Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Μέτρα για να κατευνάσει τους αγρότες - «Είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ»

Κομισιόν: Μέτρα για να κατευνάσει τους αγρότες - «Είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ»
Θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην επιβολή της αγρανάπαυσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Να κατευνάσει τους αγρότες εν μέσω πανευρωπαϊκής έντασης επιχειρεί η Κομισιόν, με μέτρα τα οποία πρότεινε σήμερα 31/1 και με βάση τα οποία θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην επιβολή της αγρανάπαυσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το 2024.
Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη στα κράτη-μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημά τους. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη-μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.
Για να λάβουν τη στήριξη της ΚΑΠ οι αγρότες πρέπει να τηρούν ένα σύνολο εννέα standards επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα, που θα ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας. Αυτό το σύνολο βασικών προτύπων ονομάζεται GAEC, που σημαίνει «καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».
Το πρότυπο GAEC 8 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αφιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά. Το τελευταίο αναφέρεται συνήθως σε αγρανάπαυση αλλά και σε χαρακτηριστικά όπως φράκτες ή δέντρα. Οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης συνήθως εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Σήμερα, η Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρεθούν από αυτήν την απαίτηση και να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι για τη βασική άμεση ενίσχυση της ΚΑΠ.
Αντί να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική στο 4% της καλλιεργήσιμης γης τους, οι γεωργοί της ΕΕ που καλλιεργούν προϊόντα αζωτοδέσμευσης (όπως φακές, αρακά ή φάβα) ή βάζουν παρεμβαλλόμενες καλλιέργειες στο 7% της αρόσιμης γης τους θα θεωρούνται ότι πληρούν τις απαίτηση. Οι παρεμβαλλόμενες καλλιέργειες είναι φυτά που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο κύριες καλλιέργειες. Αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ζωοτροφή για τα ζώα ή ως χλωρή κοπριά.
Έτσι, η πρόταση της Κομισιόν είναι δομημένη ώστε να παρέχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της παροχής κατάλληλης ανακούφισης στους αγρότες που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες κρίσεις, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Der Leyen, δήλωσε σχετικά:
«Οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού μας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική ύψους 386,7 δισ. ευρώ που βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης