Η Poste Italiane, η οποία θα εκθέσει το νέο της επιχειρηματικό της πλάνο τον Μάρτιο, είναι ένας χρηματοοικονομικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει επεκταθεί πέραν της βασικής του δραστηριότητας και στους τομείς των πληρωμών, της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας, καθώς και στην παροχή ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων
Η ιταλική κυβέρνηση έχει συγκροτίσει ένα σχέδιο πώλησης κρατικών μετοχών σε επιχειρήσεις με σκοπό να συγκεντρώσει μέχρι και το 2026 κεφάλαια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο το εξωτερικό της χρέος, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα στην ζώνη του Ευρώ ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, το αρμόδιο υπουργείο Βιομηχανίας αναφέρει ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας όσο και το Cassa Depositi e Prestiti - CDP (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) επιδιώκουν να μειώσουν το μερίδιό τους στην Poste Italiane, χωρίς ωστόσο το συνολικό ποσοστό τους να πέσει κάτω από το 51%.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατέχει ποσοστό 29,3% στην Poste Italiane, αξίας σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές αγοράς, ενώ το CDP κατέχει επιπλέον 35%.
«Η πώληση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το χαρακτήρα της δημόσιας υπηρεσίας και θα εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας όλων των εμπλεκόμενους εργαζομένων», είναι η απάντηση του υπουργείου Βιομηχανίας.
Τόσο το CDP όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Η Poste Italiane, η οποία θα εκθέσει το νέο της επιχειρηματικό της πλάνο τον Μάρτιο, είναι ένας χρηματοοικονομικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει επεκταθεί πέραν της βασικής του δραστηριότητας και στους τομείς των πληρωμών, της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας, καθώς και στην παροχή ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η κυβέρνησή της πρόκειται να περιορίσει τις συμμετοχές της στις κρατικές επιχειρήσεις χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την απώλεια του ελέγχου τους από το Δημόσιο.
Μόνη εξαίρεση είναι η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), για την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε το 2017, κατά τη διάσωσή της κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιστρέψει στα χέρια ιδιωτών.
Τόσο η Μeloni όσο και ο υπουργός Οικονομικών Giorgetti δήλωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει μέρος των συμμετοχών της στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie dello Stato και στον ενεργειακό κολοσσό Eni.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπολογίζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, το χρέος της Ιταλίας φαίνεται να μειώνεται μόλις κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2023 και του 2026, οπότε στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 139,6% του ΑΕΠ.
Η Ιταλία άλλωστε, πρέπει τώρα να βάλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών