Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κριτική από τον CEO της Intesa - Σχεδόν παθολογική η χρήση επαναγοράς μετοχών για την ανταμοιβή των επενδυτών

Κριτική από τον CEO της Intesa - Σχεδόν παθολογική η χρήση επαναγοράς μετοχών για την ανταμοιβή των επενδυτών
Η μερισματική πολιτική της Intesa, μια από τις πιο γενναιόδωρες στην Ευρώπη, έρχεται σε αντίθεση με την εξίσου φιλόδοξη στρατηγική πληρωμών της UniCredit
Κριτική στις πρακτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών άσκησε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo Carlo Messina, ο οποίος  επέκρινε  ως "σχεδόν παθολογική" την υπερβολική χρήση των επαναγορών μετοχών για την ανταμοιβή των επενδυτών στην Ευρώπη.
Ο Messina δήλωσε επίσης ότι θεωρεί ασφαλέστερο να σχηματίζονται προβλέψεις για ζημίες από δάνεια άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, ακόμη και αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του 2023 την Τρίτη, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι θα αγοράσει τις δικές της μετοχές για ένα ποσό που, με βάση τους υπολογισμούς του Reuters, προσεγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ.
Κίνηση η οποία συμπληρώνει τη συνήθη διανομή μερίσματος 70% σε μετρητά.

Βίοι παράλληλοι με Unicredit

Η μερισματική πολιτική της Intesa, μια από τις πιο γενναιόδωρες στην Ευρώπη, έρχεται σε αντίθεση με την εξίσου φιλόδοξη στρατηγική πληρωμών της UniCredit, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel έχει προτιμήσει την επαναγορά μετοχών για να ικανοποιήσει τους μετόχους των κεφαλαίων της.
Η UniCredit δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα καταβάλει το 100% των κερδών της το 2023, κυρίως μέσω επαναγοράς μετοχών.
Τα πλεονάζοντα κεφάλαια της UniCredit είναι υψηλότερα από εκείνα της Intesa.
Η Intesa έχει μεταξύ των επενδυτών της ιταλικά μη κερδοσκοπικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ η UniCredit ανήκει σε διεθνή κεφάλαια.
Ο Messina δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι μέτοχοι των ιδρυμάτων της Intesa χρειάζονται τα μετρητά για φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ενώ οι επαναγορές μετοχών είναι καλύτερες για τους επενδυτές των ταμείων.
"Οι επαναγορές μετοχών δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος της τακτικής μερισματικής πολιτικής της Intesa, τουλάχιστον για την Intesa, το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίζει κάθε χρόνο πώς θα χρησιμοποιήσει καλύτερα τα μετρητά", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης