Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο -1,37% ο S&P 500, o Nasdaq -1,8%

Sell off στη Wall, μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο -1,37% ο S&P 500, o Nasdaq -1,8%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η διαπραγμάτευση των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο στις 13 Φεβρουαρίου 2024, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που ναι μεν επιβράδυνε, αλλά λιγότερο του αναμενομένου.
Ως αποτέλεσμα ο S&P 500 έχασε το ορόσημο των 5.000 μον. ενώ ο δείκτης Dow Jones απομακρύνθηκε από τα ιστορικά υψηλά του.
Αν μη τι άλλο, η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το β’ εξάμηνο, οπότε οποιοδήποτε αρνητικό σήμα από το μέτωπο του πληθωρισμού που μπορεί να αποτρέψει τη νομισματική χαλάρωση αξιοποιείται ως αφορμή για κατοχύρωση κερδών…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,35% στις 38.272 μονάδες, ο δείκτης, S&P 500 υποχώρησε -1,37% στις 4.953 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -1,8% στις 15.655 μονάδες
Capture_116.JPG
Στo ταμπλό, η JetBlue Airways σημείωνε αύξηση κατά 10% αφότου ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn ανέφερε πως διατηρεί ποσοστό 10% στην αεροπορική εταιρεία.
Η κατασκευάστρια παιχνιδιών Hasbro σημείωσε βουτιά σχεδόν 6% αφού δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών για το δ’ τρίμηνο.
Ομοίως, οι μετοχές της Avis Budget Group υποχωρούσαν 4% λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο χρήσης.

Στα ομόλογα, η απόδοση του διετούς εκτινάχθηκε πάνω από 4,6% και η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 4,31%.

Στα μάκρο, ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Bureau of Labor Statistics.
Ενώ το ποσοστό αντιπροσωπεύει πτώση σε σύγκριση με το 3,4% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, ήταν υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση.
Το κόστος στέγασης συνέβαλε τα μέγιστα στη μηνιαία μεταβολή, καθώς ήταν αυξημένο κατά 0,6%, ακολουθούμενο από τα τρόφιμα με 0,4%.
Η τιμή της ενέργειας μειώθηκε κατά 0,9%.
Ο δομικός ΔΤΚ, ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός ήταν 3,9%, όπως και τον Δεκέμβριο.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,2% από το υψηλό διετίας, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν χαμηλό μιας εβδομάδας μετά από πτώση 1,3%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,92% στις 16.880 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,81% στις 7.512 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκαν στις 7.625 με πτώση 0,84% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 1,03% στις 31.134 μονάδες.
χζχζ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της TUI σκαρφάλωσαν κατά 6,7% στην κορυφή του STOXX 600, καθώς ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα μεγέθη στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της ισχυρής ζήτησης.
Η Thyssenkrupp σημείωσε άνοδο κατά 5%, αφού οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας υδρογόνου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο το πρώτο τρίμηνο, επικαλούμενη την αυξανόμενη ζήτηση για την τεχνολογία ηλεκτρολύτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης