Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Κογκρέσο: Κλείδωσε η πώληση των F-16 στην Τουρκία - Erdogan: «Σημαντική ενίσχυση για την αμυντική μας βιομηχανία»

ΗΠΑ - Κογκρέσο: Κλείδωσε η πώληση των F-16 στην Τουρκία - Erdogan: «Σημαντική ενίσχυση για την αμυντική μας βιομηχανία»
«Μετά την άρση των περιορισμών, η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αναπτυχθεί πιο εντατικά», τόνισε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά την κυβερνητική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό την προεδρία του.
Ήδη από την Κυριακή (12/2) πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffrey Flake είχε ανακοινώσει την έγκριση του Κογκρέσου για την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία την περασμένη Κυριακή.
«Είμαστε χαρούμενοι που το αίτημά μας σχετικά με το F-16 κατέληξε σε μια θετική απόφαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την άρση των περιορισμών, η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αναπτυχθεί πιο εντατικά», τόνισε σχετικά ο Erdogan.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan ανέφερε προηγουμένως ότι αναμένει μια απόφαση για τα μαχητικά αεροσκάφη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ έως τις 10 Φεβρουαρίου.
Σημείωσε ότι υπήρχε μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα για την πώληση των F-16, αφότου το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Και ο δρόμος, έτσι άνοιξε, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το πρωτόκολλο επικύρωσης της Στοκχόλμης, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2024.
Επισημαίνεται πως η Τουρκία πριν από αρκετά χρόνια ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες 40 μαχητικά F-16 Block 70 και 80 κιτ αναβάθμισης Block 70 για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της.
Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν τη σύνδεση αυτών ακριβώς των προμηθειών με τη λήψη των απαραίτητων βημάτων της Άγκυρας, προκειμένου η Σουηδία να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Επιστρέφει η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ στα περί «αποστρατιωτικοποίησης» για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Στο μεταξύ, επιστρέφει η Τουρκία στη δημόσια ρητορική περί «αποστρατικοποιημένου καθεστώτος» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με την έκδοση επίσημων εγγράφων που παραπέμπουν στην περίοδο πριν από τις 6 Φεβρουαρίου 2023 και την ύφεση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη 8/2 με τρεις διαδοχικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NOTAM) στις οποίες επανήλθε στην ορολογία περί «αποστρατιωτικοποίησης», με αφορμή την αεροναυτική άσκηση που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα από την Αθήνα (ΤΑΜΣ Τρίαινα) στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο (ανάμεσα σε Ψαρά και Χίο και περί την Κάρπαθο τόσο προς την Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα δυτικά, στο Καρπάθιο πέλαγος και συγκεκριμένα στη συστάδα των νησιών Ζαφοράς, Χαμηλή, Διβούνια και Αυγό).
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά είχε πληροφορήσει μέσω του συστήματος NOTAM για την άσκηση, καθώς πρόκειται στο σύνολό τους για περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών, και λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα την Πέμπτη, 8/2, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τρεις διαδοχικές anti-NOTAMs (Α1233/24, Α1234/24 και A1235/24).
Σε ό,τι αφορά την Κάρπαθο γίνεται αναφορά στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, μάλιστα με το τουρκικό και το ιταλικό όνομα του νησιού και όχι το ελληνικό (Κερπέ και Σκαρπάντο), και με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για περιοχές οι οποίες πρέπει να αποκλείονται από κάθε σενάριο στρατιωτικών εκπαιδεύσεων ή ασκήσεων.
Με την Α1234/24 σημειώνεται, ακόμη, ότι η ελληνική άσκηση αποτελεί παραβίαση της «Απόφασης των 6 δυνάμεων του 1914» για το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Γίνεται ακόμη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή αποστρατιωτικοποιημένα θεωρούνται και τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Λήμνος και Μυτιλήνη (sic). Ανάλογες αναφορές γίνονται και στην περίπτωση της Χίου και των Ψαρών.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μάλιστα ότι μόλις προ ολίγων 24ώρων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan μίλησε για «ζητήματα που χρονίζουν» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος συγκεκριμένα «στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και του εναέριου χώρου».
Από την Αθήνα, οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια της Αγκυρας να διατηρήσει ενεργές τις θέσεις της σε μια περίοδο ουσιαστικής ύφεσης στο πεδίο και να δώσει προς την ελληνική πλευρά το μήνυμα ότι η περίοδος νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει εις το διηνεκές, ενώ συνδέονται και με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, ελληνική πλευρά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ προετοιμάζεται και για τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τη συνάντηση του υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Burak Aksapar, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα γίνει η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης