Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ βυθίζουν στις φλόγες του πολέμου τη Μέση Ανατολή - Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συγκλονίζουν Συρία και Ιράκ

Οι ΗΠΑ βυθίζουν στις φλόγες του πολέμου τη Μέση Ανατολή  - Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συγκλονίζουν Συρία και Ιράκ
Επλήγησαν θέσεις ανταρτών στην περιοχή Al-Mayadeen στην επαρχία Deir ez-Zor
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ αργά το βράδυ της Παρασκευής (2/2/2024) σε ανατολική Συρία και Ιράκ, ως αντίποινα για την επίθεση φιλοιρανικών οργανώσεων σε αμερικανική βάση της Συρίας που σκότωσε 3 στρατιώτες.  
Aπό τις εν λόγω επιθέσεις τουλάχιστον 18 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην περιοχή του Al-Mayadeen, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναθεωρώντας προς τα πάνω έναν πρώτο απολογισμό θυμάτων που δημοσιοποίησε νωρίτερα κάνοντας λόγο για 13 νεκρούς, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές ζημιές.
«Τουλάχιστον 18 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν» στα πλήγματα, ανάμεσά τους πέντε στη Ντέιρ Εζούρ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο ABC επιβεβαίωσε λίγο αμέσως μετά την επίθεση από πλευράς Ουάσινγκτον, επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. 
Από την πλευρά του, το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), επιβεβαίωσε αργότερα το βράδυ πως εξαπολύθηκαν «αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία», με στόχο παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν και στελέχη της δύναμης Quds («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.
Η δύναμη Quds είναι αρμόδια για τις ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Στα πλήγματα «χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 125 πυρομαχικά ακριβείας», διευκρίνισε μέσω X (του πρώην Twitter) η CENTCOM, προσθέτοντας πως στόχοι έγιναν πάνω από 85 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, χώρων αποθήκευσης drones και πυραύλων, που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις, που «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού».
Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά στρατεύματα προχωρούν σε αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές κατά φιλοιρανικών στοχων στο Ιράκ, σύμφωνα με το κανάλι Hadath TV.


Στοχευμένα πλήγματα κατά των φιλοιρανικών οργανώσεων Fatemiyoun και Zainabiyoun

Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές, επλήγησαν θέσεις ανταρτών στην περιοχή Al-Mayadeen στην επαρχία Deir ez-Zor, στην ανατολική Συρία.
Οι ίδιες πηγές εικάζουν πως άρχισαν τα αντίποινα των ΗΠΑ για την επίθεση σε drones εναντίον αμερικανικής βάση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας το προηγούμενο Σάββατο (27/1/2024) στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 34.
Σύμφωνα με συριακές πηγές, οι αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στην ανατολική Συρία συνεχίστηκαν για περίπου μισή ώρα και ξεκίνησαν λίγο αφότου προσγειώθηκαν στο αμερικανικό έδαφος οι σοροί των τριών νεκρών Αμερικανών στρατιωτών.
Πηγές του αμερικανικού στρατού αρνούνται την ευθύνη για τις αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Συρία.
Το Sky News Arabia ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις των οργανώσεων Fatemiyoun και Zainabiyoun που συνδέονται με το Ιράν στην ανατολική Συρία.

Η ώρα μηδέν

Αμερικανός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχει ξεκινήσει και η ώρα μηδέν είναι «πολύ κοντά», ανέφερε το Sky News Arabia.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ επρόκειτο να αρχίσουν τις επιθέσεις τους κατά φιλο-ιρανικών στόχων σε Ιράκ, Συρία,  αυτό το Σαββατοκύριακο (3-4 Φεβρουαρίου).
Προηγούμενες πληροφορίες – από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS – τοποθετούσαν την επιχείρηση σε διάστημα… αρκετών ημερών.
«Η απάντηση αναμένεται να αρχίσει αυτό το Σαββατοκύριακο» υποστηρίζει η Wall Street Journal, τονίζοντας πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι πολυεπίπεδες, καθώς θα συνδυάζουν στρατιωτική δράση και άλλα βήματα που θα στέλνουν το μήνυμα πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει περισσότερη κλιμάκωση.
Το είχε δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο Biden, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, μετέδωσαν πως το drone που χρησιμοποιήθηκε κατά της αμερικανικής βάσης Tower 22 στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, είχε παραχθεί στο Ιράν.

Lloyd Austin (ΥΠΑΜ ΗΠΑ): Θα δοθεί «πολυεπίπεδη» στρατιωτική απάντηση

Σε δηλώσεις του ο Lloyd Austin, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, διεμήνυσε ότι ούτε ο πρόεδρος Joe Biden ούτε ο ίδιος πρόκειται να «ανεχθούν» τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 160 από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
«Οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν όταν ένα drone μονής κατεύθυνσης χτύπησε τους χώρους διαμονής τους.
Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για αυτή τη θανατηφόρα επίθεση», σημείωσε ο Austin τονίζοντας, ότι «οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν από ριζοσπαστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν εντός της Συρίας και του Ιράκ».
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ εξέφρασε το φόβο ότι οι στιγμές στη Μέση Ανατολή είναι «επικίνδυνες», ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Ουάσινγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Προσέθεσε πως «μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και χρηματοδοτούνται από το Ιράν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων των Houthis».
Κληθείς να εξηγήσει τη φύση της αμερικανικής απάντησης απέναντι στους συμμάχους του Ιράν, ο Austin απάντησε πως θα υπάρξει «πολυεπίπεδη απάντηση».
«Έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε αρκετές φορές ανάλογα με την κατάσταση» τόνισε αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε διάφορες φάσεις και επίπεδα.

Μήνυμα από Ιράν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi έσπευσε να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ πως το Ιράν δεν θέλει να αρχίσει κανέναν πόλεμο.
«Δεν θα αρχίσουμε κανέναν πόλεμο.
Αλλά θα απαντήσουμε σκληρά σε όποιον επιχειρήσει να μας προκαλέσει» ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.
«Πριν, όταν εκείνοι (οι Αμερικανοί) ήθελαν να μας μιλήσουν, έλεγαν ότι η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι.
Τώρα λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για σύγκρουση με το Ιράν.
Η στρατιωτική ισχύς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή δεν αποτελεί και ποτέ δεν αποτέλεσε απειλή για καμία χώρα.
Αντ’ αυτού, διασφαλίζει την ασφάλεια στην οποία μπορούν να βασιστούν και την οποία μπορούν να εμπιστευθούν οι χώρες της περιοχής» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης