Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο του Κρεμλίνου ο εκλογικός «αντίπαλος» του Putin – Πόσο μακριά θα πάει ο Boris Nadezhdin;

Στο μικροσκόπιο του Κρεμλίνου ο εκλογικός «αντίπαλος» του Putin – Πόσο μακριά θα πάει ο Boris Nadezhdin;
Ο Nadezhdin προσπαθεί ακόμη και να διεκδικήσει εκλογές σε μια αντιπολεμική πλατφόρμα και έχει συγκεντρώσει ένα ορισμένο επίπεδο δημόσιας υποστήριξης
Στα 24 χρόνια στην εξουσία του Προέδρου Vladimir Putin, μια συστημική αντιπολίτευση έχει εξαλειφθεί στη Ρωσία με τους πολιτικούς αντιπάλους του Κρεμλίνου είτε φυλακισμένους είτε αυτοεξόριστους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και νεκρούς, σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά ένας αμφισβητίας στη μακρόχρονη διακυβέρνηση του Putin στην εξουσία έχει αναδυθεί από ένα απίθανο μέρος - μέσα στο υπάρχον πολιτικό κατεστημένο της Ρωσίας - με τη μορφή του Boris Nadezhdin.
Υποστηρίζοντας μια πλατφόρμα για ειρήνη με την Ουκρανία, φιλικές και συνεργατικές παγκόσμιες σχέσεις και δίκαιες εκλογές, καθώς και για μια δικαιότερη κοινωνία των πολιτών και ένα μικρότερο κράτος, ο Nadezhdin υπέβαλε την υποψηφιότητά του να διεκδικήσει την προεδρία.
Το Κρεμλίνο προσπάθησε να απορρίψει τη δυνατότητα του Nadezhdin να συμμετάσχει στις εκλογές, με τη νίκη Putin να θεωρείται τελειωμένη.
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο Nadezhdin προσπαθεί ακόμη και να διεκδικήσει εκλογές σε μια αντιπολεμική πλατφόρμα - και έχει συγκεντρώσει ένα ορισμένο επίπεδο δημόσιας υποστήριξης - δείχνει ότι υπάρχει κοινή διάθεση για τις απόψεις του, και αυτό είναι πιθανό να κάνει το Κρεμλίνο νευρικό μετά από αυτό, καθώς ποντάρει την πολιτική του κληρονομιά και το μέλλον σε μια νίκη στην Ουκρανία.
Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Nadezhdin, 60 ετών, δεν είναι πολιτικό αουτσάιντερ ή πρωτοπόρος αλλά μέρος του πολιτικού κατεστημένου της Ρωσίας — ένας πρώην βουλευτής που ήταν μέλος πολιτικών κομμάτων που υποστήριξαν την ηγεσία του Putin στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας για δύο δεκαετίες πριν.
Η πρόσφατη είσοδος του στην πολιτική πρώτη γραμμή και η προσπάθειά του να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται ότι έγινε ανεκτή από την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και τους διαμορφωτές της εσωτερικής πολιτικής, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων ακτιβιστών υπέρ του Κρεμλίνου, με τον Nadezhdin να θεωρείται στο παρελθόν μέλος της αντιπολίτευσης του συστήματος, που δίνει ένα πέπλο πολιτικής πολυφωνίας και νομιμότητας στην σε μεγάλο βαθμό αυταρχική ηγεσία της Ρωσίας.
Ωστόσο, η πρόσφατη αυξανόμενη δημοτικότητα και εξέχουσα θέση του Nadezhdin το έχει αλλάξει αυτό, λένε πολιτικοί αναλυτές, και θέτει τώρα μια πρόκληση και ένα δίλημμα για το Κρεμλίνο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
«Ήταν πάντα αντιπολεμικός και κριτικός, αλλά έπαιζε τους κανόνες και σεβόταν τους κανόνες, οπότε δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το πολιτικό status quo, ήταν απολύτως μέρος της συστημικής αντιπολίτευσης… αλλά αποφάσισε να διαφοροποιηθεί περαιτέρω», δήλωσε η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Tatiana Stanovaya στο CNBC.
«Μόλις κατάλαβε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν πίσω του ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες, αποφάσισε να παίξει ένα άλλο παιχνίδι», δήλωσε ο Stanovaya, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center και ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης R.Politik.
«Και δεν ευχαριστεί καθόλου τους επόπτες της εσωτερικής πολιτικής.
Για αυτούς, αυτό είναι ένα στήσιμο, αυτό είναι πονοκέφαλος και πρόβλημα.
Ο Nadezhdin έχει γίνει πλέον πρόκληση», είπε.

Πατινάζ σε λεπτό πάγο;

Ο Nadezhdin είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στη Ρωσία.
Πρώην βουλευτής της Κρατικής Δούμας, έχει γίνει γνωστός σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές συνομιλίας στις οποίες είχε επικριτικές απόψεις σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ή αυτό που η Μόσχα αποκαλεί την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι φρόντισε να παραμείνει εντός της πρόσφατης νομοθεσίας που έχει κάνει την «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση.
Ο Nadezhdin έχει κερδίσει δημοφιλείς οπαδούς μεταξύ τμημάτων του ρωσικού κοινού και στα τέλη του περασμένου έτους προτάθηκε για να είναι υποψήφιος στις εκλογές από το κεντροδεξιό κόμμα Civic Initiative.
Ιδρύθηκε μόλις πριν από 10 χρόνια, το κόμμα δηλώνει στο μανιφέστο του ότι «στόχος του είναι το κράτος να είναι υπηρέτης του ανθρώπου, όχι αφέντης του» και λέει ότι θέλει να αποκαταστήσει τις ατομικές ελευθερίες στη Ρωσία, όπως η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα διαμαρτυρίας, και να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Δύση.
Ο Nadezhdin έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο με την Ουκρανία, περιγράφοντας τον πόλεμο ως «μοιραίο λάθος».
Αυτά είναι γενναία λόγια στη Ρωσία και ο ίδιος ο Nadezhdin είπε ότι δεν είναι σίγουρος γιατί δεν έχει συλληφθεί ακόμη για τις απόψεις του.
Πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν κάνει ουρές σε χαμηλές θερμοκρασίες για να δηλώσουν την υποστήριξή τους και, κυρίως, τις υπογραφές τους για να υποστηρίξουν την προσπάθειά του να είναι υποψήφιος στις εκλογές 15-17 Μαρτίου.
Οι υποψήφιοι που εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα στη Ρωσία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές από τουλάχιστον 40 περιφέρειες της Ρωσίας προκειμένου να θεωρηθούν υποψήφιοι στις εκλογές.
Ο Putin, που τρέχει ως ανεξάρτητος (και απαιτεί τουλάχιστον 300.000 υπογραφές), φέρεται να συγκέντρωσε πάνω από 3,5 εκατομμύρια υπογραφές.
Περικυκλωμένος από τους υποστηρικτές του και ένα σωρό εκπροσώπους του Τύπου καθώς παρέδιδε την προσφορά του στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, ο Nadezhdin είπε ότι είχαν υποβληθεί 105.000 υπογραφές, αν και είχαν συγκεντρωθεί λίγο περισσότερες από 200.000, αναφέρει ο ιστότοπος της εκστρατείας του.
Η εκστρατεία του αποφάσισε να μην υποβάλει υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από Ρώσους πολίτες στο εξωτερικό, φοβούμενοι ότι θα απορριφθούν.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες στη Ρωσία, θα εξετάσει τώρα την επιλεξιμότητα αυτών των υπογραφών.
Δεδομένης της πρόσφατης επίδειξης υποστήριξης προς τον Nadezhdin, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί άβολο για το Κρεμλίνο, και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εκλογικές αρχές θα μπορούσαν να βρουν λάθος σε σημαντικό αριθμό αυτών των υπογραφών, πράγμα που σημαίνει ότι μια τεχνική —πραγματική ή άλλη— θα μπορούσε να τον αποκλείσει από συμμετέχει στις εκλογές.
Η Stanovaya είπε ότι αυτό ήταν ένα πιθανό σενάριο, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι θα επιτραπεί στον Nadezhdin να είναι υποψήφιος στις εκλογές, θα ήταν απολύτως παράξενο».
Ο Stanovaya πίστευε ότι ήταν πιθανό η CEC να μην αναγνώριζε ένα μέρος των υπογραφών που συγκέντρωσε ο Nadezhdin.

Μήνυμα στήριξης του Putin μέσω του Nadezhdin

Ο András Tóth-Czifra, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Eurasia στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, είπε στο CNBC ότι το Κρεμλίνο έπρεπε τώρα να σταθμίσει τους κινδύνους να αφήσει τον Nadezhdin να έχει καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο στις εκλογές ή να απορρίψει την υποψηφιότητά του προτού προκληθεί πραγματική ζημιά στη φήμη — ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι το να σταματήσει ο Nadezhdin θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει δυσαρέσκεια.
«Πολλοί έχουν υποθέσει, και νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια, ότι η αρχική ιδέα να τον αφήσουμε να είναι υποψήφιος και να μαζέψει υπογραφές και να εκφράσει το ήπιο αντιπολεμικό μήνυμα στην εκστρατεία του, ήταν να δείξει πόσο μικρή υποστήριξη απολαμβάνει αυτή η θέση στη σημερινή Ρωσία», είπε ο Tóth-Czifra.
«Τώρα… το ερώτημα είναι πόσο επικίνδυνο θεωρούν οι πολιτικοί τεχνολόγοι του Κρεμλίνου να επιτρέψουν αυτό να προχωρήσει περαιτέρω και να αφήσει τον Nadezhdin να είναι στο ψηφοδέλτιο», είπε στο CNBC την Πέμπτη.
«Είμαι σίγουρος ότι το Κρεμλίνο θα σταθμίσει αυτούς τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επαληθεύει τις υπογραφές... Υπάρχουν επιχειρήματα για να αφήσουμε τον Naezhdin να θέσει υποψηφιότητα και υπάρχουν επιχειρήματα για την απομάκρυνσή του από το ψηφοδέλτιο. Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το να τον αφήσουμε να θέσει υποψηφιότητα και υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την απομάκρυνσή του από το ψηφοδέλτιο», δήλωσε ο Tóth-Czifra.
«Πιστεύω, από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα, ότι πιθανώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απομάκρυνσή του από το ψηφοδέλτιο είναι χαμηλότεροι από τους κινδύνους που συνδέονται με το να τον αφήσουμε να θέσει υποψηφιότητα», πρόσθεσε, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η αντίληψη του κινδύνου του Κρεμλίνου είναι πιθανόν να ανυψωθεί σε καιρό πολέμου.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ήδη άνθρωποι στο Κρεμλίνο που πιστεύουν ότι έχει ήδη πάει πολύ μακριά», είπε ο Tóth-Czifra.
Ακόμα κι αν επιτραπεί στον Nadezhdin να είναι υποψήφιος, δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές σε μια χώρα όπου τα ποσοστά αποδοχής του Putin παραμένουν αξιοσημείωτα υψηλά και κυριαρχούν τα μέσα υπέρ του Putin και όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι υπόκεινται σε εκτεταμένες εκστρατείες συκοφαντίας.
Ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου D. Peskov είπε στο CNBC το περασμένο φθινόπωρο ότι η ρωσική «κοινωνία είναι εδραιωμένη γύρω από τον πρόεδρο» και ότι το Κρεμλίνο ήταν βέβαιο ότι ο Putin θα κέρδιζε άλλη μια θητεία.
Ο Stanovaya είπε ότι ο Nadezhdin διατρέχει τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των ρωσικών αρχών τώρα, έχοντας αμφισβητήσει ανοιχτά τη μακροχρόνια ηγεσία του.
«Παίρνει πολλά ρίσκα τώρα, και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι επόπτες εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, που γνωρίζουν πολύ καλά τον Nadezhdin, σκέφτονται τώρα πώς να το αντιμετωπίσουν και πώς να κάνουν σήμα στον Nadezhdin ότι είτε θα σταματήσει και πραγματικά κωπηλατεί προς τα πίσω, αλλιώς θα έχει προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης