Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές - σοκ ΗΠΑ: Επίθεση και στο Ιράν, αν χρειαστεί - Σας περιμένει δεύτερο Βιετνάμ λένε οι Houthis

Απειλές - σοκ ΗΠΑ: Επίθεση και στο Ιράν, αν χρειαστεί - Σας περιμένει δεύτερο Βιετνάμ λένε οι Houthis
Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν … και τη Rafah, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Blinken για πέμπτη φορά στη Μέση Ανατολή
(upd6) Σαφείς απειλές στην Τεχεράνη ότι εάν προχωρήσει σε αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων, δεν αποκλείεται επίθεση στο Ιράν, εκτοξεύει ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε τους 84 από τους 85 στόχους που είχε θέσει σε Ιράκ και Συρία στο πλαίσιο των επιθέσεων που είχε εξαγγείλει ως απάντηση στην επίθεση στη βάση Tower 22 στην Ιορδανία.
Επιπλέον, οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν πέντε πυραύλους cruise των Houthis στην Υεμένη, τη στιγμή που ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken πραγματοποιεί την 5η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τον περασμένο Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να προωθήσει το σχέδιο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Πάντως, ο ισραηλινός στρατός μετά την Khan Yunis, ισοπεδώνει και τη Rafah, το τελευταίο προπύργιο… ασφάλειας για περίπου 1,3 εκατομμύρια κτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείουμε επίθεση στο Ιράν

Ύστερα από τους μαζικούς βομβαρδισμούς της περασμένης Παρασκευής, όταν και οι Αμερικάνοι έπληξαν στόχους σε Ιράκ και Συρία στο πλαίσιο των αντιποίνων για την επίθεση στην αμερικανική βάση Tower 22 στην Ιορδανία, ο Λευκός Οίκος στέλνει μήνυμα στην Τεχεράνη πως δεν αποκλείεται μια επίθεση κατά του Ιράν.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, o Jake Sullivan, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε πως «θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση (...) στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ»,
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο.
Θα έλεγα απλά, σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει (...) σθεναρή αντίδραση από εμάς» υποστήριξε ο Sullivan, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Πλήξαμε και καταστρέψαμε τους 84 από τους 85 στόχους σε Ιράκ και Συρία

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα προηγούμενα 24ωρα σε Ιράκ και Συρία, επλήγησαν και καταστράφηκαν οι 84 από τους 85 στόχους.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που επλήγησαν ταυτόχρονα στόχοι και στις δύο αυτές χώρες.
Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, από τα πλήγματα αυτά δεν υπήρξαν απώλειες ανάμεσα στις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και άλλων ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν.
Όπως μεταδίδει το CNN, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η στρατιωτική ανάλυση της επόμενης ημέρας των «χτυπημάτων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Biden, οι επιθέσεις αυτές έγιναν προκειμένου να εξουδετερωθούν και να αποτραπούν επιχειρήσεις στρατιωτικών ομάδων στην περιοχή.

Νεκροί 6 Κούρδοι μαχητές σύμμαχοι των ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 6 Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σκοτώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 4/2 από επιθεση drones σε βάση στην ανατολική Συρία, όπου βρίσκονται και αμερικανικές δυνάμεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το drone έπληξε τη βάση al Omar στην ανατολική επαρχία Deir el Zour στη Συρία, όπου εκπαιδεύονται οι ειδικές δυνάμεις των Κούρδων.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ή θύματα ανάμεσα στους Αμερικάνους.
Αν και οι Κούρδοι κατηγόρησαν αρχικά το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Assad στη συνέχεια υποστήριξαν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από πολιτοφύλακες και δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Επιθέσεις κατά Houthis

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν 5 πυραύλους cruise των ανταρτών Houthis, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Χθες περί τις 05:30 ώρα (σ.σ. 04:30 ώρα Ελλάδας) ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε πλήγμα σε νόμιμη άμυνα εναντίον πυραύλου cruise επιφανείας-επιφανείας, και από τις 10:30 (09:30) έπληξαν τέσσερις πυραύλους cruise κατά πλοίων επιφανείας, που ήταν όλοι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα» αναφέρουν σε ανάρτηση τους στο Χ οι Αμερικάνοι.
Τα πλήγματα έγιναν λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν από κοινού ΗΠΑ οι και η Βρετανία εναντίον δεκάδων «στόχων», θέσεων και εγκαταστάσεων των Houthis το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Προειδοποίηση Houthis σε ΗΠΑ: Σας περιμένει δεύτερο Βιετνάμ – Δεν θα αποκλείσουμε την Ερυθρά

Εάν οι Αμερικάνοι εξαπολύσουν χερσαία επίθεση κατά της Υεμένης, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τους περιμένει ένα νέο … Βιετνάμ υποστήριξε ο Mohammed Ali al-Houthi, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Houthis.
«Ένας χερσαίος πόλεμος είναι αυτό που επιθυμεί ο λαός της Υεμένης γιατί θα μπορεί επιτέλους να πολεμήσει τους υπεύθυνους για τα δεινά τους κατά τη διάρκεια εννέα ετών.
Εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Υεμένη, θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πιο δύσκολη από ό,τι στο Αφγανιστάν και το Βιετνάμ.
Είμαστε έτοιμοι για διάφορες επιλογές στρατηγικής ήττας των Αμερικανών στην περιοχή» ανέφερε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Όπως είπε ο Mohammed Ali al-Houthi, δεν υπάρχει καμία άμεση επικοινωνία με τους Αμερικάνους παρά το γεγονός ότι η αμερικάνικη πλευρά επιχείρησε να υπάρξει μια αλληλεπίδραση.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Houthis δεν σκοπεύουν να αποκλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Bab el-Mandeb.
«Δεν θα βλάψουμε πλοία που δεν σχετίζονται με το Ισραήλ» τόνισε ο αξιωματούχος των Houthis, ο οποίος κάλεσε την Ιταλία να μη συμμετάσχει στην επίθεση, διότι μπορεί να γίνει στόχος.
«Συμβουλεύουμε την Ιταλία να παραμείνει ουδέτερη.
Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει» υποστήριξε ο Mohammed Ali al-Houthi

Στη Μέση Ανατολή ο Blinken

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσοίωνο περιβάλλον, όπου οι Αμερικάνοι έχουν εμπλακεί πλέον ενεργά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken πραγματοποιεί την πέμπτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Ο Blinken έφτασε στη Σαουδική Αραβία ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Κατά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ πρόκειται να ασκήσει εκ νέου πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισοπεδώνουν και τη Rafah

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά με αμείωτη ένταση τη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την Khan Yunis, πλέον στόχος του είναι να ισοπεδώσει και τη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας και τελευταίο προπύργιο για περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζητούν ένα καταφύγιο από τα ισραηλινά πυρά.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Khan Yunis ένα συγκρότημα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Hamas κατά την προετοιμασία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Η εγκατάσταση αυτή, κατά την ίδια πηγή, ήταν κέντρο εκπαίδευσης και εκεί βρίσκονταν μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων, ισραηλινών τεθωρακισμένων.

Βομβαρδισμοί

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ήδη βομβαρδίζει τη Rafah, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Rafah κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν 128 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Στη Rafah έχουν στηθεί αχανείς καταυλισμοί προσφύγων, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική.
Ενδεικτικό του τι πρόκειται να συμβεί, είναι οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, ο οποίος αφού είπε πως ο IDF κατέστρεψε τα περισσότερα «τάγματα» της Hamas, υποστηρίζοντας πως «τα περισσότερα από όσα απομένουν βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Rafah και θα ασχοληθούμε μαζί τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης