Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κυρώσεις κατά του Ισραήλ εξετάζει η ΕΕ - Πιέσεις στον Netanyahu για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό

FT: Κυρώσεις κατά του Ισραήλ εξετάζει η ΕΕ  - Πιέσεις στον Netanyahu για λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό
Η πρόταση θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τους FT
Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, η ΕΕ φαίνεται να αποφάσισε να εντείνει σημαντικά την πίεση στο Ισραήλ για να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους αλλά και να διαφοροποιήσει τους στόχους του στην στρατιωτική του επιχείρηση – που το έχουν οδηγήσει να σύρεται στο Δικαστήριο της Χάγης για με την καταγγελία της γενοκτονίας από τη Νότια Αφρική.
Η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβάλλουν «συνέπειες» στο Ισραήλ εάν ο πρωθυπουργός του Benjamin Netanyahu συνεχίσει να αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στην προσπάθεια των Βρυξελλών να εντείνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό για να προωθήσει τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Η προτεινόμενη απειλή, η οποία θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για τη στάση του Ισραήλ μεταξύ πολλών δυτικών συμμάχων του, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμό του κατά της Γάζας αυξάνεται, υποδαυλίζοντας την αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες και το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να «εκθέσουν τις συνέπειες που σχεδιάζουν να επιβάλουν» με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.

Σκληρή στάση από τον Netanyahu

Ο Netanyahu επανήλθε το Σάββατο (20/1) στη θέση του ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη», περιοχή που περιλαμβάνει την πολιορκημένη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden , ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμό.
Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε την Κυριακή ότι η άρνηση αποδοχής μιας λύσης δύο κρατών και «η άρνηση του δικαιώματος στην κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό» είναι απαράδεκτες.
«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους
», είπε.

Η θέση της ΕΕ για την Γάζα 

Η ΕΕ έχει διακηρύξει τη θέση της για λύση δύο κρατών, ένα αίτημα που οι ηγέτες της έχουν επαναλάβει μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα.
Περισσότεροι από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην περιοχή.

Προσχηματική η στάση;

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επισήμανε στην Haaretz (20/1) ότι «η συζήτηση για ένα παλαιστινιακό κράτος εμφανίζεται συνεχώς ως τίτλος από διάφορες πλευρές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποιο περίγραμμα λύσης που να δείχνει ότι η αμερικανική διοίκηση έχει πραγματικά την πρόθεση να προωθήσει ένα πολιτικό σχέδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία μας είναι ότι αυτό γίνεται για να ασκηθεί πίεση στον Benjamin Netanyahuνα σταματήσει τον πόλεμο και να δημιουργήσει εσωτερική πίεση στο Ισραήλ που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αλλαγή».
Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε και ελπίζουμε να λάβουμε ένα σαφές σχέδιο και περίγραμμα και όχι μόνο συνθήματα.
Συνεχίζουν να λένε για "κράτος", αλλά κανείς δεν λέει πώς και σε ποια σύνορα.
Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει τη λέξη "67" [αναφέρομαι στα σύνορα του 1967]».


Να το πράξουν

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής του Παλαιστίνιου Προέδρου Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh δήλωσε το Σάββατο (20/1): «Αυτό που απαιτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και όχι απλώς να μιλάμε για λύση δύο κρατών. η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε».
Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα και εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί χωρίς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967».

Να σταματήσει η άνευ όρων στήριξη

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders δήλωσε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2023 ότι «ο Netanyahu έκανε ξεκάθαρη τη θέση του: Δεν θα επιτρέψει ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος»,
«Παρά τις παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες της κυβέρνησης του Netanyahu, ο Πρόεδρος Biden έχει προσφέρει μέχρι στιγμής άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ.
Αυτό πρέπει να αλλάξει», καταλήγει.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-21_213159.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης