Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κακά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού τροφίμων - Νέα ιστορικά υψηλά για κακάο, καφέ, βόειο κρέας

Κακά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού τροφίμων - Νέα ιστορικά υψηλά για κακάο, καφέ, βόειο κρέας
Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές σε κακάο, καφέ, βόειο κρέας
Αρνητικά είναι τα νέα για όσους έτρεφαν ελπίδες ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων οδεύει στο τέλος του - δίνοντας και τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, προκειμένου να μην κατρακυλήσουν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ύφεση.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων αποκλείεται να λάβει τέλος εντός των προσεχών μηνών διότι τρία βασικά τρόφιμα που αποτελούν διεθνή εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί ξανά σε ιστορικά υψηλά και απειλούν να προκαλέσουν νέο πληθωριστικό κύμα.
Ο λόγος για το κακάο του οποίου οι τιμές σκαρφάλωσαν σε υψηλό 46 ετών την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς η ξηρασία σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική κινδυνεύει να μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών καφέ για την Ακτή Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κόκκων κακάο στον κόσμο.
Snag_440441e7_0.png

Το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές του βόειου κρέατος, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης των κοπαδιών βοοειδών στις ΗΠΑ, που έχουν βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 70 χρόνων.
Έτσι η τιμή του βοείου κρέατος στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ να έχει φτάσει στα νέα ιστορικά υψηλά των 5,21 δολαρίων η λίβρα.
Snag_43c9823a_1.png

Ανάλογη η κατάσταση είναι και με τη τιμή των κόκκων καφέ robusta στο Βιετνάμ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κόκκων robusta στον κόσμο.
Οι τιμές του καφέ robusta στο Βιετνάμ σημείωσε ρεκόρ στις 31/1 ξεπερνώντας τα 80.000 ντονγκ (εθικό νόμισμα του Βιετνάμ) το κιλό.
«Η έκρηξη των τιμών στο Βιετνάμ απειλεί να δώσει νέα ανοδική ώθηση στις διεθνείς τιμές στο Λονδίνο, ακόμη και αφού ο δείκτης αναφοράς του καφέ robusta έκλεισε σε υψηλό όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα στα 3.336 δολάρια ο τόνος», ανέφερε το Bloomberg, διευκρινίζοντας ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως στο ότι οι Βιετναμέζοι αγρότες αύξησαν τα αποθέματα καφέ που κράτησαν αντί να τα διαθέσουν στην αγορά.
Snag_486782e1_0.png

Με δυο λόγια την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του κακάο,  του βοείου κρέατος και του καφέ robusta αυξήθηκαν ξανά, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, μάλλον παίρνει αναβολή η μείωση των επιτοκίων...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης