Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι παγκόσμιες απειλές δεν πτοούν τις χώρες του Κόλπου - Ταχύτερη ανάπτυξη το 2024

Οι παγκόσμιες απειλές δεν πτοούν τις χώρες του Κόλπου - Ταχύτερη ανάπτυξη το 2024
Οι οικονομίες των έξι χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό το 2024
Οι παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές απειλές δεν πτοούν τις χώρες του Κόλπου.
Οι οικονομίες των έξι χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό το 2024 από ό,τι το 2023 παρά τις εκτιμήσεις για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη που θα πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή είναι καλά εδραιωμένος.
Οι πολλαπλές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου - που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες του Κόλπου - οδήγησαν σε επιβράδυνση στην περιοχή πέρυσι, με τη Σαουδική Αραβία να εισέρχεται πιθανότατα σε ύφεση, καθώς έλαβε τις υψηλότερες περικοπές.

Παγκόσμιες προοπτικές

Οι δύσκολες παγκόσμιες προοπτικές από τα υψηλά επιτόκια, οι αβεβαιότητες γύρω από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas- ο οποίος περιλαμβάνει διαταραχές στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα - και μια απίθανη αντιστροφή των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

Ανάπτυξη παρά τα εμπόδια

Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση του Reuters από τις 8 έως τις 22 Ιανουαρίου σε 20 οικονομολόγους έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, θα αναπτυχθεί κατά 3,0% το 2024, μετά από συρρίκνωση 0,5% πέρυσι.
Η συνολική ανάπτυξη στις έξι οικονομίες του GCC - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Κουβέιτ, Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν - θα είναι κατά μέσο όρο 3,5% φέτος, πολύ ταχύτερη από το 0,8% το 2023.
"Το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς...
Το σενάριο αυτό συνάδει με την ηπιότερη ζήτηση για πετρέλαιο, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, και η αύξηση του ΑΕΠ από πετρέλαιο στο ΣΣΚ θα παραμείνει τροχοπέδη στην αύξηση του συνολικού ΑΕΠ το 2024", δήλωσε ο Khatija Haque, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας της Emirates NBD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης