Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος... Κατάρ - Ισραήλ για τα λεφτά στην Hamas - Nεκρές ζώνες στήνει o IDF: Δεν βομβαρδίσαμε τον ΟΗΕ

Πόλεμος... Κατάρ - Ισραήλ για τα λεφτά στην Hamas - Nεκρές ζώνες στήνει o IDF: Δεν βομβαρδίσαμε τον ΟΗΕ
Smotrich (ΥΠΟΙΚ Ισραήλ): Το Κατάρ φέρει ευθύνη για την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ
(upd5) Πόλεμος... δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και του Κατάρ ύστερα από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, ο οποίος αφού εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των Καταριανών, τους κατηγόρησε ότι χρηματοδοτούν…τους  τρομοκράτες της Hamas.
Τις δηλώσεις Netanyahu υπερασπίστηκε ο ΥΠΟΙΚ του Ισραήλ, Bezalel Smotrich,
ο οποίος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, κατηγορώντας το Κατάρ ότι «ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».
Η αντίδραση του Κατάρ ήταν έντονη με διπλωμάτες να κάνουν λόγο για φρίκη από τις δηλώσεις Netanyahu, υποστηρίζοντας πως αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ανεύθυνες τοποθετήσεις που βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές αμάχων.
Πέρα όμως από το Κατάρ, το Ισραήλ έχει ανοίξει μέτωπο και με τον ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά τα σφοδρά πλήγματα των ισραηλινών τανκ σε υποδομές του ΟΗΕ στην Khan Yunis, όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «μαζικές απώλειες», με τον IDF να αρνείται ότι οι δυνάμεις του ήταν αυτές που έπληξαν την υποδομή του Οργανισμού, δείχνοντας την Hamas.

Netanyahu: Δίνουν λεφτά σε τρομοκράτες

Η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με συγγενείς ομήρων, χαρακτήρισε προβληματικό τον ρόλο του Κατάρ ως διαμεσολαβητή (μαζί με Αίγυπτο και ΗΠΑ) για να επιτευχθεί συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
«Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση για αυτούς.
Έχουν τα μέσα για να ασκήσουν πίεση στη Hamas.
Γιατί;
Επειδή τη χρηματοδοτούν» ανέφερε μιλώντας στα εβραϊκά ο Netanyahu, σε μια ηχητική καταγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 12.

Στην αντεπίθεση το Κατάρ

Η αντίδραση ήταν άμεση με τους Καταριανούς να διατυπώνουν την οργή τους.
Η διπλωματία του Κατάρ ανέφερε πως στο Εμιράτο επικρατεί φρίκη, κατηγορώντας τον Netanyahu ότι «υπονομεύει τη διαδικασία μεσολάβησης για λόγους που μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα παρά τους Ισραηλινούς ομήρους».
«Αισθανόμαστε φρίκη για τα σχόλια που αποδίδονται στον ισραηλινό πρωθυπουργό σε διάφορα ΜΜΕ όσον αφορά τον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ.
Αν τα σχόλια αυτά επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν ζωές αθώων» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid al Ansari, επισημαίνοντας ότι «ο Netanyahu δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υπονομεύσει τη διαδικασία μεσολάβησης, για λόγους που μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα παρά τους Ισραηλινούς ομήρους».

Smotrich (ΥΠΟΙΚ Ισραήλ): Ευθύνη Κατάρ για την εισβολή της Hamas

Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich κατηγόρησε σήμερα το Κατάρ ότι «ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».
«Το Κατάρ είναι μια χώρα που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.
Το Εμιράτο είναι ο ανάδοχος της Hamas και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις σφαγές που διέπραξε η Hamas στους Ισραηλινούς πολίτες.
Ένα πράγμα είναι σαφές: το Κατάρ δεν θα εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε αυτό που θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Smotrich.

Το Ισραήλ φτιάχνει νεκρές ζώνες σε όλη τη Γάζα

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στο σχέδιο των Ισραηλινών να δημιουργήσουν νεκρές ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας.
Βάσει του δημοσιεύματος, το Ισραήλ έχει ήδη γκρεμίσει τα 1.100 από τα 2.800 κτήρια που πρέπει να κατεδαφίσει στις περιοχές εκείνες που θέλει να χρησιμοποιήσει ως νεκρές ζώνες.
Οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους FT, αρνήθηκαν να σχολιάσει το πόσο θα είναι το πλάτος αυτών των ζωνών, αλλά ο Amos Yadlin, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ υποστήριξε πως πρόκειται να δημιουργηθεί μια περίμετρος 500 μέτρων με 1 χιλιομέτρου μέσα στη Γάζα, από τη στιγμή που ο πόλεμος θα τελειώσει.
«Θα είναι μια νεκρή ζώνη...
Κανείς δεν θα είναι εκεί, μόνο νάρκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά μια 7η Οκτωβρίου» υποστήριξε ο Yadlin.
13_21.jpg
Βομβάρδισαν κτήριο του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις και για την επίθεση κατά υποδομών του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Khan Yunis, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 30.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Ο ΟΗΕ υποστήριξε πως ισραηλινά τανκ έπληξαν τις υποδομές του με συνέπεια να προκληθούν μαζικές απώλειες, με τον Thomas White, διευθυντή του UNRWA του ΟΗΕ για τη Γάζα να μιλά για δύο βομβαρδισμούς τανκ σε ένα κτήριο όπου υπάρχουν 800 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Όπως είπε, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι ενώ άλλοι 75 τραυματίστηκαν, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι.
Ο επικεφαλής του UNRWA Philippe Lazzarini επισήμανε πως το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ήταν προσδιορισμένο «καθαρά», ότι οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί «στις ισραηλινές αρχές» και καταδίκασε αυτή την «κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου».
Το πλήγμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση αλλά και καταδίκη των Αμερικάνων.

IDF: Δεν ήμασταν εμείς

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τις εις βάρος του κατηγορίες και κατηγορεί την Hamas ότι αυτή ήταν που έπληξε το κτήριο του ΟΗΕ.
Μετά τα πυρά των Αμερικάνων, ο IDF ανακοίνωσε πως μετά από διεξοδική επανεξέταση των επιχειρησιακών του συστημάτων, διαπιστώθηκε ότι το χτύπημα, προήλθε από πυρά της Hamas.

Βάση της Hamas όλη η Khan Yunis

Είναι χαρακτηριστικό πως ο IDF είχε χαρακτηρίσει – πριν το πλήγμα στο κτήριο του ΟΗΕ – όλη την πόλη της Khan Yunis ως βάση των μαχητών της Hamas.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και υποστήριζε πως οι μάχες διεξάγονται σε περιοχές όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός αμάχων.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στην πόλη αυτή βρίσκονται πολλά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, όπως και φυλάκια, της Hamas.
Ήδη χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν για ακόμα μια φορά την Khan Yunis, η οποία έχει εξελιχθεί στο κύριο μέτωπο του πολέμου στη Γάζα.
Πέρα από την Khan Yunis, οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και τη Rafah που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας και η οποία έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων.

Απελπισία και θάνατος

Είναι ενδεικτικό πως τα περισσότερα των 1,7 εκατομμυρίων των Παλαιστινίων που έχουν εκτοπιστεί, βρίσκονται στη Rafah όπου οι συνθήκες είναι πραγματικά απελπιστικές.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με την πείνα και τη δίψα, ενώ έχουν αυξηθεί οι ασθένειες και οι επιδημίες.
Όσον αφορά τους νεκρούς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 25.700, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης