Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Meloni παρουσιάζει το σχέδιό της για την επέκταση της ιταλικής επιρροής στην Αφρική

H Meloni παρουσιάζει το σχέδιό της για την επέκταση της ιταλικής επιρροής στην Αφρική
Η Ιταλία θα ακολουθήσει αυτό που η Meloni περιέγραψε ως "μη ληστρική" προσέγγιση για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, είναι έτοιμη να ανακοινώσει το μεγάλο σχέδιό της για την Ιταλία στην Αφρική, καθώς προσπαθεί να τοποθετήσει τη χώρα της στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην αφρικανική ήπειρο με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Έκανε επίσης το ασυνήθιστο βήμα να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής στο Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της ιταλικής γερουσίας, μια κίνηση που επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την κατηγόρησαν ότι "κατέλαβε" το κτίριο.
Το λεγόμενο σχέδιο Mattei, που πήρε το όνομά του από τον Enrico Matte,  ιδρυτή της πετρελαϊκής εταιρείας Eni, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Ρώμη σε πλήθος ηγετών από την Αφρική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Ενεργειακός κόμβος η Ιταλία

Σύμφωνα με τον Guardian, η Meloni ανακοίνωσε το σχέδιό της για την Αφρική αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής της τον Οκτώβριο του 2022, με κύριο στόχο τη μετατροπή της Ιταλίας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αν και οι λεπτομέρειες για το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου είναι μέχρι στιγμής λιγοστές, ένα σχέδιο διατάγματος που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο προβλέπει ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει αυτό που η Meloni περιέγραψε ως "μη ληστρική" προσέγγιση για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι εξαγωγές και οι υποδομές.
Προτεραιότητα με αντάλλαγμα τη βοήθεια προς τις αφρικανικές οικονομίες για να ευημερήσουν είναι η ανάσχεση της ροής των μεταναστών από την Αφρική, μια προεκλογική υπόσχεση που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εκπληρώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης