Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάνια υπερδύναμη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που εκτέθηκαν στο Τσερνόμπιλ ανέπτυξαν ανθεκτικότητα απέναντι στον καρκίνο

Σπάνια υπερδύναμη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που εκτέθηκαν στο Τσερνόμπιλ ανέπτυξαν ανθεκτικότητα απέναντι στον καρκίνο
Τα άγρια ​​ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν από τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά φέρεται να είναι ευρήματα από μια μελέτη που έλαβε χώρα στο Τσερνόμπιλ.
Οι λύκοι που ζούσαν στην καρδιά της περιοχής φαίνεται να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αντιστέκονται στον καρκίνο – μια γενετική μετάλλαξη που θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν την ασθένεια σύμφωνα με την New York Post.
Τα άγρια ​​ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν από τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν μαστίσει την περιοχή μετά την έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ το 1986 - αποτελώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο στην ιστορία .
Η ακτινοβολία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τη Lake District στη βόρεια Αγγλία.
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κοντινής πόλης Πρίπιατ, που είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου και φιλοξενούσε πολλούς εργαζόμενους.
Στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε, ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι που επέστρεψαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ (CEZ). Αυτή η γαλήνη, η ειρήνη και ησυχία επέτρεψε στην άγρια ζωή να «ανθίσει» ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα γύρω δάση.
Αρκούδες και βίσονες περιπλανιούνται ανάμεσα στα δέντρα, ενώ λύκοι και αλεπούδες κάνουν βόλτα μέσα στις πόλεις. Κάστορες, αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, ρακούν και περισσότερα από 200 είδη πουλιών «αποκαλούν» όλη την περιοχή σπίτι τους.
Αλλά για να επιβιώσουν όλα, πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακτινοβολία.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, το 2014, η βιολόγος Dr. Cara Love και οι συνεργάτες της επισκέφθηκαν την CEZ για να κατανοήσουν καλύτερα πώς συμπεριφέρονται οι γκρίζοι λύκοι της περιοχής. Προς έκπληξη τους,τους βρήκαν να ευημερούν.
Η ομάδα τοποθέτησε «ραδιοκολάρα» σε ορισμένα ζώα και πήρε δείγματα αίματος για να δει πώς ανταποκρίθηκαν στην καρκινογόνο ακτινοβολία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρά το γεγονός ότι οι λύκοι λάμβαναν καθημερινά μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, εμφανίστηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της.
Τα σκυλιά του Τσερνομπίλ - οι απόγονοι των κατοικίδιων των πρώην κατοίκων - μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια αντοχή στον καρκίνο , αν και δεν έχουν μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα άγρια ​​ξαδέρφια τους.
Η Δρ Love και η ομάδα της βρήκαν συγκεκριμένες περιοχές στα γονίδια των λύκων που φαίνονται ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – κάτι που δεν συμβαίνει στον άνθρωπο, όπου μια σειρά γενετικών μεταλλάξεων καθιστούν τα άτομα πιο ευάλωτα στη νόσο.
Η ελπίδα είναι ότι με την απομόνωση αυτών των γενετικών μεταλλάξεων, οι επιστήμονες ίσως μπορέσουν να εντοπίσουν μεταλλάξεις στον άνθρωπο που αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης