Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πισωγύρισμα για την Τουρκία - Πληθωρισμός 64,9% τον Ιανουάριο 2024 - Πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Πισωγύρισμα για την Τουρκία - Πληθωρισμός 64,9% τον Ιανουάριο 2024 - Πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας
Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο
Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την Capital Economics, τα στοιχεία αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ισχύ του πληθωρισμού των υπηρεσιών και ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Karaham να επανεκκινήσει τον κύκλο σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.
Ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από 64,7% ετησίως τον Δεκέμβριο και λίγο πάνω από τις προσδοκίες της κοινής γνώμης (64,5% ετησίως).
Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,7%, η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο και με φόντο την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% στις αρχές του έτους.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησε, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε από -3,2% σε ετήσια βάση σε 4,1%. Ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας (+17,7% σε ετήσια βάση) και των ξενοδοχείων και εστιατορίων (+12,2% σε ετήσια βάση).

Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές

Αυτό υποδηλώνει ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές και ότι ο αντίκτυπος της αύξησης του κατώτατου μισθού ήταν σχετικά μεγάλος.
Οι βασικές τιμές καταναλωτή σημείωσαν άλμα κατά 7,6% σε μ/μ, ανεβάζοντας τον συνολικό ρυθμό στο 70,5% σε ετήσια βάση.
Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο είναι θετικό δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ωστόσο, τα στοιχεία παρουσιάζουν ένα μικρό πισωγύρισμα στη διαδικασία αποπληθωρισμού και αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ισχύ του πληθωρισμού των υπηρεσιών.
Προς το παρόν, η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, που ανέρχεται σε 36%, παραμένει αμετάβλητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης