Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,2% - Απέφυγε οριακή την ύφεση η Ευρωζώνη

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,2% - Απέφυγε οριακή την ύφεση η Ευρωζώνη
Οριακά απέφυγε την ύφεση η Γαλλία
(upd) Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και την πρώτη συνεδρίαση της Fed για το 2024, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 16.973 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,3% στις 7.660 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.654 με άνοδο 0,3%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,2% στις 30.310 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,3% στις 9.892 μονάδες.
Με οριακές μεταβολές κινούνται τα futures των δεικτών της Wall Street.
Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με επιφυλακτικότητα, αλλά ο βασικός τόνος παραμένει θετικός, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η Fed, θα αρχίσουν σύντομα να μειώνουν τα επιτόκια για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Σταθερή στο 0,1% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το δ' 3μηνο του 2023

Οριακά απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.
Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
1_538.JPG
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+0,8%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (+0,6%), το Βέλγιο και τη Λετονία (και οι δύο +0,4%).
Μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-0,7%), τη Γερμανία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,3%).
Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για έξι χώρες και αρνητικοί για πέντε.

Στο χείλος της ύφεσης η Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Η στατιστική υπηρεσία Destatis αναφέρει ότι το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Τα στοιχεία ακολουθούν το αμετάβλητο ΑΕΠ τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους (το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από πτώση 0,1%).
Η Destatis αναφέρει: "Το γερμανικό ΑΕΠ είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά μεγέθη της χώρας:
Αφού η γερμανική οικονομία έμεινε λίγο πολύ στάσιμη τα τρία πρώτα τρίμηνα, οι οικονομικές επιδόσεις μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώθηκε αισθητή μείωση, ιδίως στον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου στις κατασκευές και στα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, μετά την προσαρμογή σε τιμές.

Οριακά απέφυγε την ύφεση η Γαλλία

Η Γαλλία απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση, μετά τη στασιμότητα του τελευταίου εξαμήνου του 2023, καθώς το εμπόριο στήριξε τη γαλλική οικονομία
Η στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας ήταν σταθερή το δ' τρίμηνο του 2023, με μηδενική ανάπτυξη.
Η τελική εγχώρια ζήτηση (εξαιρουμένων των αποθεμάτων) συνέβαλε αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο (-0,1 μονάδες μετά από +0,4 μονάδες το γ' τρίμηνο του 2023), λόγω της μείωσης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου και της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-0,1% μετά από +0,5%).
Αντίθετα, το εξωτερικό εμπόριο ανέκαμψε το δ' τρίμηνο του 2023 και συνέβαλε θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ (+1,2 μονάδες μετά από -0,1 μονάδες).
Οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά (-3,1% μετά από -0,4%), ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (-0,1% μετά από -0,6%).
Τέλος, η συμβολή των μεταβολών των αποθεμάτων στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν και πάλι αρνητική αυτό το τρίμηνο (-1,1 μονάδες μετά από -0,3 μονάδες το γ΄ τρίμηνο του 2023).

Η Diageo πλήττεται από την πτώση των κερδών

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Diageo υποχώρησε κατά 4%, αφού η βρετανική εταιρεία παραγωγής αλκοολούχων ποτών ανακοίνωσε μείωση των κερδών της, καθώς η ζήτηση για ακριβά αλκοολούχα ποτά υποχώρησε στην Αμερική, υποδηλώνοντας ότι ο κλάδος δυσκολεύεται να προσελκύσει διακριτικές δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης