Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι από Putin – Jinping στις παρεμβάσεις τρίτων σε Ρωσία, Κίνα - Ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ

Όχι από Putin – Jinping στις παρεμβάσεις τρίτων σε Ρωσία, Κίνα -  Ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ
Η Ρωσία στηρίζει την αρχή της «μιας Κίνας»
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 8/2 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping.
Οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ότι οι χώρες τους πρέπει να αντιτάσσονται «σε οποιαδήποτε ανάμιξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Μάλιστα, από την προεδρία της Κίνας αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας στην αρχή της «μιας Κίνας», κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη Μόσχα.
«Τα δύο μέρη οφείλουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με στρατηγικό τρόπο» υπογράμμισε ο Xi Jinping, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Putin, όπως μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.
Ρωσία και Κίνα κατηγορούν τη Δύση ότι επιχειρεί να εμπλακεί σε μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και την ασφάλεια τους όπως το ζήτημα της Ταϊβάν, το θέμα των Ουιγούρων αλλά και της Ουκρανίας.

Jinping: Υπερασπιζόμαστε έναν πολυπολικό κόσμο

«Η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν να υπερασπίζονται την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών τους και να αντιτίθενται αποφασιστικά στην ανάμιξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας, επισημαίνοντας πως «η Κίνα είναι έτοιμη να εργασθεί μαζί με τη Ρωσία για να ενισχύσουν τον πολυμερή διεθνή συντονισμό, να εφαρμόσουν μια αληθινή πολυμέρεια και να υπερασπιστούν ένα συντεταγμένο πολυπολικό και ισότιμο κόσμο».

Ρωσία: Στήριξη στους BRICS

Αναφερόμενος στη συνομιλία των δύο προέδρων, ο Yury Ushakov, βοηθός του Putin είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των ηγετών, δόθηκε μεγάλη προσοχή στη σινο-ρωσική συνεργασία στα Ηνωμένα Έθνη, στον SCO, στους BRICS και σε άλλους οργανισμούς
«Ο Jinping εξέφρασε την υποστήριξή του για τις προτεραιότητες της ρωσικής προεδρίας των BRICS φέτος και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του για μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τη Ρωσία στη διευρυμένη σύνθεση της ένωσης.
Εκφράστηκε επίσης η αμοιβαία απόρριψη της στάσης των ΗΠΑ με στόχο την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.
Η πολιτική και στρατιωτική πίεση από τις ΗΠΑ δεν γίνεται αποδεκτή από τις χώρες μας.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες των δύο χωρών κατανοούν ότι ΗΠΑ εφαρμόζουν επί της ουσίας μια πολιτική διπλού περιορισμού, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα» υποστήριξε ο Ushakov.
Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, Putin και Jinping συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, για την Ουκρανία καθώς και για τα τρέχοντα διεθνή θέματα, αναφέροντας πως οι θέσεις των δύο προέδρων συμπίπτουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης