Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανελέητοι βοβαρδισμοί Ισραήλ στη Khan Younes - Έγκλημα ΗΠΑ - Δύσης με όπλα και διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ανελέητοι βοβαρδισμοί Ισραήλ στη Khan Younes  - Έγκλημα ΗΠΑ - Δύσης με όπλα και διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τις πωλήσεις όπλων ως μοχλό πίεσης στο Ισραήλ για αποκλιμάκωση των βομβαρδισμών
Σχετικά Άρθρα
(Upd 7) Τραγικές ώρες ζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποσιτισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει μέρα νύχτα τη μεγάλη πόλη του νότου Khan Younes εξωθώντας όλο της τον πληθυσμό, μαζί και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το βορρά της Γάζας στην περιοχή της Rafah, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και δεύτερη «συλλογική τιμωρία», αυτή της διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας που τους επιβάλλεται από τις χώρες της Δύσης.
Οι χώρες της Δύσης την αμέσως επόμενη μέρα από την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εντός ενός μήνα προστασίας των αμάχων στη Γάζα, για να μην κατηγορηθεί για «γενοκτονία», ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή σιτίζει πάνω από 1,5 εκατ παλαιστίνιους αμάχους, επειδή κάποιοι εργαζομένοι της ενεπλάκησαν κατά το Ισραήλ  στην επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου. 
Πρώτες οι ΗΠΑ, ακολοθούμενες από την Αυστραλία και τον Καναδά και στη συνέχεια η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ.
Αντίθετα η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρημαδοτούν κανονικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
παλιαστινοι.JPG

Guterres: Καλώ τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την Unrwa

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antoinio Guterres, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες», έκανε όμως έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA.
«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση.
«Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».
«Όμως οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», κατέληξε ο Guterres.
O Guterres έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που ενεπλάκησαν στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες» από το Ισραήλ, όπως είπε και διευκρίνισε ότι από τους 12 εμπλεκόμενους, η συνεργασία με τους 9 έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.
gaza2_5.JPG

Albanese (ΟΗΕ): Συλλογική τιμωρία τριών εκατομμυρίων παλαιστινίων στην πιο κρίσιμη στιγμή 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Philip Lazarini χαρακτήρισε «εξοργιστική» την αναστολή της χρηματοδότησής της από τις δυτικές χώρες, με αφορμή το ρόλο που πιθανώς έπαιξαν ορισμένοι υπάλληλλοι της υπηρεσίας αυτής στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως απάντηση σε καταγγελίες εναντίον μιας μικρής ομάδας εργαζομένων», δεδομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και του ρόλου της υπηρεσίας από την οποία «εξαρτώνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν» δήλωσε ο Philip Lazarini, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
gaza1_3.JPG

Η Francesca Albanese, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι τα κράτη που περικόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA θα μπορούσαν να «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».
«Την ημέρα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ εύλογα διαπράττει Γενοκτονία στη Γάζα, ορισμένα κράτη αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA», ανέφερε ο Albanese σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Albanese περιέγραψε επίσης την απόφαση που ελήφθη από αρκετούς δωρητές του UNWRA ως «συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων Παλαιστινίων την πιο κρίσιμη στιγμή».

αλβανεσε.JPG

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Unrwa

Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή της παρά τις υποψίες για εμπλοκή ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της Hamas στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε στις 28/1/2024) το Όσλο.
«Η Νορβηγία αποφάσισε να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide, σε δελτίο Τύπου.
«Ενώ συμμερίζομαι την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για ορισμένα μέλη του προσωπικού της Unrwa, προτρέπω τους άλλους δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης της χρηματοδότησης της Unrwa, αυτή την περίοδο της ακραίας ανθρωπιστικής συμφοράς», πρόσθεσε.


Εκκενώθηκε η Khan Younes, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι  εκτοπισμένοι στη Rafah


Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ συνεχίζει αδιάκοπα τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις, παρά  την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να πάρει μέτρα για να μην υπάρξει γενοκτονία.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να φεύγουν εδώ και 48 ώρες από τη Khan Younes και να φτάνουν στη Rafah όπου υπάρχει υπερπληθυσμός και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους και σε τέντες, μέσα σε λάσπες και νερά καθώς η περιοχή έχει πλημμυρίσει λόγω των μεγάλων βροχών που έπεσαν τις τελευταίες μέρες.
Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να στρέψει τη διεθνή προσοχή στην απελπιστική θέση στην οποία έχουν βρεθεί 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι από όλη τη Γάζα, που έχουν τώρα όλοι καταλήξει μετά από διαδοχικές εντελές εκκένωσης του Ισραήλ στη Rafah.
«Οι εικόνες των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Πάνω από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Khan Younes έλαβαν εντολή από τις κατοχικές δυνάμεις να εκκενώσουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, σε μια σκληρή επέκταση και εμβάθυνση του αναγκαστικού εκτοπισμού από τις νότιες περιοχές», ανάφερε το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.
Στο Al Jazzera o διευθυντής του νεκροτομείου του νοσοκομείου Nasser απεύθυνε έκκληση για τερματισμό του πολέμου ενώ δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το προσωπικό και τους κατοίκους του νοσοκομείου να σκάβουν έναν νέο ομαδικό τάφο για να θάψουν 14 ανθρώπους που βρίσκονταν για μέρες μέσα στο ψυγείο του νεκροτομείου του νοσοκομείου.
ραφα.JPG
Πληροφορίες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Hamas


Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ «κάνουν πρόοδο» σε μια πιθανή συμφωνία που θα έδινε το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα για δύο μήνες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατά η Hamas, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Αν και η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα τερματίσει οριστικά τον πόλεμο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια επίλυση της σύγκρουσης, αναφέρει το AP.
Το ρεπορτάζ του πρακτορείου επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές προηγούμενο ρεπορτάζ των των New York Times που έλεγε ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ «πλησιάζουν περισσότερο» σε μια συμφωνία για διακοπή του πολέμου για δύο μήνες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Δεν αλλάζουν οι ΗΠΑ την πολιτική όπλων

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική απέναντι το Ισραήλ, αφού το NBC News μετέδωσε την πληροφορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ ως μοχλό για να πείσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την επίθεση κατά της Γάζας.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπισθεί τον εαυτό του απέναντι στην απειλή της Hamas σεβόμενο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και προστατεύοντας τις ζωές των αμάχων πολιτών και παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη προς το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Hamas. Αυτό έχουμε κάνει από τις 7 Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν υπάρχει μεταβολή της πολιτικής μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Το NBC News είχε μεταδώσει νωρίτερα την πληροφορία ότι κατόπιν εντολής του Λευκού Οίκου, το Πεντάγωνο επανεξετάζει τα όπλα που έχει ζητήσει το Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης. Το NBC News επικαλέσθηκε «πηγές» για την πληροφορία αυτή και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το NBC News, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβράδυνση των παραδόσεων ή την διακοπή τους ελπίζοντας ότι θα ασκηθεί πίεση προς το Ισραήλ για να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την χορήγηση περισσότερης βοήθειας στους παλαιστίνιους πολίτες.
Μεταξύ των όπλων που σύμφωνα με το NBC News συζητά η Ουάσινγκτον για να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς το Ισραήλ είναι τα βλήματα 155 mm και οι βόμβες τύπου JDAM ( joint direct attack munitions),
Οι βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων στην Γάζα έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης