Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Eυρώπη αν ο Trump βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - Το εφιαλτικό πυρηνικό σενάριο

Χάος στην Eυρώπη αν ο Trump βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - Το εφιαλτικό πυρηνικό σενάριο
Η Ευρώπη θα μπορούσε να διασπαστεί, προειδοποιεί διακεκριμένος εμπειρογνώμονας σε θέματα πολέμου
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της μείωσης της υποστήριξής τους προς το ΝΑΤΟ ή ακόμη και της αποχώρησής τους από αυτό - με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη, σύμφωνα με διακεκριμένο εμπειρογνώμονα σε θέματα πολέμου, σύμφωνα με το Sky News.
Ο Phillips P OBrien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, έγραψε σε άρθρο ανάλυσης ότι η πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να δει τις ΗΠΑ να "ευνουχίζουν" τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Είναι μία εξέλιξη που θα προκαλούσε ένα "σπιράλ γεγονότων" στην Ευρώπη, λέει.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναθέσει σε μεγάλο βαθμό μεγάλο μέρος της στρατιωτικής τους ικανότητας και της σκέψης τους σχετικά με τη στρατηγική και την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του ΝΑΤΟ.

Το βάρος στην Ευρώπη

Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη στρατιωτική συμμαχία, θα πέσει το βάρος στις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν μια ουκρανική νίκη, λέει ο κ. OBrien.
Υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να το πράξει, αν έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας που υποδεικνύει ότι η δέσμευση του 0,25% του ΑΕΠ ετησίως προς την Ουκρανία θα παρείχε "υπερεπαρκείς πόρους".
"Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από την εικόνα, το ποσοστό αυτό θα ήταν υψηλότερο, αλλά και πάλι δεν θα ήταν δημοσιονομικά δυσβάσταχτο", λέει ο κ. OBrien.

Το εφιαλτικό σενάριο

Ωστόσο, προειδοποιεί για "χάος" εάν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιδείξουν αρκετή ενότητα και αποφασιστικότητα.
"Το εφιαλτικό σενάριο θα ήταν τα κράτη που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία να διπλασιάσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ εκείνα που βρίσκονται πιο δυτικά να αποφασίσουν να επιβάλουν μια συμφωνία με τους όρους του Putin.
Τότε η ίδια η Ευρώπη θα μπορούσε να διασπαστεί", προειδοποιεί. 
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει κράτη όπωβς η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες να αποφασίζουν να βοηθήσουν την Ουκρανία από μόνα τους, γεγονός που "θα μπορούσε να αφήσει το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ ευάλωτο και να προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό της ΕΕ και του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ".

Πυρηνικά σε Πολωνία ή Ουκρανία

Ενδεχομένως, θα μπορούσε ακόμη και η Πολωνία ή η Ουκρανία να δημιουργήσουν τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μακράν το ισχυρότερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο, αλλά με τις ΗΠΑ εκτός παιχνιδιού, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, με τα πολύ μικρότερα οπλοστάσιά τους, θα είναι η μόνη πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης", λέει ο κ. OBrien.
"Αλλά αν η Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη αισθανόταν εγκαταλελειμμένη από αυτές τις δυνάμεις, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα πολωνικό ή ακόμη και ένα ουκρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης