Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα εκεχειρία στη Γάζα ή μακελειό Ισραήλ με Hamas – Hezbollah - Καταστροφή ο εκτοπισμός Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Άμεσα εκεχειρία στη Γάζα ή μακελειό Ισραήλ με Hamas – Hezbollah - Καταστροφή ο εκτοπισμός Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Κατασκευάζουν κλειστό καταυλισμό στην έρημο του Σινά, στην Αίγυπτο… για Παλαιστίνιους

(upd13) Η Δύση φοβάται ότι εάν δεν επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο πόλεμος του Ισραήλ με την Hamas αλλά και οι συγκρούσεις στο Λίβανο με την Hezbollah να κλιμακωθούν σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.
Για αυτό το λόγο και ήδη από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα Παρασκευή 16/2, πολλοί Δυτικοί ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ αφενός να μην πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Rafah αφετέρου να καταλήξει σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με την Hamas.
Παρά τις πιέσεις αυτές το Ισραήλ εμφανίζεται ανυποχώρητο.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστηρίζει επανειλημμένα ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι την τελική νίκη, τονίζει ότι η επίθεση στη Rafah θα γίνει διότι αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Hamas και σκληραίνει ακόμα περισσότερο την θέση του, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη δημιουργία και αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, εάν αυτό δεν προκύψει από απευθείας διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.
Μέσα σε αυτή τη γενικότερη αναταραχή, δημοσιεύματα θέλουν την Αίγυπτο να έχει αρχίσει να κατασκευάζει έναν πελώριο, κλειστό καταυλισμό που περιβάλλεται από ψηλά τείχη στην έρημο του Σινά προκειμένου, προφανώς, να … φιλοξενήσει τους χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο σενάριο εκείνο που οι Ισραηλινοί θα επιτεθούν στη Rafah.

Διεθνείς πιέσεις

Η Δύση ευελπιστεί ότι κατά τις εργασίες της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog και ο ΥΠΕΞ, Israel Katz μαζί με τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν, θα καταφέρει να πείσει την ισραηλινή πλευρά να μην προχωρήσει στην επίθεση κατά της Rafah, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή και …σφαγή.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πίεση για να μην πραγματοποιηθεί η επίθεση στη Rafah έρχεται από σύσσωμη τη Δύση
Στη Διάσκεψη θα είναι παρόντες πέρα από τους ηγέτες της Δύσης – τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η αντιπρόεδρος Kamala Harris – και άλλες σημαντικές προσωπικότητες με βαρύνοντα λόγο και ρόλο όπως ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Hossein Amir-Abdollahian αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ιορδανίας.

Φόβοι για μακελειό

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο Κάιρο, δεν φαίνεται να καταλήγουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, η Δύση φοβάται ότι εάν Ισραήλ και Hamas δεν καταφέρουν να φτάσουν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στο Λίβανο, μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Hezbollah, εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για τις δύο πλευρές να καθίσουν το προσεχές διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράθυρο ελπίδας

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της μόνιμης κατάπαυσης πυρός ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει στην απελευθέρωση ομήρων, και πλέον επιθυμεί μια ανθρωπιστική παύση πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ της Hamas και της Fatah και εάν μπορεί να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» υπό την ηγεσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η πρόσφατη προτροπή του Abbas προς την Hamas να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία με το Ισραήλ για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού που είναι αντιμέτωπος με μια καταστροφή ανάλογη με τη Nakba του 1948.

Όχι Netanyahu σε … κράτος Παλαιστινίων

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως ο πόλεμος δεν θα σταματήσει εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος που είναι η εξόντωση της Hamas.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παράδοση της ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας σε τρίτο μέρος – π.χ. σε ένα στρατιωτικό απόσπασμα από αραβικά κράτη ως διεθνή δύναμη ασφαλείας – και υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει οποιοδήποτε Παλαιστινιακό κράτος, εάν αυτό δεν προκύψει από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Σημειώνεται πάντως ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Netanyahu – οι ακροδεξιοί Itamar Ben Gvir και Bezalel Smotrich – έχουν απορρίψει την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, καθώς θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως «ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

Κτίζουν πελώριο κλειστό καταυλισμό στο Σινά της Αιγύπτου

Με τους Ισραηλινούς να διαμηνύουν πως θα πάνε μέχρι τέλους, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος έχει αρχίσει να κατασκευάζει έναν κλειστό καταυλισμό στην έρημο του Σινά προκειμένου προφανώς να φιλοξενήσει τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, σε περίπτωση επίθεσης στη Rafah.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, αναφέροντας πως περίπου 100.000 άνθρωποι θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα του πληθυσμού που έχει συγκεντρωθεί στη Rafah, καθώς εκτιμάται ότι εκεί βρίσκονται περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας.
Όπως αναφέρεται ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για την περίπτωση εκείνη που μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αναγκαστεί να περάσει τα σύνορα με τη Γάζα ενώ υπογραμμίζεται πως η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει πως δεν θέλει μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων και ότι είναι κάθετα αντίθετη σε οποιοδήποτε σενάριο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το Κάιρο αποδέχεται να δεχθεί έναν αριθμό 50.000 με 60.000 προσφύγων.

ΟΗΕ: Καταστροφική για την ειρήνη η διάχυση των Παλαιστινίων

Η διάχυση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην έρημο του Σινά θα ήταν καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

«Θα ήταν μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους… μια καταστροφή για την Αίγυπτο και μια καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», είπε ο Filippo Grandi.
Ερωτηθείς για το εάν οι αιγυπτιακές αρχές είχαν επικοινωνήσει με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σχετικά με πιθανά σχέδια έκτακτης ανάγκης, είπε ότι «οι Αιγύπτιοι είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν μέσα στη Γάζα και εργαζόμαστε για αυτό».

Εισβολή στο νοσοκομείο Nasser στην Khan Yunis

Εν τω μεταξύ, τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Nasser στην Khan Yunis, του μοναδικού λειτουργικού νοσοκομείου στη νότια Γάζα.
Αν και οι Ισραηλινοί επισημαίνουν ότι η επιχείρηση τους ήταν ακριβής και περιορισμένη, εικόνες δείχνουν σκηνές χάους, κραυγών και πυροβολισμών σε σκοτεινούς διαδρόμους γεμάτους με καπνό μέσα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον IDF, είχαν πληροφορίες ότι μέσα στο νοσοκομείο επιχειρούσαν μαχητές της Hamas και ότι είχαν μαζί τους Ισραηλινούς ομήρους, και ενδεχομένως πτώματα ομήρων.
Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά η Hamas, κάνοντας λόγο για ψέματα των Ισραηλινών.
Όπως υποστηρίζει, το νοσοκομείο τελεί υπό πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ανάγκασαν οποιονδήποτε βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο να φύγει προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Στους 571 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Στους 571 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.
Βάσει επίσημων στοιχείων, το τελευταίο 24ωρο ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 8 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Khan Yunis.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για 28.775 νεκρούς και για περισσότερους από 68.000 τραυματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης