Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ χτύπησαν 60 στόχους των Houthi στη Υεμένη - NYT: Απέτυχε η επίθεση - Ρήγμα στη συμμαχία από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Οι ΗΠΑ χτύπησαν 60 στόχους των Houthi στη Υεμένη - NYT: Απέτυχε η επίθεση - Ρήγμα στη συμμαχία από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία
Απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα οι μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Με πυραύλους εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά των ανταρτών Houhi οι ΗΠΑ τα ξημερώματα του Σαββάτου, (13/1) ,τα οποία κλιμακώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ,λίγες ώρες αφότου και οι αντάρτες είχαν στοχεύσει πλοίο στον κόλπο του Άντεν.
Το πρώτο αμερικανικό χτύπημα εκδηλώθηκε στις 3.45 τα ξημερώματα τοπική ώρα (2.45 ώρα Ελλάδας), ενώ είχαν προηγηθεί δεκάδες επιδρομές των Αμερικανοβρετανών κατά των Houthi νωρίτερα την Παρασκευή 12/1.
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Carney χρησιμοποίησε πυραύλους Tomahawk στην νέα του επίθεση «για να υποβαθμίσει την ικανότητα των Houthi να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σκαφών», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε δήλωση στο X, πρώην Twitter, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν σύστημα ραντάρ.
Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah του κινήματος των Houthi ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στοχεύουν την πρωτεύουσα της Υεμένης με επιδρομές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν νέα πλήγματα εναντίον μιας στρατιωτικής ναυτικής βάσης της Υεμένης που βρίσκεται απέναντι από την ακτή του λιμανιού της πόλης Al Hudaydah στη δυτική Υεμένη, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik πηγή από την τοπική κυβέρνηση.
«Αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούν επιδρομές σε ναυτική βάση στην πόλη Al Hudaydah της δυτικής Υεμένης», σύμφωνα με την πηγή.
Την ίδια ώρα, ο λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη νότια Al Hudaydah.
Αξιωματούχοι ασφαλείας της Υεμένης δήλωσαν αργότερα ότι ένας πύραυλος ή/και αεροπορική επιδρομή στόχευσε μια τοποθεσία αντιπυραυλικών πυραύλων των Houthi στην πόλη της Hudaydah κοντά στο λιμάνι την τελευταία ώρα, με την τοποθεσία να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής (12/1), οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Houthi ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα πλήγματα έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες, ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ κλιμακώνονταν οι επιθέσεις..
Παρά την σφοδρότητα των πληγμάτων, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, επικαλούμενοι μαρτυρίες στρατιωτικών έως το 30% της επιχειρησιακής ικανότητας των Houthi έχει πληγεί.
Η Ρωσία καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη που πραγματοποιήθηκαν χωρίς εντολή του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τις ως άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Νωρίτερα την Παρασκευή,  οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχαν εξαπολύσει τέσσερις επιθέσεις ενάντια σε στρατιωτικές βάσεις κοντά σε αεροδρόμια της πρωτεύουσας Sana'a, οκτώ στο αεροδρόμιο της Hodeidah που αποτελεί στρατηγικό λιμάνι, τρεις κατά μήκος στρατιωτικού στρατοπέδου ανατολικά της πόλης Saada και άλλες οκτώ στο στρατόπεδο της 22ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή Al-Jand της πόλης Taiz και στο αεροδρόμιο στην περιοχή Al-Hawban.
Σύμφωνα με το CNN, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Βρετανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV.

Ιράν: Αξιέπαινες οι επιθέσεις των ανταρτών Houthi

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μετά την επίθεση των τελευταίων σε βάση των ανταρτών Houthi στην Υεμένη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian αναφερθηκε στις ενέργειες των ανταρτών Houthi στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις τους ως «αξιέπαινες».
Σε δήλωσή του στο X, υποστήριξε ότι η ομάδα των Houthi είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη θαλάσσια ασφάλεια και τη ναυτιλία», παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία.
Ο Amir-Abdollahian προχώρησε περαιτέρω καλώντας τον Λευκό Οίκο να σταματήσει την «ολοκληρωτική στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας» προς το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Ηamas, προτείνοντας ότι η άρση της υποστήριξης θα συμβάλει στην «αποκατάσταση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή».
Νωρίτερα, ο Naser Kanaani, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Houthi, καταγγέλλοντας τις ως «μια ιδιοτελή πράξη, μια σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων και δικαιωμάτων».
Επικαλούμενη οικονομική και οπλική υποστήριξη από την Ισλαμική Δημοκρατία στους αντάρτες Ηouthi, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θεωρούν την Τεχεράνη υπεύθυνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps,, σε ένα μήνυμα προς το Ιράν, ζήτησε την άμεση διακοπή της υποστήριξης προς τους μαχητές Houthi της Υεμένης, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Γάζα.
Στο ίδιο πλαίσιο η Linda Thomas-Greenfield, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε την Παρασκευή (12/1) ότι χωρίς την υποστήριξη του Ιράν, οι μαχητές Ηοuthi δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2023 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν ιδιωτικά μήνυμα στο Ιράν σχετικά με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Houti που είναι υπεύθυνη για την επίθεση σε εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε ο Joe Biden σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Κλιμακώνουν οι Houthi: Νόμιμος στόχος εφεξής ο στρατός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή 

Η ομάδα ανταρτών της Υεμένης Ansar Allah θεωρεί τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ως νόμιμους στόχους της, δήλωσε ο Nasreddin Amer, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου σχέσεων τα μέσα ενημέρωσης της οργάνωσης το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024.
«Η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή είναι παράνομη, επομένως θεωρούμε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι νόμιμοι στόχοι μας», είπε ο εκπρόσωπος στο Al Jazeera.
Ο Amer επισήμανε ότι τα πρόσφατα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη θα ακολουθηθούν από μια «άμεση απάντηση».
Σημειωθεί ότι η ομάδα θα επιτεθεί σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά Bab al-Mandab, όπου η παρουσία τους «δεν είναι πλέον μια κανονική κατάσταση πραγμάτων»

Απόστάσεις από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για τις επιθέσεις

Aρκετές χώρες βοήθησαν στον πρόσφατο βομβαρδισμό ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη, αλλά την ίδια ώρα αρκετά κράτη επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από τις αμφισβητούμενες ενέργειες προκαλώντας ρήγμα στη συμμαχία που επιθυμουσαν να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ για να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν υλική υποστήριξη στις πρόσφατες επιδρομές ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Υεμένης και υπέγραψαν κοινή δήλωση, μαζί επίσης με τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.
Τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, απέφυγαν να συνομολογήσουν σε αυτή την τακτική.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία προφανώς κλήθηκε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου, για να μην αναφερθεί ότι η Ρώμη επιδιώκει μια «κατευναστική» πολιτική σχετικά με την τρέχουσα ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Γαλλία επέλεξε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Παρίσι να ανησυχεί ότι η συμμετοχή σε αυτά τα χτυπήματα θα υπονόμευε τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποτρέψει τη διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στον Λίβανο.
Διπλωμάτης φέρεται επίσης να ανέφερα ανώνυμα ότι η Γαλλία δεν πίστευε ότι οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως νόμιμη αυτοάμυνα.
Τέλος, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Margarita Robles δήλωσε ότι η χώρα της «θα είναι πάντα προσηλωμένη στην ειρήνη και τον διάλογο» και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στη στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
US,UK Strikes on Yemen - Sputnik International

Η Γερμανία θα στείλει τη φραγάτα Hessen στην Ερυθρά Θάλασσα  - Σχέδιο για αποστολή της ΕΕ 
Η Γερμανία θα στείλει τη φρεγάτα της Hessen στην Ερυθρά Θάλασσα την 1η Φεβρουαρίου και προκειμένου να αναχαιτίσει πυραύλους και drones του αντάρτικου κινήματος Ansar Allah της Υεμένης, γνωστών και ως Houthis, στο πλαίσιο της επικείμενης ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στην περιοχή, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag σε δημοσίευμά της το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 .
Η γερμανική φρεγάτα Hessen είναι εξοπλισμένη με αντιαεροπορικούς πυραύλους, ένα σύστημα αναγνώρισης ραντάρ ικανό να παρακολουθεί 1.000 στόχους ταυτόχρονα και επιθετικά ελικόπτερα, ανέφερε το δημοσίευμα.
Η απόφαση του Βερολίνου να στείλει τη φρεγάτα θα συμβάλει στην επικείμενη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η Welt am Sonntag, προσθέτοντας ότι το μπλοκ αναμένεται να ανακοινώσει την επίσημη απόφασή του για την ίδρυση της αποστολής σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου.
Η ίδια η επιχείρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε η έκθεση.
Τη Δευτέρα (8/1),  ο επικεφαλής εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Peter Stano δήλωσε ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell σχεδιάζει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη του μπλοκ σχετικά με την πιθανή δημιουργία μιας συγκεκριμένης αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Houthi στοχοποίησαν κατά λάθος πλοίο που μετεφέρε ρωσικό πετρέλαιο


Οι Houthi απάντησαν στις επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών στοχοποιώντας ένα δεξαμενόπλοιο.
Όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ναυτιλιακού εμπορίου (UKMTΟ), την Παρασκευή 12/1 εκδηλώθηκε πυραυλική επίθεση των ανταρτών Houthi σε πλοίο που έπλεε 90 μίλια νοτιοανατολικά της παράκτιας πόλης Aden της Υεμένης.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από το περιστατικό, ανέφερε η UKMTO, προσθέτοντας ότι «περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».
H ναυτιλιακή εταιρεία ασφαλείας Ambrey το αναγνώρισε ως δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο και το Reuters ανέφερε ότι οι Houthi το «στόχευσαν κατά λάθος».
Η στόχευση του ξένου πλοίου ήταν το πρώτο περιστατικό που αναφέρθηκε από τότε που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές που ελέγχονται από τους Houthi.
yemen_1_1.jpg

Απέτυχε η επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη, άθικτη η πολεμική μηχανή των Houthi

Οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη και την Παρασκευή (11/12 Ιανουαρίου 2024) εναντίον τοποθεσιών στην Υεμένη που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή Houthi κατέστρεψαν περίπου το 90% των στόχων που χτυπήθηκαν, αλλά η ομάδα των ανταρτών διατήρησε περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς της να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που διέρχονται από Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στους New York Times δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι αναφορές ζημιών είναι οι πρώτες λεπτομερείς εκτιμήσεις των επιδρομών από αμερικανικά και βρετανικά επιθετικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία εναντίον σχεδόν 30 θέσεων  στην Υεμένη και αποκαλύπτουν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Biden και οι σύμμαχοί της καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τους Ηouthi που υποστηρίζονται από το Ιράν να μπλοκάρουν κρίσιμες ναυτιλιακές διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και περιορίζουν την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ Hamas στη Γάζα.
Ένας ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ο υποστράτηγος Douglas Sims, διευθυντής του Μικτού Επιτελείου του στρατού, δήλωσε την Παρασκευή (12/1) ότι τα πλήγματα είχαν επιτύχει τον στόχο τους να βλάψουν την ικανότητα των ανταρτών να εξαπολύσουν το είδος της πολύπλοκης επίθεσης με drone και πυραύλους που είχαν πραγματοποιήσει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-13_213330.png
Ωστόσο, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Σάββατο (13/1) ότι ακόμη και μετά το χτύπημα περισσότερων από 60 στόχων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με περισσότερους από 150 κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, τα πλήγματα είχαν καταστρέψει περίπου το 20% έως 30 % της επιθετικής ικανότητας των Houthi, μεγάλο μέρος των οποίων είναι τοποθετημένο σε κινητές πλατφόρμες και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί ή να κρυφτεί.
Η εύρεση στόχων των Houthi αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν.
Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ξοδέψει σημαντικό χρόνο ή πόρους τα τελευταία χρόνια για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θέση των αεράμυνας, κόμβους διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής drones και πυραύλων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Όλα αυτά άλλαξαν μετά τις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Houthi επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και έχουν πει ότι θα συνεχίσουν μέχρι να αποσυρθεί το Ισραήλ.
Οι αμερικανοί αναλυτές σπεύδουν να καταγράψουν περισσότερους πιθανούς στόχους των Houthi κάθε μέρα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το αεροπορικό και ναυτικό μπαράζ της Πέμπτης το βράδυ (11/1) απέδειξε αυτή την προσέγγιση, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Το πρώτο κύμα επιδρομών έπληξε 60 προεπιλεγμένους στόχους σε 16 θέσεις με περισσότερες από 100 κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας και πυραύλους. Περίπου 30 με 60 λεπτά μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων εναντίον 12 ακόμη στόχων που οι αναλυτές είχαν εντοπίσει ότι αποτελούν απειλές για αεροσκάφη και πλοία.
Το χτύπημα μετακινούμενων στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια πρακτική που ο στρατός αποκαλεί δυναμική στόχευση, θα ήταν πιθανότατα σημαντικό μέρος οποιωνδήποτε πρόσθετων χτυπημάτων που θα μπορούσε να διατάξει ο Πρόεδρος Biden, δήλωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους.
US approves $250 million Tomahawk missile sales for Australia | IRIA News
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η επίθεση με πυραύλους cruise Tomahawk των ΗΠΑ σε μια εγκατάσταση ραντάρ στην Υεμένη την Παρασκευή (12/1) ήταν επαναληπτικό πλήγμα εναντίον ενός στόχου που χτυπήθηκε αρχικά στο μπαράζ της Πέμπτης(11/1), ο οποίος δεν είχε υποβαθμιστεί ή καταστραφεί επαρκώς.
Άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι καθώς οι αναλυτές εξετάζουν τις ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα επαναληπτικά πλήγματα σε στόχους.
Παρά τη φλογερή ρητορική τους και τους όρκους για αντίποινα, η στρατιωτική απάντηση των Houthi στην επίθεση της Πέμπτης (11/1) το βράδυ μέχρι στιγμής είναι... σιωπηλή: μόνο ένας πύραυλος κατά του πλοίου έπεσε ακίνδυνα στην Ερυθρά Θάλασσα, μακριά από οποιοδήποτε διερχόμενο σκάφος.
Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο (13/1) ότι θα πραγματοποιηθεί νέα επίθεση από τους Houthi ως αντίποινα όταν προσδιορίσουν πόση δύναμη πυρός είχε απομείνει και καταλήξουν σε ένα σχέδιο επίθεσης.
Ένας από τους δύο αμερικανούς αξιωματούχους είπε ότι οι Houthi φαίνεται να είναι διχασμένοι εσωτερικά ως προς το πώς να απαντήσουν.
«Αναμένων ότι θα επιχειρήσουν κάποιου είδους αντίποινα», είπε ο στρατηγός Sims την Παρασκευή (12/1), προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν λάθος.
Εμείς θα το περιμένουμε, κατέληξε…

Κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές που κάνουν μεταφορές για λογαριασμό του Ιράν από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε δύο εταιρίες θαλασσίων μεταφορών, με το επιχείρημα ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη προς τους αντάρτες Houthi.
Οι εταιρίες αυτές είναι οι Cielo Maritime που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, και Global Tech Marine Services των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες κατά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μεταφέρουν ιρανικά προϊόντα για «λογαριασμό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
«Τα έσοδα από την πώληση πρώτων υλών υποστηρίζουν τους Houthi και τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλασσίων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», προστίθεται.
Τέσσερα πλοία, τα οποία ανήκουν ή διαχειρίζονται οι συγκεκριμένες εταιρίες, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα κατά των παράνομων ιρανικών οικονομικών δικτύων που χρηματοδοτούν τους Houthi και διευκολύνουν τις επιθέσεις τους», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών Brian Nelson.

Οι επιθέσεις των Αμερικανοβρετανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιδρούν Ρωσία, Ιράν

ΗΠΑ και Βρετανία υπερασπίστηκαν την Παρασκευή 12/1 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν εναντίον των Houthi, σε αντίποινα για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Linda Thomas Greenfield είπε ότι τα αμερικανικά πλήγματα είχαν σκοπό «να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Houthi να συνεχίσουν τις απερίσκεπτες επιθέσεις εναντίον πλοίων και εμπορικών πλοίων».
Αντίθετα η Ρωσία καταδίκασε τις επιθέσεις ως παράνομες και ζήτησε νέα επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η επίθεση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους στο έδαφος της Υεμένης αποτελεί πλήρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα άλλο παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες και της πλήρους περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου στο όνομα της κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς» υπογράμμισε η Zakharova.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν από την πλευρά προειδοποίησε τις ΗΠΑ να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω «προκλητική» ενέργεια κατά της Υεμένης και των Houthis.

pligmata_1.jpg
Αποσύρονται οι μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ από την Ερυθρά Θάλασσα

Αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ του κόσμου απέσυραν τα πλοία προς την Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας των Houthi.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Hafnia, Torm και Stena Bulk ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την κυκλοφορία προς την κρίσιμη αυτή εμπορική πύλη, μετά από σύσταση του πολυεθνικού συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Οι εταιρείες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δεξαμενόπλοιων στον κόσμο για προϊόντα πετρελαίου όπως η βενζίνη, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους.
Η Stena Bulk μεταφέρει επίσης αργό.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις και σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις των ειδικών, αποφασίσαμε να σταματήσουμε αμέσως όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς ή εντός της πληγείσας περιοχής», δήλωσε στο CNBC η εκπρόσωπος της Hafnia, Sheena Williamson-Holt.
Ο πολυεθνικός συνασπισμός συμβούλεψε τα πλοία να αποφεύγουν τη διέλευση από το στενό Baab el Madab για «αρκετές ημέρες», σύμφωνα με δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων.
«Η κατάσταση είναι δυναμική και τα πλοία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραμονής τους εκτός της περιοχής, ενώ θα πραγματοποιηθεί μια περίοδος απολογισμού της κατάστασης μέχρι το φως της ημέρας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου», ανέφερε η ένωση δεξαμενόπλοιων.
Σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών αναλύσεων Kpler, από τα στενά του Bab el-Mandeb και την Ερυθρά Θάλασσα, διέρχονταν καθημερινά 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων, πριν αρχίσει η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Houthi.
Η απομάκρυνση των τάνκερ από την Ερυθρά Θάλασσα σημαίνει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα του πετρελαίου για αυτό και η επέκταση του πολέμου στη Γάζα οδηγεί σε άνοδο των τιμών του, απειλώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Την Παρασκευή 12/1 η τιμή του brent αυξήθηκε πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι αν και τελικά έκλεισε με άνοδο μόλις 1 δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης