Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα για τους αμάχους της Γάζας - Κόβουν τα χρήματα στην UNRWA οι χώρες της Δύσης - Αντιδρούν Hamas, Παλαιστινιακή Αρχή

Νέο πλήγμα για τους αμάχους της Γάζας - Κόβουν τα χρήματα στην UNRWA οι χώρες της Δύσης - Αντιδρούν Hamas, Παλαιστινιακή Αρχή
ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες
Σχετικά Άρθρα
(Upd 32). Nέο πλήγμα για τους Παλαιστινίους αμάχους της Γάζας  αποτελεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που πλέον υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης, να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κάποιοι εργαζόμενοι της UNRWA ενεπλάκησαν  στην επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.
Πρώτο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι  «διακόπτει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση» στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) λόγω των ισχυρισμών ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωποςτης κυβέρνησης Mat Miller.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres στις 25 Ιανουαρίου για να τονίσει την ανάγκη διεξοδικής και ταχείας έρευνας για αυτό το θέμα», ανέφερε ο Miller σε δήλωση.
Ο Miller είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς και έχουν ενημερώσει μέλη του Κογκρέσου. Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης «την ανακοίνωση του ΟΗΕ για μια συνολική και ανεξάρτητη αναθεώρηση της UNRWA», είπε ο Μίλερ.
«Η UNRWA διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή σωτήριας βοήθειας στους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων βασικών τροφίμων, φαρμάκων, καταφυγίων και άλλης ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής υποστήριξης», είπε.
«Το έργο τους έχει σώσει ζωές και είναι σημαντικό η UNRWA να αντιμετωπίσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των υφιστάμενων πολιτικών και διαδικασιών της».
Αργότερα το παράδειγμα των ΗΠΑ, ακολούθησαν η Βρετανία, η Αυστραλία και η Ιταλία.
Ακολούθως ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Israel Katz δήλωσε ότι το Ισραήλ ελπίζει πως να σταματήσουν οριστικά όλες οι δραστηριότητες της
υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στη Γάζα και να μην αποτελεί «μέρος της λύσης» στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas..
Απαντώντας η Hamas έκανε λόγο για ισραηλινή «υποκίνηση» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Hamas κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ ότι διεξάγει «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ που παραδίδουν βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε τη σημασία του ρόλου αυτών των οργανισμών στην παροχή ανακούφισης στο παλαιστινιακό λαό και στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων της εισβολής.
Αντίστοιχα αντέδρασε και ο ΓΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη Hussein al Seih, δηλώνοντας:
«Η απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την βοήθεια προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους (UNRWA) συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο παροχής βοήθειας.
Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν την διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης