Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει η Ρωσία: O Putin δεν πρότεινε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία μέσω μεσολαβητών

Διαψεύδει η Ρωσία: O Putin δεν πρότεινε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία μέσω μεσολαβητών
Δεν είναι αλήθεια τα όσα υποστηρίζει το Reuters τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov
Στη διάψευση δημοσιεύματος του Reuters ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε προτείνει στις ΗΠΑ – μέσω μεσολαβητών – κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία.
Ερωτηθείς αν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov απάντησε αρνητικά.
«Όχι δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε ο Peskov.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Putin είχε στείλει μηνύματα στην Ουάσινγκτον το 2023 - δημοσίως και ιδιωτικά μέσω μεσολαβητών, όπως των Αράβων εταίρων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή -, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται, οι μεσολαβητές συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan τηλεφώνησε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Putin, τον Yuri Ushakov, τον Ιανουάριο.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Αμερικάνοι απέρριψαν την πρόταση του Putin ενώ όπως αναφέρεται, δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικάνους αξιωματούχους, με την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες που δεν είναι παρούσα η Ουκρανία.

Η πρόταση Putin

Σύμφωνα με το Reuters, στην πρόταση αυτή για κατάπαυση πυρός, ο Putin υποστήριζε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να παραχωρήσει οποιοδήποτε από τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει.
Ωστόσο, αναφέρεται πως κάποιοι στο Κρεμλίνο είδαν την κίνηση αυτή, ως ένα μέσο προς μια ειρήνη κάποιου είδους.
Ρώσος αξιωματούχος που φέρεται να είχε γνώση των επαφών αυτών, υποστηρίζει στο Reuters πως «οι επαφές με τους Αμερικάνους δεν κατέληξαν πουθενά» ενώ έτερος Ρώσος είπε ότι οι Αμερικάνοι απάντησαν στη Μόσχα, μέσω των μεσαζόντων, ότι δεν θα συζητούσαν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και έτσι οι επαφές κατέληξαν σε αποτυχία.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, Αμερικάνος αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι συνεπείς ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν οτιδήποτε... στην πλάτη της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, o Putin μόλις ενημερώθηκε για την απάντηση των Αμερικάνων, είπε ότι «ήξερα ότι δεν θα έκαναν τίποτα».
Μάλιστα αναφέρεται πως οι Αμερικάνοι δεν πίστεψαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ειλικρινής όσον αφορά την πρόταση του για κατάπαυση πυρός.
«Οι Αμερικάνοι δεν πίστευαν ότι ο Putin ήταν ειλικρινής για μια κατάπαυση του πυρός, αλλά ήταν και είναι έτοιμος να συζητήσει μια εκεχειρία.
Aλλά εξίσου ο Putin είναι επίσης έτοιμος να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί.
Και η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί» υποστήριξε ένας εκ των Ρώσων αξιωματούχων, αναφέροντας πως το Κρεμλίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε περαιτέρω επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα, , οπότε «ο πόλεμος θα συνεχιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης