Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν είναι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά που ενδιαφέρει τον Biden κι επιτέθηκε στους Houthi - Η πραγματική αιτία

Δεν είναι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά που ενδιαφέρει τον Biden κι επιτέθηκε στους Houthi - Η πραγματική αιτία
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πληγεί περισσότερο και ορισμένες παγκόσμιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν δρομολόγια, έναν νέο εχθρό ζητούσε η Ουάσιγκτον για να διατηρήσει το status
Η οικονομία των ΗΠΑ δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θαλάσσιες διαδρομές της Μέσης Ανατολής, επομένως αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Joe Biden δεν ξεκίνησε την εκστρατεία κατά των Houthi, για να προστατεύσει τις εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές ή την οικονομία των ΗΠΑ.
Η αναγκαιότητα της ιδεολογίας των ΗΠΑ και ένας νέος... εχθρός για να διατηρήσει το status της, μαζί, και κυρίως, την θέση του ίδιου του Biden, ήταν τα βασικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των Houthi, ανέφερε τις προάλλες η Washington Post, επικαλούμενη πηγές από τον Λευκό Οίκο.
Οι επιθέσεις των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα δεν απασχολούσαν την Ουάσιγκτον από οικονομική άποψη, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις βασίζονται κυρίως στους θαλάσσιους δρόμους του Ειρηνικού και όχι στη Μέση Ανατολή, γράφει η εφημερίδα.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πληγεί περισσότερο και ορισμένες παγκόσμιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν δρομολόγια, σημείωσε.
Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην WaPo πιστεύουν ότι ο Biden ξεκίνησε την εκστρατεία κατά των Houthi λόγω της πεποίθησής του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ένα «απαραίτητο έθνος» και μια υπέρτατη στρατιωτική δύναμη, να οδηγεί άλλα κράτη και να τα ενώνει πίσω από έναν μόνο σκοπό.

Houthi όπως Ουκρανία

Συνέκριναν την εκστρατεία κατά των Houthi με τη στάση του Biden στην κρίση στην Ουκρανία – ο POTUS ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον των Houthi πιθανότατα θα μοιάζει με εκστρατείες εναντίον άλλων μαχητών ισλαμικών οργανώσεων που κατάφεραν να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν μετά από σοβαρά χτυπήματα και να συνεχίσουν να επιδιώκουν τους στόχους τους, δήλωσαν οι πολιτικοί που επικαλείται η WaPo.
Η εκστρατεία κατά των Houthi είναι πιθανό να ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, δήλωσε ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Mohammed al-Basha, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους, δημιουργούν μια ισχυρή ώθηση στα μέσα ενημέρωσης που βοηθά τους Houthi να προωθήσουν την ατζέντα τους.
«Αλλά η προσοχή που τραβούν σήμερα από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι πρωτόγνωρη, επομένως τους αρέσει αυτό», τόνισε.
Στον απόηχο της σύγκρουσης στη Γάζα, η στρατιωτική οργάνωση Houthi της Υεμένης (επίσης γνωστή ως Anshar Allah) υποσχέθηκε να επιτεθεί σε οποιοδήποτε πλοίο που έχει οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ έως ότου το Τελ Αβίβ τερματίσει τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.
Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Houthi στην Υεμένη για να υποβαθμίσουν τις μαχητικές τους ικανότητες.
Η Ρωσία καταδίκασε τόσο τις ενέργειες των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και τη δυτική επίθεση κατά της Υεμένης, χαρακτηρίζοντάς τις ως άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης