Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν επεκτείνεται προς την Ασία, η Κίνα επεκτείνεται ολοένα και πιο κοντά σε μας

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν επεκτείνεται προς την Ασία, η Κίνα επεκτείνεται ολοένα και πιο κοντά σε μας
«Η ασφάλεια δεν είναι πλέον περιφερειακή. Η ασφάλεια είναι παγκόσμια» τονίζει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δικαιολογώντας την τακτική επέκτασης της Συμμαχίας στην Ασία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προβάλλουν στην Ασία.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια διατλαντική συμμαχία, δηλαδή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Και θα παραμείνουμε μια περιφερειακή συμμαχία. Όμως η υπερατλαντική περιοχή αντιμετωπίζει παγκόσμιες απειλές. Η ασφάλεια δεν είναι πλέον περιφερειακή. Η ασφάλεια είναι παγκόσμια», σημείωσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο χειμερινό θέρετρο του Davos της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία δεν θεωρεί την Κίνα ως αντίπαλο, αλλά οι βαριές επενδύσεις του Πεκίνου σε σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες και συμπεριφορά ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεταξύ άλλων, αφορούν de facto το ΝΑΤΟ.
«Και πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για τη μετακίνηση του ΝΑΤΟ στην Ασία, αλλά για το γεγονός ότι η Κίνα έρχεται κοντά μας», εξήγησε σχετικά ο Stoltenberg, προσθέτοντας πως το «ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει στην Ασία, όχι λόγω κάποιου δόγματος παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά επειδή αυτό που συμβαίνει εκεί αφορά εμάς, και το αντίστροφο».

Η Ρωσία θα καταλάβει ότι πληρώνει βαρύ τίμημα

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση σχεδόν πριν από δύο χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς οι σύμμαχοι λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για να συνεχίσουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου.
«Σε κάποιο στάδιο η Ρωσία θα καταλάβει ότι πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα και θα καθίσει και θα συμφωνήσει σε κάποιου είδους δίκαιη ειρήνη, αλλά πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», εξήγησε.
Υποστήριξε ότι μια νίκη της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να έρθει με την υποστήριξη της Δύσης, είναι ο μόνος δρόμος που θα αναγκάσει τους Ρώσους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Putin σχεδιάζει για ειρήνη τώρα, αλλά θα το κάνει όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε και ότι έχουμε τη στρατιωτική δύναμη να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης