Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Moody's υποβάθμισε το Ισραήλ για πρώτη φορά στην ιστορία του - Κόστος 69 δισ. δολάρια έχει ο πόλεμος με τη Hamas

Η Moody's υποβάθμισε το Ισραήλ για πρώτη φορά στην ιστορία του - Κόστος 69 δισ. δολάρια έχει ο πόλεμος με τη Hamas
Κόστος 69 δισεκατομμύρια δολάρια θα έχει ο πόλεμος με τη Hamas κατά την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ
To Ισραήλ υπέστη την πρώτη υποβάθμιση της ιστορίας του, με τη Moody's να μειώνει την πιστοληπτική του αξιολόγηση, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της πολέμου με τη Hamas στα δημόσια οικονομικά του.
Η αξιολόγηση μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, στο Α2, τον έκτο υψηλότερο επενδυτικό βαθμό όπου βρίσκονται επίσης Πολωνία και Χιλή.
Η Moody's άλλαξε τις προοπτικές σε αρνητικές.
Η σύγκρουση και οι συνέπειές της «θα αυξήσουν ουσιαστικά τον πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, καθώς οδηγούν σε εξασθένηση των εκτελεστικών και νομοθετικών του θεσμών και της δημοσιονομικής του ισχύος για το άμεσο μέλλον», ανέφερε η Moody's σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι «αναμένει πως το χρέος του Ισραήλ θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι προβλεπόταν πριν από τη σύγκρουση».
«Οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε σε δήλωσή του ο Netanyahu. «Η βαθμολογία θα ανέβει ξανά μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο».
Η σύγκρουση με τη Hamas πιέζει πολύ τα δημόσια οικονομικά ωθώντας τον προϋπολογισμό βαθιά στο κόκκινο.
Το δημοσιονομικό κόστος της χειρότερης ένοπλης σύγκρουσης του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια αναγκάζει επίσης την κυβέρνηση να βασίζεται πολύ περισσότερο στο χρέος για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και να πληρώσει έναν πολεμικό λογαριασμό που η κεντρική τράπεζα εκτιμά σε 69 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2023-2025.
Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024 περιλαμβάνει δημόσιο έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Ισραήλ.
Το έλλειμμα του Ισραήλ ξεπέρασε το 6,6% μόνο μια χρονιά, το 2020, όταν η κυβέρνηση ξόδεψε και δανείστηκε πολλά για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τα lockdown που ακολούθησαν.
Η Moody’s και η Fitch είχαν ανακοινώσει ότι θέτουν υπό επανεξέταση τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ, ενόψει πιθανής υποβάθμισής του από τις 20 Οκτωβρίου, περίπου δυο βδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Hamas.
Οι traders έχουν ήδη τιμολογήσει σε μια πιθανή υποβάθμιση, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.
Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους του Ισραήλ έναντι χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τώρα υψηλότερο από ό,τι για κρατικά κράτη με χαμηλότερη αξιολόγηση, όπως το Μεξικό και η Ινδονησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης