Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aποκάλυψη WSJ: Η Kamala Harris δηλώνει ανοιχτά έτοιμη να αντικαταστήσει τον υπερήλικα Biden - Τον «τελειώνουν» οι Δημοκρατικοί

Aποκάλυψη WSJ: Η Kamala Harris δηλώνει ανοιχτά έτοιμη να αντικαταστήσει τον υπερήλικα Biden - Τον «τελειώνουν» οι Δημοκρατικοί
Όλοι όσοι με βλέπουν στη θέση, τόνισε κυνικά η Harris, «έχουν πλήρη επίγνωση της ικανότητάς μου να ηγούμαι»
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris παρέθετε λεπτομερώς τις προτεραιότητές της για την εκστρατεία των Δημοκρατικών, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στο Air Force Two στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν της έγινε η ... ερώτηση του εκατομμυρίου για την προεκλογική κούρσα του 2024: Οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ηλικία του Προέδρου Biden σημαίνουν ότι πρέπει να τους πείσει ότι είναι έτοιμη για να εξυπηρετήσει?
«Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», απάντησε η Harris ωμά.
Όλοι όσοι με βλέπουν στη θέση, τόνισε κυνικά η Harris, «φεύγουν έχοντας πλήρη επίγνωση της ικανότητάς μου να ηγούμαι».
Η απάντηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Wall Street Journal την Τρίτη ήρθε δύο ημέρες πριν από μια έκθεση του ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Biden, που ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη ... διανοητική διαύγεια του 81χρονου πρόεδρου.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο Biden επέδειξε «μειωμένες ικανότητες» σε συνεντεύξεις και τον αποκάλεσε «συμπαθές γεροντάκι με κακή μνήμη».
Το εν λόγω πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα του DoJ Robert Hur έχει ανακινήσει την κουβέντα για την αντικατάσταση του Biden από την Harris, της πρώτης γυναίκας και μαύρης αντιπροέδρου, της οποίας, όμως η θητεία χαρακτηρίστηκε κι αυτή από κριτική για τις πολιτικές της ικανότητες.
Αυτό που κάποτε ήταν μια φημολογία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, για το αν δηλαδή η Harris θα μπορούσε να ανέλθει στην προεδρία, τώρα συζητείται ανοιχτά, ακόμα και από την ίδια την Αντιπρόεδρο.
«Πάντα θα υπήρχε πολύς έλεγχος και πίεση πάνω της στην εκστρατεία του 2024, και αυτή η στιγμή είναι εδώ τώρα», τόνισε επί του θέματος η Jennifer Palmieri, η οποία εργάστηκε στις κυβερνήσεις Obama και Clinton, αλλά και στην εκστρατεία της Hillary Cliton το 2016.
«Νομίζω ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα επιτάχυνε κάπως αυτή τη συζήτηση».
Επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες, η Harris αναλαμβάνει ολοένα περισσότερες «προεδρικές» αρμοδιότητες» στους ώμους της.
Έχει γίνει ο κύριος αγγελιοφόρος της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, τέθηκε επικεφαλής του νέου Γραφείου Πρόληψης της Βίας με τα Όπλα του Λευκού Οίκου και το κυριότερο, διαδραματίζει έναν καθοριστικότερο ρόλο στον χειρισμό της διοίκησης του πολέμου στη Γάζα.
H Harris, η οποία συνάντησε σε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu και τοποθετήθηκε στο Ντουμπάι για τη σύγκρουση με τον αέρα ... οιονεί προέδρου, ώθησε την κυβέρνηση να εκφράσει περισσότερη «ενσυναίσθηση» για τους Παλαιστίνιους και να επικεντρωθεί σε ένα σχέδιο της Γάζας μετά τη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις της Harris, κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα για τον Biden, η ομάδα της Harris να εμφανιστεί σε ειδησεογραφική εκπομπή της Κυριακής για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η WSJ.
Η Harris δεν ήθελε να περιμένει.
Σε μια εκδήλωση την Παρασκευή, η Αντιπρόεδρος έσπευσε να επικρίνει δημόσια την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ως «πολιτικά υποκινούμενη και άσκοπη», υπερασπιζόμενη σθεναρά τον πρόεδρο ως «πάνω από όλα και μπροστά σε όλα».
Δεν υπάρχει καμία σοβαρή συζήτηση για την αντικατάσταση του Biden στη φετινή προεδρική κούρσα, λένε οι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι, υπενθυμίζοντας τις προθεσμίες κατάθεσης για την πρόσβαση στα ψηφοδέλτια που έχουν ήδη κλείσει.
Ωστόσο, εάν ο Biden αποσυρθεί ως υποψήφιος των Δημοκρατικών, η Harris θα πρέπει να κερδίσει τους απαιτούμενους αντιπροσώπους για να πάρει τη θέση του στο συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο.
Εάν, όμως, οιαδήποτε ανάγκη αντικατάστασης προκύψει μετά το συνέδριο, μια ειδική συνεδρίαση της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής θα αποφασίσει αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «ticket» των Δημοκρατικών για τις εκλογές, σύμφωνα με τους κανόνες του DNC.

Ο διασυρμός του Biden από τον ειδικό εισαγγελέα φέρνει πιο κοντά την αντικατάστασή του

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ειδικός εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Robert Hur είχε περιγράψει τον ... πλανητάρχη Joe Biden ως έναν «συμπαθητικό, καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη», τονίζοντας ότι δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου μετά από πολύμηνη έρευνα για την κακοδιαχείριση απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η σχετική του Hur δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και προκάλεσε σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνά την ακατάλληλη διατήρηση απόρρητων αρχείων από τον Biden ήδη από πέρυσι.
Τα υπό έρευνα αρχεία περιελάμβαναν απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη στρατιωτική και εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων ντοκουμέντων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, τα οποία ο Hur χαρακτήρισε «ευαίσθητες πηγές και απόρρητες πληροφορίες».
Ωστόσο, παρά την ομολογία περί κακοκοδιαχείρισης από τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, η έκθεση «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιολογείται ποινική δίωξη σε αυτό το θέμα».
«Θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα ακόμη και αν η πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απέκλειε ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου» εξηγείται σχετικά.

«Καλοπροαίρετος ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη» - «Έχει σημαντικούς περιορισμούς»

Παρά το status του Biden ως Αμερικανού προέδρου που λαμβάνει αποφάσεις με πλανητικό αντίκτυπο, η έκθεση του Hur «θεώρησε ότι ο Biden πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε ένα δικαστήριο, όπως ακριβώς και κατά την προανάκρισή μας μαζί του», δηλαδή ως «ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη».
«Με βάση τις άμεσες αλληλεπιδράσεις μας μαζί του και τις παρατηρήσεις του, είναι κάποιος από τον οποίο πολλοί ένορκοι θα είχαν εύλογες αμφιβολίες», προσθέτει η έκθεση.
«Θα ήταν δύσκολο να πείσουμε ένα ένορκο ότι θα πρέπει να τον καταδικάσουν –τότε έναν πρώην πρόεδρο στα ογδόντα του– για ένα σοβαρό κακούργημα που απαιτεί μια ψυχική κατάσταση ενσυνείδητων αποφάσεων».
«Η μνήμη του Biden φάνηκε επίσης να δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς» σύμφωνα με την έκθεση και κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που καταγράφηκαν το 2017.
Όπως τονίζεται, κατά σοκαριστικό τρόπο για έναν ενεργό πρόεδρο, οι συνομιλίες του ήταν «οδυνηρά αργές, με τον κ. Biden να δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα και να πιέζεται κατά καιρούς να διαβάσει και να μεταφέρει ακόμα και τις δικές του σημειώσεις».
Το πόρισμα του Hur επεσήμανε ότι η μνήμη του Biden ήταν ακόμα «χειρότερη» κατά τη διάρκεια της δια ζώσης συνέντευξης στο γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Biden «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος, την πρώτη μέρα της συνέντευξης όταν τελείωνε η θητεία του («αν ήταν το 2013 - πότε σταμάτησα να είμαι Αντιπρόεδρος;») ενώ τη δεύτερη μέρα της ακρόασης δεν θυμόταν καν πότε εκκίνησε η θητεία του («το 2009, είμαι ακόμα Αντιπρόεδρος;»)».
«Δεν θυμόταν, ακόμη και μέσα σε αρκετά χρόνια, πότε πέθανε ο γιος του Beau. Και η μνήμη του φαινόταν θολή όταν περιέγραφε τη συζήτηση για το Αφγανιστάν που κάποτε ήταν τόσο σημαντική γι' αυτόν. Μεταξύ άλλων, είπε λανθασμένα ότι «είχε πραγματική διαφορά» γνώμης με τον στρατηγό Karl Eikenberry, όταν, στην πραγματικότητα, ο Eikenberry ήταν ένας σύμμαχος τον οποίο περιέγραφε με λαμπρά λόγια στο σημείωμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών προς τον Πρόεδρο Obama», ανέφερε η έκθεση του Hur.
Επισημαίνεται ότι ο ... πλανητάρχης Joe Biden διάγει το 81 έτος του και τον Νοέμβριο θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία

Διόλου τυχαία, η δημόσια αμφισβήτηση της Harris προς τον πρόεδρό της έρχεται σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου όλα δείχνουν ... επιστροφή Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
Και αυτό, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί τον νυν πρόεδρο πολύ μεγάλο για να δεικδικήσει την παραμονή του στην προεδρία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το Ipsos Knowledge Panel, το 86% πιστεύει κάτι τέτοιο.
Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει το 59% των Αμερικανών που πιστεύουν ότι όχι μόνο ο νυν πρόεδρος αλλά και ο πρώην πρόεδρος και εν νέου υποψήφιος Donald Trump είναι μεγάλοι για το ρόλο και το 27% που πιστεύουν ότι μόνο ο Biden είναι μεγάλος.
Αντίστοιχα το 62% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο 77χρονος Trump είναι πολύ μεγάλος για την προεδρία.
Ωστόσο το στοιχείο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως οι ψηφοφόροι των κομμάτων βλέπουν τους υποψήφιούς τους.
Το 73% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Biden είναι μεγάλος για τον προεδρικό θώκο, ενώ μόλις το 35% των Ρεπουμπλικανών έχει την ίδια γνώμη για τον Trump.
Το 91% των ανεξάρτητων πιστεύουν ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος έναντι 71% του Trump.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του Δημοκρατικού Προέδρου έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν μια δημοσκόπηση του ABC News/Washington Post διαπίστωσε ότι το 74% των Αμερικανών πίστευε ότι ο Biden - ο γηραιότερος αρχηγός στην ιστορία των ΗΠΑ - ήταν πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης