Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα σε Holzmann και Nagel, o Centeno - «Δείχνει» μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ - Πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού

Κόντρα σε Holzmann και Nagel, o Centeno - «Δείχνει» μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ - Πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού
Ο Centeno υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ εστιάζει στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και όχι στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα
Διχασμένη εμφανίζεται για ακόμα μία φορά η ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Ένα 24ωρο αφού οι κεντρικοί τραπεζίτης της Αυστρίας, Robert Holzmann, και της Γερμανίας, Joachim Nagel, απέκλεισαν μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, ο Πορτογάλος, Mario Centeno, κινήθηκε σε αντίθετη γραμμή. Όπως δήλωσε ο Centeno, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Στοχεύουμε στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, και η πορεία είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Centeno στο CNBC στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Δεν λέω ότι η υπέρβαση είναι πιθανή, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα από όσα χρειάζονται για να φέρουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%. Από το τέλος του 2022, όλες οι προβλέψεις μας έως το 2025 δείχνουν μια πολύ καλά εδραιωμένη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» υποστήριξε. «Παραμένουμε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα, έτσι διαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας... Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΚΤ τον τελευταίο καιρό είναι ότι κατάφερε να αγκυροβολήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο 2%, και αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να παραμείνουμε», δήλωσε ο Centeno και πρόσθεσε πως οι πιέσεις στον πληθωρισμό έχουν γίνει εγχώριες, καθώς οι περισσότεροι από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν την απότομη άνοδο του πληθωρισμού στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 έχουν υποχωρήσει.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αυξήθηκε και βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετική πορεία, σύμφωνα με τον Centeno.
Ερωτηθείς σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Centeno δήλωσε: «Μας εξέπληξε τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες η μείωση των αριθμών του πληθωρισμού». Αυτό είναι θετικό, ακόμη και αν δείχνει μικρά λάθη στις προβλέψεις, διότι δείχνει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αρχίζει να επιδρά.
Τα σχόλια του Centeno έρχονται μία ημέρα αφότου ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, Robert Holzmann, δήλωσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έδειχναν προς την «αντίθετη κατεύθυνση» απ' ό,τι συνήθως θα υποκινούσε τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι είναι πιθανό να μην υπάρξουν μειώσεις φέτος, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς. Ο Holzmann επισήμανε επίσης τους νέους κινδύνους από τη μεταβλητότητα στη Μέση Ανατολή ως δυνητικά πληθωριστικούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μειώσεις, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», δήλωσε ο Nagel στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θέλω να δω νέα δεδομένα. Θα περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα δούμε» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης