Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωμοσία πίσω από την κατάρριψη του IL 76 - Αδίστακτοι τρομοκράτες στην Ουκρανία, αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Συνωμοσία πίσω από την κατάρριψη του IL 76  - Αδίστακτοι τρομοκράτες στην Ουκρανία, αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Η κατάρριψη του μεταγωγικού αεροσκάφους έρχεται λίγες μέρες μετά τη νέα σκληρή κόντρα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelesnky με τον  αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρριψη του IL -76 από τους Ουκρανούς επισπεύδει τις εξελίξεις στο επίπεδο της ουκρανικής ηγεσίας, φέρνοντας χάος και ανατροπές αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από την εγκληματική κατάρριψη του μεταγωγικού αεροσκάφους κρύβεται συνωμοσία σε επίπεδο στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας στο Κίεβο. 
Έξι Ρώσοι μέλη του πληρώματος, τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί και 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν την Τετάρτη (24/1/2024) όταν δύο ουκρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την περιοχή του Kharkiv έπληξαν το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 που κατευθυνόταν στο Belgorod.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Il-76 που πετούσε από το αεροδρόμιο Chkalovsky έξω από τη Μόσχα προς το Belgorod και μετέφερε Ουκρανούς στρατιωτικούς για προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου καταρρίφθηκε από ουκρανικούς πυραύλους αεράμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Άμυνας, δύο πύραυλοι εντοπίστηκαν σε ραντάρ που εκτοξεύτηκαν από περιοχή κοντά στο χωριό Liptsy, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Kharkiv και μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Το Il-76 κατέπεσε στην ανατολική περιοχή Belgorod κοντά στο χωριό Yablonovo, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης.

Γνώριζαν οι Ουκρανοί για την ανταλλαγή κρατουμένων

Η ηγεσία της Ουκρανίας «γνώριζε πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική…το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό» επρόκειτο να «μεταφερθεί με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Belgorod» για ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά ότι το ρωσικό Il-76 είχε καταρριφθεί από τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια ανασκεύασαν, αφού προέκυψε ότι το αεροσκάφος μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους.
Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο τήρησαν νεκρική σιγή σιωπή για το περιστατικό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας της Τετάρτης, απέχοντας ακόμη και από την παραδοσιακή τακτική του Κιέβου και της Ουάσιγκτον να κατηγορούν αμέσως τη Ρωσία.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εξάλλου παραδέχθηκαν ότι την Τετάρτη 24/1/2024 επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων.
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας είχε προγραμματιστεί για 24/1,
αλλά τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, δήλωσε ο Andrey Yusov, εκπρόσωπος της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
«Μπορώ να δηλώσω ότι η ανταλλαγή που έχει προγραμματιστεί για σήμερα δεν θα γίνει τελικά», είπε μιλώντας στο Radio Svoboda.

airplane_3.jpg

Οι ενέργειες του πληρώματος απέτρεψαν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή

«Πρέπει να αναφέρω τις ηρωικές ενέργειες του διοικητή του αεροσκάφους, ο οποίος μπόρεσε να εκτρέψει το ήδη φλεγόμενο Il-76 μακριά από το χωριό Yablonovo», είπε ο Andrei Koshkin, Ρώσος απόστρατος συνταγματάρχης και ειδικός της Ένωσης Στρατιωτικών-Πολιτικών Επιστημόνων, σχολιάζοντας την τραγωδία.
«Το αεροσκάφος καταστράφηκε στο χωράφι. Είναι εμφανής ο ηρωισμός από την πλευρά του πληρώματος του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.
Όχι μόνο είδαν και αισθάνθηκαν ότι το αεροσκάφος τους να συντρίβεται αλλά εκείνη τη στιγμή κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των θυμάτων .
«Το θάρρος και ο επαγγελματισμός του πληρώματος μας είναι άξια υψηλού επαίνου», τόνισε ο Koshkin.
Το χωριό Yablonovo έχει πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν το αεροσκάφος 72 τόνων έπεφτε στον οικισμό, θα είχε μετατρέψει την τραγωδία της Τετάρτης (24/1) σε καταστροφή που περιλαμβάνει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους.

Χάος στην Ουκρανία - Συνωμοσία, ανατροπές και αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Όσον αφορά τις στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες της κατάρριψης, ο Koshkin τόνισε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι γνώριζαν εκ των προτέρων για την πτήση και πως το αεροσκάφος μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
«Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο έργο να επιτεθείς σε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.
Το κίνητρο, ειλικρινά, είναι μια πρόκληση – μια πρόκληση τόσο εντός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας όσο και εντός του ουκρανικού πολιτικού κατεστημένου», πιστεύει ο Koshkin.
«Δεν θα είναι εύκολο για τον Zelensky να βγει από αυτή την κατάσταση, γιατί θα πρέπει να εξηγήσει σε ποια βάση καταστράφηκε το αεροπλάνο και από ποιον.
Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να ισχυριστούν ξαφνικά ότι η Ρωσία κατέρριψε το αεροπλάνο.
Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο οι δυτικοί πάτρονες του Κιέβου χάνουν το ενδιαφέρον τους.
Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση...
Αν αποδειχθεί ότι οργανώθηκε από την απόφαση κάποιων εσωτερικών δυνάμεων που επιδιώκουν να περιπλέξουν την κατάσταση ή να εντείνουν την εσωτερική διαμάχη μεταξύ, ας πούμε, πολιτικό κατεστημένο και στρατιωτική ηγεσία, σύντομα θα δούμε σε ποιο βαθμό αυτή η πρόκληση θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την αντιπαράθεση», είπε ο ειδικός.
Ο Dmitry Kornev, ιδρυτής του ιστότοπου Military Russia, είπε στο Sputnik ότι η ουκρανική πλευρά έχει σίγουρα τα μέσα να στοχεύσει το ρωσικό Il-76, το οποίο είναι ένα «μεγάλο αεροπλάνο, χωρίς κανένα μυστικό και που μπορεί να πληγεί και να καταρριφθεί από μεγάλες αποστάσεις.

russia_il.JPG

Ευρύτερη συνωμοσία


Συμφωνεί απόλυτα με τον Koshkin ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους πιθανότατα είναι μέρος μίας ευρύτερης συνωμοσίας.
«Ας εξετάσουμε πολλές πιθανότητες.
Ο Zelensky αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, ένα αεροσκάφος γεμάτο αιχμαλώτους καταρρίφθηκε, αυτό θα μπορούσε να στραφεί προς διάφορες κατευθύνσεις», είπε ο αναλυτής, λέγοντας πως η είδηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι «όλα είναι άσχημα για τον Zelensky, πως όλα έχουν χαθεί », και ότι απαιτείται επείγουσα βοήθεια από τη Δύση.
Επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες ετοιμάζονται να επανεξετάσουν ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο αυτή την εβδομάδα, ο Kornev σημείωσε ότι «σε αυτήν την κατάσταση, πολλά γεγονότα μπορούν να πυροδοτηθούν τεχνητά για να επηρεάσουν κατά κάποιο τρόπο αποφάσεις υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ή αντίθετα εναντίον τους.
Είναι σαφές ότι διαφορετικά μέρη μπορούν να παίξουν σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου διασταυρώνονται διαφορετικές προοπτικές .
Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι υπέρ του Zelensky συνόψισε ο Kornev.

airplane_2.JPG

Οι «δύσκολες αποφάσεις»  Zelensky και η οργή Zaluzhny

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους έρχεται λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας το Σάββατο (20/1/2024) στο οποίο ο Zelensky φέρεται να… κατέληξε σε δύσκολες αποφάσεις.
Ειδικότερα σχεδιάζει να απομακρύνει από τη θέση του τον Ανώτατο Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny.
Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ο Zelensky σκοπεύει να απομακρύνει από τις θέσεις τους και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Serhiy Shaptala, τον Διοικητή των Μικτών Δυνάμεων Serhii Naiev, και τον υπουργό Εσωτερικών Ihor Klymenko.
Βάσει των ίδιων πηγών ο Zelensky δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον αντικαταστάτη του αρχιστράτηγου Zaluzhny
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσανατολίζεται να τοποθετήσει στη θέση του Zaluzhny τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού Kyrylo Budanov.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι ο Zaluzhny ετοιμαζόταν να κατηγορήσει δημόσια τον Zelensky ότι παρέδωσε την Avdiivka στους Ρώσους.
Όσον αφορά στις άλλες θέσεις και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Klymenko θα αντικατασταθεί από τον επικεφαλής της SBU Vasily Malyuk.
Επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, με τη σειρά του, θα τοποθετηθεί ο Alexander Poklad.
Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του Naev ζητήθηκε από τη Δύση.

zelensky_zaluzhny.JPG
O Zelensky θέλει να καρατομήσει τον Zaluzhny αλλά….

Ο Stephen Bryen, πρώην διευθυντής προσωπικού της Υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής και επί του παρόντος ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας και το Ινστιτούτο Yorktown, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Substack.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ουκρανός ηγέτης θέλει να αντικαταστήσει τον Ανώτατο Διοικητή με τον επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Budanov και σχεδιάζει να το πράξει κατηγορώντας τον Zaluzhny για πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης κοντά στην Avdiivka.
Ο κορυφαίος αντίπαλος του Zelensky τυγχάνει τεράστιου σεβασμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών, οι πρώτοι από τους οποίους εξοργίζονται τόσο πολύ με τα στρατιωτικά σχέδια της ηγεσίας τους.
Έχοντας επίγνωση του πόσο πολύ είχε αποσταθεροποιηθεί η ήδη εύθραυστη στρατιωτική-πολιτική δυναμική της Ουκρανίας από την αποτυχημένη αντεπίθεση, ένας εμπειρογνώμονας από το ισχυρό Ατλαντικό Συμβούλιο κάλεσε τον Zelensky να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» πριν από έναν μήνα.
Η απαίτηση του Adrian Karatnycky του Ατλαντικού Συμβουλίου έγινε μέσω του άρθρου του για το Politico και παρουσιάστηκε ως ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν προληπτικά πιθανές επικείμενες διαμαρτυρίες με το υπαινιγμό ότι θα μπορούσε επίσης να εξουδετερώσει τυχόν επικείμενα σχέδια για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από αυτές τις διαδηλώσεις.

Το δίλημμα Zelensky

Το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε ο Zelensky είναι ότι η συμμόρφωση με την πρόταση του Karatnycky θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αδυναμία και να οδηγήσει στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, ενώ η απομάκρυνση του Zaluzhny θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταρσία.
Η καθυστέρηση οποιασδήποτε δράσης έχει επίσης τα μειονεκτήματά της, καθώς η βάση και η στρατιωτική πίεση θα μπορούσαν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο προσεχές μέλλον, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη στρατηγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, η αλληλουχία των γεγονότων από τα μέσα Δεκεμβρίου έως το περιστατικό IL-76 της Τετάρτης (21/4) – επιβεβαιώνει τα σχέδια του Zelensky να αντικαταστήσει τον Zaluzhny με τον πολύ πιο αξιόπιστο πολιτικά Budanov.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Zelensky θα το πράξει σίγουρα, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εμπεριέχει τον πραγματικό κίνδυνο ανατροπής λόγω του πόσο δημοφιλής είναι ο Zaluzhny μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κοινωνίας.
Δεν είναι απίθανο ο Zelensky είτε να τον κατηγορήσει άμεσα, είτε να το κάνει μέσω των μέσων ενημέρωσης, καθώς ο ίδιος θέλει να αποφύγει την ευθύνη.

Προφητεία Denisov (Ρώσος πανεπιστημιακός) για τη μοίρα Zaluzhny


Ένας ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, ο Denis Denisov, είχε επισημάνει προ ολίγων εβδομάδων: το γραφείο του Zelensky προσπαθεί να δυσφημήσει τον Zaluzhny όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Ο στρατηγός έχει το δικαίωμα να δηλώσει ότι είναι ώρα να τελειώσει αυτή η φάρσα.
Και είναι αρκετά ικανός να οργανώσει μια «πολιτική εκστρατεία στο Κίεβο».
Πολλοί στην πρωτεύουσα θα ήταν χαρούμενοι για αυτό, αλλά η Ουκρανία θα χάσει τότε εντελώς την αμυντική της ικανότητα», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας.
Κατά τη γνώμη του, η μοίρα του Zaluzhny είναι τώρα καθορισμένη. Αν υπομείνει σιωπηλά όλες τις επιθέσεις, μετά την παράδοση της Avdiivka θα απολυθεί.
Αν διατηρεί προσωπικές φιλοδοξίες, κάθε σενάριο είναι πιθανό.
air_4.jpg
Πόσο πιθανό είναι ένα πραξικόπημα στην Ουκρανία;

Την ίδια ώρα έγκριτοι δυτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και άλλου είδους εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος.
Ο Zelensky θα πέσει από στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε το πρώην στέλεχος της CIA Larry Johnson
Ο Zelensky πιθανότατα θα απομακρυνθεί ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας των στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο», προβλέπει ο Johnson.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό, η Δύση έκανε έναν σοβαρό λάθος υπολογισμό, προσπαθώντας να αποδυναμώσει και να προκαλέσει την κατάρρευση της Ρωσίας, γιατί στην πραγματικότητα αντί να καταρρεύσει η Ρωσία καταρρέει η Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης