Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στη Μέση Ανατολή από ΗΠΑ, Βρετανία - Χτύπησαν 48 στόχους των Houthi στην Υεμένη - Στο τραπέζι χτυπήματα εντός του Ιράν

Φωτιά στη Μέση Ανατολή από ΗΠΑ, Βρετανία -  Χτύπησαν 48 στόχους των Houthi στην Υεμένη - Στο τραπέζι χτυπήματα εντός του Ιράν
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 48 πλήγματα σε 13 θέσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών της Υεμένης
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές  Upd). ΗΠΑ και Βρετανία εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές πλήττοντας δεκάδες στόχους των ανταρτών Houthi της Υεμένης, στη δεύτερη μέρα μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ οι οποίες παρασύρουν στη δίνη του πολέμου ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως προχώρησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/2 σε νέους βομβαρδισμούς, πλήττοντας δεκάδες «στόχους», θέσεις και εγκαταστάσεις των Houthi της Υεμένης, ως αντίποινα για τις δεκάδες επιθέσεις των ανταρτών, εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη καταγράφονται 24 ώρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.
Με βάση όσα είναι γνωστά, η νέα επίθεση είναι η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Houthi.
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 επιδρομές εναντίον στόχων των ανταρτών Houthi τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις επιθέσεις της ομάδας
Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jake Sullivan άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στο εσωτερικό του Ιράν.

Houthi: Δεν μας αποτρέπουν τα πλήγματα των ΗΠΑ. Συνεχίζουμε τις επιθέσεις μας

Ο Yahea Sarea, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η επέμβαση της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί.
«Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από την ηθική, θρησκευτική και ανθρωπιστική στάση μας για την υποστήριξη του ανθεκτικού παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Sarea.
Τα χτεσινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Houthi εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.
Η συνέχιση των επιθέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη δεν θα επιτύχει κανέναν στόχο για τους επιτιθέμενους και δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Υεμένης να δείξει την υποστήριξή της για τη Γάζα, ανέφερε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 σε μια δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Houthi Mohammed Abdulsalam.
Ο Abdulsalam υποστήριξε πως δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν οι στρατιωτικές ικανότητες της Υεμένης, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί στη διάρκεια χρόνων σκληρού πολέμου.
εικονα1.JPG
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.
Ο εκπρόσωπος των Houthi Yahea Sarea από την πλευρά του ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 48 αεροπορικά πλήγματα στις περιοχές Amanat Al-Asimah, Sana’a, Hodeidah, Taiz, Al Bayda, Hajjah και Saada και πρόσθεσε ότι «τα πλήγματα των ΗΠΑ δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και συνέπειες».
Σε χωριστή δική του ανακοίνωση, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Loyd Austin σημείωσε πως τα πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Houthi να διεξάγουν ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις».
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού έβαλαν στο στόχαστρο 13 τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων βαθιά θαμμένες, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτήρες, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ», πρόσθεσε.
«Αυτή η συλλογική δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Houthi  ότι θα συνεχίσουν να φέρουν περαιτέρω συνέπειες εάν δεν τερματίσουν τις παράνομες επιθέσεις τους σε διεθνή πλοία και πολεμικά πλοία», κατέληξε ο Austin.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε δική του χωριστή ανακοίνωση ανέφερε ότι αεροσκάφη της RAF έπληξαν δυο εγκαταστάσεις από τις οποίες γινόταν ο τηλεχειρισμός drones αναγνώρισης και επίθεσης.
εικονα2.JPG

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones

Νωρίτερα το Σάββατο, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως προχώρησαν σε άλλα πλήγματα κατά των Houthi, καταστρέφοντας έξι αντιπλοϊκούς πυραύλους «έτοιμους να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Επίσης, τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα 4 (τοπική, 3 ώρα Ελλάδας), οι ΗΠΑ έπληξαν και κατέστρεψαν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας των Houthi που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, γνωστοποίησε η CENTCOM.
Ακόμη, 48 ώρες πριν ο αμερικανικός στρατός είχε ανακονώσει ότι κατέστρεψε οκτώ drones στα ανοικτά της Υεμένης και άλλα τέσσερα στο έδαφος για να «προστατεύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και να αποτρέψει νέες επιθέσεις.

εικονα3.JPG
Μετά τους νέους βομβαρδισμούς, εκπρόσωπος των Houthi, ο Nasr ad Din Amer, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας. Θα απαντήσουμε με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείονται αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό του Ιράν 

H γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι προ των πυλών καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan στις 4 Φεβρουαρίου 2024 σε δηλώσεις που πραγματοποίησε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό του Ιράν.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις 2 Φεβρουαρίου πλήγματα εναντίον στόχων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και των συνεργαζόμενων οργανώσεων σε Ιράκ και τη Συρία ως αντίποινα για επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 40 άλλους σε βάση στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο (27-28/1).
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Meet the Press» του NBC, ο Sullivan ρωτήθηκε από τη συντονιστή Kristen Welker για το εάν οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εντός του Ιράν.
«Λοιπόν, ευρισκόμενος εδώ σήμερα σε ένα εθνικό πρόγραμμα ειδήσεων, δεν πρόκειται να μπω σε αυτό που αποφασίσαμε και αποκλείσαμε από την άποψη της στρατιωτικής δράσης», είπε.
«Αυτό που θα πω είναι ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας.
Ο πρόεδρος επίσης δεν αναζητά έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
«Αλλά είναι εκτός τραπεζιού; Είναι εκτός τραπεζιού τα χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν;».
«Πάλι, Kristen, καθισμένος εδώ στην τηλεόραση, δεν θα ήταν φρόνιμο να μιλήσω για το τι αποφασίζουμε και τι αποκλείουμε», απάντησε.
Όταν ο Welker ρώτησε άλλη μια φορά, «Δηλαδή δεν το αποκλείεις;»
Και ο Sullivan απάντησε: «Θα πω το ίδιο πράγμα άλλη μια φορά».
«Δεν πρόκειται να μπω σε αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι και εκτός τραπεζιού όταν πρόκειται για την αμερικανική απάντηση», συνέχισε.

Biden: Προστατεύσαμε αμερικανική συμφέροντα στην περιοχή 

Σ
ε επιστολή του προς τους κορυφαίους γερουσιαστές την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε νομική αιτιολόγηση για τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, λέγοντας ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο την προστασία και την υπεράσπιση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή.
«Τα πλήγματα έγιναν για να αποτρέψουν το IRGC – τους Φρουρούς της Επανάστασης - και τις συνδεδεμένες ομάδες πολιτοφυλακής από τη διεξαγωγή ή την υποστήριξη περαιτέρω επιθέσεων σε προσωπικό και εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έγιναν με τρόπο σχεδιασμένο να περιορίσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων», έγραψε ο Biden.
Πρόσθεσε ότι θα διατάξει «πρόσθετα μέτρα» κατά των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν εάν χρειαστεί.
Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει εκκλήσεις από ορισμένους αμερικανούς γερουσιαστές να ζητήσει άδεια από το Κογκρέσο πριν αναλάβει στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή.
.
U.S., UK Launch Dozens Of Strikes Against Houthi Targets In Yemen (Videos, Photos)

Το Ιράν καταδικάζει τα πλήγματα στην Υεμένη

Το Ιράν «καταδίκασε αυστηρά» τα νέα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, τα οποία, όπως επισημαίνει, «αντιφάσκουν» με τη δηλωμένη επιθυμία τους «να μην υπάρξει επέκταση της σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή.
Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν «επαναλαμβανόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Nasser Kanaani.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «χρησιμοποιούν τη μιλιταριστική προσέγγιση για να προωθήσουν τους αθέμιτους στόχους τους».
Και οι ενέργειές τους «βρίσκονται ξεκάθαρα σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς τους ότι δεν θέλουν να επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή».
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διαβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη 31/1 ότι «δεν επιδιώκει» ένα «πόλεμο μεγαλύτερης έκτασης στη Μέση Ανατολή», με φόντο τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Ιράκ και στη Συρία

Οι επιδρομές των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Υεμένη αποτελούν το τελευταίο σημάδι εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Η οργή για τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ που έχει ισοπεδώσει τη μισή Λωρίδα της Γάζας και έχει οδηγήσει στο θάνατο 28.000 Παλαιστινίων,  κατά κύριο λόγο γυναικόπαιδων, αλλά και την αμέριστη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση Netanyahu παίρνει διαστάσεις στην περιοχή, οδηγώντας σε δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμσεων που σταθμεύουν σε Συρία, Ιράκ Ιορδανία.
Την 28η Ιανουαρίου, drone έπληξε βάση υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σκοτώνοντας τρεις αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους 40 και πλέον. Η επίθεση αποδόθηκε από την Ουάσιγκτον σε ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχείρηση αντιποίνων την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου χτυπώντας στο Ιράκ και τη Συρία περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, σκοτώνοντας σχεδόν 40 άτομα.
Οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς.
Το Ιράν κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τη στρατιωτική δράση τους, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία αντιπροσωπεύουν «άλλο ένα τυχοδιωκτικό και στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένη ένταση και αστάθεια».
Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «σπέρνουν το χάος» στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. 
εικονα5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης