Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισορροπία τρόμου στην Ταϊβάν - Τρίτη θητεία για το DDP, νέος πρόεδρος ο Lai Ching-te που η Κίνα θεωρεί «αυτονομιστή» και «επικίνδυνο»

Ισορροπία τρόμου στην Ταϊβάν - Τρίτη θητεία για το DDP, νέος πρόεδρος ο Lai Ching-te που η Κίνα θεωρεί «αυτονομιστή» και «επικίνδυνο»
Νικητής των εκλογών και επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν αναδείχθηκε ο Lai Ching-te
Σχετικά Άρθρα
(Upd 3.) «Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τον εκφοβισμό της Κίνας», τόνισε ο νέος κυβερνήτης της Lai Ching-te το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DDP) κόμμα του οποίου κέρδισε μια τρίτη κυβερνητική θητεία σύμφωνα με το κρατικό κανάλι TVBS, και την αναμετάδοση του πρακτορείου TASS.
«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ταϊβάν επειδή έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας», δήλωσε σε ομιλία του μετά τη νίκη, καθώς «λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας».
Ο Lai τόνισε πως ο πληθυσμός «αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, η οποία τον είχε αποδοκιμάσει και χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
«Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο ταϊβανικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πρόεδρό του».
Το DDP και ο Lai Ching-te ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ψήφους.
Ο Hou You-yi και το κόμμα του Kuomintang (KMT) π
ου έρχονται δεύτεροι σε ψήφους, παραδέχτηκαν την ήττα τους στις εκλογές και συνεχάρησαν τον Lai.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ταϊβάν, όπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν να ψηφίσουν για να αποφασίσουν εάν το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα θα παραμείνει στην κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία ή θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.
Το παραδοσιακό δίπολο DPP-Kuomintang αμφισβητείται για πρώτη φορά φέτος από την εμφάνιση του πρώην δημάρχου της Ταϊπέι Ko Wen-je και του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν.
Με τις σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και σε Ταϊβάν να είναι όλο και πιο τεταμένες, οι διεθνείς παρατηρητές θεωρούν τις εκλογές που γίνονται σήμερα Σάββατο 13/1 στην Ταϊβάν ως εξαιρετικά κρίσιμες για την ασφάλεια στην ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού ενώ η Κίνα έχει δηλώσει ότι τις θεωρεί ως μια επιλογή μεταξύ πολέμου και  ειρήνης.
Ωστόσο, οι άνθρωποι του νησιού νοιάζονται περισσότερο για τα οικονομικά τους προβλήματα υπό την διακυβέρνηση του DPP που έχει γίνει πλέον καθεστώς και το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τους στάσιμους μισθούς, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων.

Ο αυτονομιστής υποψήφιος πρόεδρος

Φαβορί στην κούρσα για νέος κυβερνήτης θεωρούνταν εξ'αρχής ο αντιπρόεδρος Lai Ching - te, υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος για το Πεκίνο είναι «σοβαρός κίνδυνος» επειδή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την απερχόμενη πρόεδρο Tsai ing Wen η οποία επιμένει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.
Μετά την εκλογή της, το 2016, η Κίνα  διέκοψε κάθε επικοινωνία με την ηγεσία του νησιού.
Kυριότερος αντίπαλος του Lai είναι ο Hou You-i υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο.
Στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο απέχει 180 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές, οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν  στις 16:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να σηματίζονται μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου.

Κανείς στην Ταϊβάν δεν θέλει πόλεμο

Η καταμέτρηση των ψήφων  οποία γίνεται με το χέρι, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε το πρωί ότι εντόπισε ξανά κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν.
Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.
«Κανένας δεν θέλει πόλεμο», δήλωσε στο Reuters μια 36χρονη επιχειρηματίας, που μόλις είχε ασκήσει μόλις το εκλογικό της.
Οι βουλευτικές εκλογές  σήμερα θα είναι σημαντικές ακόμη κι αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, πράγμα που θα εμποδίζει πιθανόν την υιοθέτηση νομοσχεδίων για δαπάνες, ειδικά για την άμυνα.
«Σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές, αυτήν την φορά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 44χρονος εργαζόμενος στον οικονομικό κλάδο αφού ψήφισε.
«Ο επόμενος ηγέτης της Ταϊβάν θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να τα πάει καλά, ειρηνικά με την Κίνα... Πολλοί Ταϊβανέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το στάτους κβο», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης