Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Οι Κινέζοι ήξεραν πως ο κορωνοϊός ήταν θανατηφόρος, αλλά το απέκρυψαν

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Οι Κινέζοι ήξεραν πως ο κορωνοϊός ήταν θανατηφόρος, αλλά το απέκρυψαν
Κινεζικό εργαστήριο χαρτογράφησε τον θανατηφόρο κορωνοϊό δύο εβδομάδες πριν το πει το Πεκίνο στον κόσμο, δείχνουν τα έγγραφα
Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal…
Πιο αναλυτικά, κινέζοι ερευνητές απομόνωσαν και χαρτογράφησαν τον ιό που προκαλεί την Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το Πεκίνο αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον θανατηφόρο ιό στον κόσμο, υποστηρίζουν ερευνητές του Κογκρέσου, εγείροντας εκ νέου ερωτήματα σχετικά με το τι γνώριζε η Κίνα στις κρίσιμες πρώτες μέρες της πανδημίας.
Έγγραφα που ελήφθησαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ από επιτροπή της Βουλής και εξετάστηκαν από τη Wall Street Journal δείχνουν ότι ένας Κινέζος ερευνητής στο Πεκίνο ανέβασε μια σχεδόν πλήρη ακολουθία της δομής του ιού σε μια βάση δεδομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 28 Δεκεμβρίου, 2019.
Κινέζοι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή εξακολουθούσαν να περιγράφουν δημοσίως το «ξέσπασμα» της νόσου στη Wuhan της Κίνας ως ιογενή πνευμονία «άγνωστης αιτίας» ενώ δεν είχαν κλείσει ακόμη τη Χονδρική Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, που προσδιορίζεται ως μια από τις αρχικές εστίες της Covid-19.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πανδημία, η Κίνα μοιράστηκε την αλληλουχία του ιού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόλις στις 11 Ιανουαρίου 2020.
Δυστυχώς, οι νέες πληροφορίες δεν ρίχνουν φως στη συζήτηση για το εάν η Covid προέκυψε από μολυσμένο ζώο ή από διαρροή εργαστηρίου, αλλά υποδηλώνουν ότι ο κόσμος εξακολουθεί να μην ξέρει την αλήθεια για την προέλευση της πανδημίας.
Αν μη τι άλλο, οι επιπλέον δύο εβδομάδες που ο ιός ήταν σε έξαρση χωρίς να το γνωρίζει η παγκόσμια κοινότητα θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες ώστε η διεθνής ιατρική κοινότητα να εντοπίσει τον τρόπο εξάπλωσης της Covid-19, να αναπτύξει ιατρική άμυνα και να αρχίσουν έρευνες για ένα εμβόλιο, είπαν οι ειδικοί.
Στα τέλη του 2019, επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έδιναν αγώνα για να κατανοήσουν τη μυστηριώδη ασθένεια που τελικά ονομάστηκε Covid-19, η οποία θα σκότωνε εκατομμύρια και θα αρρώσταινε πολλούς άλλους.
«Υπογραμμίζει δε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σχετικά με την ακρίβεια των πληροφοριών που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση» δήλωσε ο Jesse Bloom, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, ο οποίος εξέτασε τα έγγραφα και την ακολουθία γονιδίων που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πόσο λίγα γνωρίζουμε».
Σημειώνεται πως η Κινέζα ερευνήτρια που «χαρτογράφησε» την αλληλουχία του ιού, η Δρ Lili Ren, του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων που εδρεύει στο Πεκίνο, δεν απάντησε σε μήνυμα της εφημερίδας.
(Το ινστιτούτο είναι μέρος της κρατικής Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.)

Κινεζικές πολιτικές

«Οι πολιτικές της Κίνας για την αντιμετώπιση της COVID είναι βασισμένες στην επιστήμη, αποτελεσματικές και συνεπείς με την εθνική πραγματικότητα της Κίνας.
Μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία της ιστορίας» απαντά η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
Τα έγγραφα που είναι στη διάθεση της WSJ ελήφθησαν από Ρεπουμπλικάνους στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, αφότου η επιτροπή απείλησε να κλητεύσει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.
Η Melanie Egorin, βοηθός γραμματέας Νομοθεσίας του HHS, έγραψε τον περασμένο μήνα στην πρόεδρο της επιτροπής, εκπρόσωπο Cathy McMorris Rodgers (R., Wash.) ότι ο Ren υπέβαλε την αλληλουχία του ιού στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σε μια γενετική βάση δεδομένων, GenBank, που διευθύνεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Η πρώτη γνωστή δημοσίευση της αλληλουχίας του ιού Covid, που ονομάζεται SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020, αφού οι κινεζικές αρχές κοινοποίησαν τις πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ατλάντα λένε ότι η αλληλουχία του ιού κοινοποιήθηκε στο αντίστοιχο CDC της Κίνας στις 5 Ιανουαρίου, αλλά δεν έγινε γνωστή στους επιστήμονες παγκοσμίως.
Η αλληλουχία που έδωσε η Ren τον Δεκέμβριο του 2019 δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και διαγράφηκε από τη βάση δεδομένων στις 16 Ιανουαρίου 2020, αφότου το NIH ζήτησε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και δεν απάντησε, έγραψε ο Egorin.
Στη συνέχεια, στις 12 Ιανουαρίου, το NIH έλαβε και δημοσίευσε μια αλληλουχία SARS-CoV-2 από άλλη πηγή.
«Η ακολουθία που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020, ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με τη σειρά που υποβλήθηκε από τη Lily Ren», είπε ο Egori στην επιτροπή.
Η ανακάλυψη ότι ένας ερευνητής στο κρατικό κινεζικό εργαστήριο είχε απομονώσει και χαρτογραφήσει τον ιό πολύ πριν το Πεκίνο αποκαλύψει δημόσια ότι το είχε κάνει δείχνει ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα από τα λεγόμενα «γεγονότα» ή δεδομένα που παρέχονται από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη νομιμότητα οποιωνδήποτε επιστημονικών θεωριών που βασίζονται σε τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο McMorris Rodgers.
Η Ren στα έγγραφα αναφέρεται ως συνεργάτις σε έργο που χρηματοδοτoυνταν από τις ΗΠΑ και το οποίο σχετιζόταν με το πώς οι κορωνοϊοί μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.
Η εργασία, η οποία περιελάμβανε τη συλλογή δειγμάτων νυχτερίδων στην Κίνα, επιβλέπονταν από τη μη κερδοσκοπική EcoHealth Alliance.
H WSJ έχει αναφέρει ότι Κινέζοι ειδικοί συναντήθηκαν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Πεκίνο στις 3 Ιανουαρίου 2020, αλλά δεν αποκάλυψαν ότι η νέα ασθένεια προκλήθηκε από κορωνoϊό, γεγονός που γνώριζαν ήδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης