Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως ο Trump μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της Ουκρανίας - Θα είναι καταστροφικό το 2024 για το Κίεβο;

Πως ο Trump μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της Ουκρανίας - Θα είναι καταστροφικό το 2024 για το Κίεβο;
Ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να περάσει νομοσχέδιο βοήθειας στο Κίεβο από το Κογκρέσο λένε οι FT
Σε ένα απολύτως καταστροφικό σενάριο για την Ουκρανία αναφέρονται οι Financial Times, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να μην λάβει καμία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ λόγω της επιρροής που ασκεί ο Donald Trump στους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Η Γερουσία των ΗΠΑ μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας αυτή την εβδομάδα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι απολύτως ανένδοτοι.
Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να περάσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο τους επόμενους μήνες ή ακόμα και για ολόκληρο το έτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο Donald Trump επηρεάζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και μπορεί να εμποδίσει το Κογκρέσο από το να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Καταστροφή…

«Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Η Ουκρανία ήδη υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά από οβίδες πυροβολικού.
Και φέτος αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω» τονίζουν οι Financial Times, οι οποίοι – επικαλούμενοι τον Jack Watling από το Royal Defense Studies Institute – υποστηρίζουν πως λόγω της έλλειψης πυρομαχικών αυξάνονται οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες ενώ αγνοώντας το πότε θα παραλάβουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, αδυνατούν να σχεδιάσουν μελλοντικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η έλλειψη όπλων συνδράμει και στην απροθυμία των Ουκρανών να ενταχθούν στο στράτευμα και να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Επικίνδυνο το β’ εξάμηνο του 2024

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί οι Ευρωπαίοι να ενέκριναν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μόλις την περασμένη βοήθεια, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί.
Οι γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν την έλλειψη πυρομαχικών που προκύπτει από την απουσία βοήθειας των Αμερικάνων.
Για αυτό το λόγο, οι FT υποστηρίζουν πως αυτή η προβληματική κατάσταση είναι πιθανό να διαρκέσει όλο το 2024, γεγονός που καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για την Ουκρανία.
Και αυτό γιατί, μπορεί στην αρχή η έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων να γίνεται αντιληπτή με έναν σχετικό αργό ρυθμό, αλλά αυτό θα αλλάξει άρδην στη συνέχεια.
«Όταν πλέον αυτή η έλλειψη θα γίνει αντιληπτή, τότε θα είναι πολύ αργά» υποστηρίζει ο Jack Watling.

Δεν ιδρώνει το αυτί του Trump

Όπως αναφέρουν οι FT, o Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την τύχη της Ουκρανίας.
Προφανώς, και είναι έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο μιας νίκης της Ρωσίας, εάν αυτό αυξήσει έστω και λίγο την πιθανότητα μιας νίκης του Trump έναντι του Biden στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Μέρος της απροθυμίας των Ρεπουμπλικάνων να εγκρίνουν την παροχή νέας βοήθειας στην Ουκρανία προέρχεται από τις βαθιές επιφυλάξεις τους για τη σύγκρουση. Αλλά η κύρια εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση είναι πολύ πιο απλή: ο Trump δεν θέλει να δώσει στον Biden τίποτα που μπορεί να του φαίνεται σαν «νίκη» πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Πέρυσι, οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να συνδεθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με νέα μέτρα και κονδύλια για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.
Οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν σε αυτό.
Αλλά ο Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι εμμένουν στην άρνηση τους.
Είναι προφανές πως ο Trump θέλει να περάσει την ιδέα πως ο Biden φέρνει μαζί του το χάος και την αποτυχία, από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ μέχρι το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
Όπως λένε οι FT, εάν η ελευθερία της Ουκρανίας και η ασφάλεια της Ευρώπης εξελιχθούν σε μια …παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια του Trump να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να θεωρεί ότι είναι ένα αποδεκτό τίμημα που αξίζει να πληρωθεί.

Η στάση των Ρεπουμπλικάνων

Βάσει του δημοσιεύματος, είναι πιθανό ο Trump να χαρεί ακόμα και την ήττα της Ουκρανίας, εάν αυτή συνθηκολογήσει εγκαίρως, κατά την έναρξη των προεδρικών εκλογών.
Μια και αυτό θα του επέτρεπε να επιβεβαιώσει τα αγαπημένα του σημεία συζήτησης για τις αδυναμίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης Biden.
Σύμφωνα με τους FT, ο Trump δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του.
Η συναίνεση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο είναι κρίσιμη.
Οι νίκες του Trump στις προεδρικές προκριματικές εκλογές έπεισαν τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους ότι πρέπει να επιδείξουν ακόμη περισσότερη υποταγή στο πρόσωπο του.
Εάν συνεχίσει να απαιτεί να μην περάσει καμία βοήθεια προς την Ουκρανία από το Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής σίγουρα θα το κάνουν για λογαριασμό του.
Είναι προφανές πως είναι ανήσυχοι, όσοι στην Ουάσιγκτον παίρνουν στα σοβαρά την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής.
Ο γερουσιαστής Mark Warner, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, έγραψε στο X ότι «εάν αποτύχουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει κανένα έθνος - φιλικό ή εχθρικό - που θα μας εμπιστευτεί ξανά πλήρως» ενώ ο διευθυντής της CIA, William Burns είπε ότι η εγκατάλειψη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή θα ήταν λάθος «ιστορικών διαστάσεων», ιδιαίτερα από τη στιγμή και που σε αντίθεση με τους πολέμους στο Βιετνάμ ή στο Αφγανιστάν, ο αμερικανικός στρατός σήμερα δεν πολεμά ούτε πεθαίνει.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν πιστεύει.... στην τύχη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης