Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο του Κρεμλίνου οι προοπτικές της Gazprom – Αναζητούνται νέες αγορές και αγωγοί για την ενεργειακή ναυαρχίδα της Ρωσίας

Στο μικροσκόπιο του Κρεμλίνου οι προοπτικές της Gazprom – Αναζητούνται νέες αγορές και αγωγοί για την ενεργειακή ναυαρχίδα της Ρωσίας
Η Gazprom κατανοεί ότι δεν θα έχει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη πίτα όσο η Ευρώπη, και απλά πρέπει να το αποδεχθεί
Ο Vladimir Putin έχει επαινέσει αρκετές φορές την Gazprom και τον διευθύνονται σύμβουλό της Elexei Miller για τις επιδόσεις τους.
Ειδικά, καθώς έχουν αναφέρει πωλήσεις ρεκόρ στην Κίνα.
Αλλά οι έπαινοι του Ρώσου προέδρου διαψεύδουν την κρίση που εκτυλίσσεται σε μια εταιρεία που παλεύει με την απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς της.
Η Ευρώπη αψήφησε τις προσδοκίες σπάζοντας τον εθισμό της στο ρωσικό αέριο και το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου -το ατού του Putin όταν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία- έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου.
«Η Gazprom κατανοεί ότι δεν θα έχει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη πίτα όσο η Ευρώπη, και απλά πρέπει να το αποδεχθεί», δήλωσε ο Marcel Salikhov, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών.
«Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός τώρα είναι να αναζητήσουμε σχετικά μικρότερες πηγές εσόδων και να τις αναπτύξουμε σταδιακά, μαζεύοντας ψίχουλα».
Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 την Κυριακή, ο Putin παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είχε προηγουμένως επωφεληθεί περισσότερο από τις εξαγωγές ενέργειας, αλλά αρνήθηκε ότι η απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς προκαλεί προβλήματα.
«Ίσως ήταν πιο προσοδοφόρο προηγουμένως, αλλά από την άλλη, όσο λιγότερο εξαρτόμαστε από την ενέργεια, τόσο το καλύτερο, επειδή το μη ενεργειακό μέρος της οικονομίας μας αυξάνεται», είπε.

Ενεργειακά παιχνίδια

Ενώ η Μόσχα αποφάσισε στις αρχές του πολέμου να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια κίνηση που αρχικά ενίσχυσε τις τιμές αρκετά για να αντισταθμίσει την πτώση των εξαγωγών, το αποτέλεσμα ήταν βραχύβιο.
Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν ρεκόρ 4,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (49,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά μειώθηκαν κατά 40% σε 2,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια ένα χρόνο αργότερα, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια σε 255 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Ερευνητές της κρατικά ελεγχόμενης Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν προβλέψει ακόμη και τα αποτελέσματα της εταιρείας για ολόκληρο το έτος 2023 θα δείξουν ότι έχει πάψει να είναι κερδοφόρα και ότι οι καθαρές απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 τρισ. ρούβλια έως το 2025.
Η ΕΕ έχει αποδειχθεί πιο έμπειρη στην προμήθεια εναλλακτικού φυσικού αερίου από ό,τι πολλοί πίστευαν ότι είναι δυνατόν — το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου του μπλοκ μειώθηκε από περισσότερο από 40% το 2021 σε 8% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ— ενώ οι τιμές έχουν καταρρεύσει από τα υψηλότερα επίπεδα στις πρώτες μέρες του πολέμου.
1_571.JPG
Οι εναλλακτικές

Η ΕΕ στοχεύει να εξαλείψει όλες τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.
Την Κυριακή, ο Putin είπε ότι η Ρωσία τα κατάφερε καλά αφού η Ευρώπη σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο, «διερευνώντας εναλλακτικές διαδρομές και εστιάζοντας στις δικές της προσπάθειες αεριοποίησης».
Αλλά στην πραγματικότητα αυτά δεν αντικαθιστούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της ΕΕ.
Με την κύρια εξαγωγική της δραστηριότητα να έχει διασπαστεί, η Gazprom έχει προσπαθήσει να βρει νέους αγοραστές, αλλά οι συμφωνίες της στην κεντρική Ασία και οι μικρές ενισχύσεις της προσφοράς στην Κίνα και την Τουρκία θα αντισταθμίσουν μόνο το 5% έως 10% της χαμένης ευρωπαϊκής αγοράς, σύμφωνα με τον Salikhov.
Η επίτευξη οποιασδήποτε ουσιαστικής αλλαγής σε αυτό το σενάριο θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε αγωγούς και άλλες υποδομές για την εξυπηρέτηση νέων αγορών, καθώς και τη συμμετοχή εξωτερικών εταίρων που βιάζονται λιγότερο να δεσμευτούν.
Όταν ξεκίνησε η εισβολή, η Gazprom φαινόταν να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλους Ρώσους εξαγωγείς ενέργειας, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο της χώρας, σε αντίθεση με το πετρέλαιό της, δεν τελούσε υπό κυρώσεις από τη Δύση.
Αλλά οι προοπτικές της άλλαξαν τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν υποβρύχιες εκρήξεις έσπασαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που μετέφεραν το 40% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, μειώνοντας δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί το καύσιμο ως μοχλό πίεσης.
Η Μόσχα και η Δύση έχουν αλληλοκατηγορηθεί για δολιοφθορά.

Ο ανταγωνισμός

Η ρωσική αγορά, η οποία αποτελούσε πάντα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής της εταιρείας από την Ευρώπη, τη βοήθησε να παραμείνει ζωντανή, αλλά με το φυσικό αέριο που πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή στο εσωτερικό, οι τοπικές πωλήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την κατάρρευση της αγοράς της ΕΕ.
Η Gazprom πρέπει να πουλά αέριο στο εσωτερικό σε ρυθμιζόμενες τιμές, ενώ ανταγωνιστές όπως η Rosneft και η ιδιωτική Novatek μπορούν να προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν αγοραστές χύδην.
«Μετά την έναρξη του πολέμου, η Gazprom ενέτεινε τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό στη ρωσική αγορά με την άρση των εγχώριων περιορισμών τιμών», δήλωσε η Irina Mironova, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν ως αναλύτρια στη Gazprom.
Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι ο Putin έχει χρησιμοποιήσει τον όμιλο για να διοχετεύσει κέρδη στους συνεργάτες του - αν και το θέμα παραμένει ταμπού στη Ρωσία.
Ο επενδυτικός βραχίονας της κρατικής Sberbank απέλυσε δύο ανώτερους αναλυτές το 2018 αφού δημοσίευσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία η Gazprom επέλεξε σκόπιμα ασύμφορα έργα για να εξασφαλίσει επικερδείς συμβάσεις για εταιρείες που ανήκουν στους στενούς φίλους του προέδρου Gennady Timchenko και Arkady Rotenberg.
«Το μοντέλο της Gazprom, το οποίο συνίστατο στη δημιουργία υπερβολικών κερδών στην Ευρώπη και στη συνέχεια στη διανομή τους σε εργολάβους κοντά στον Putin». . . δεν υπάρχει πια», είπε ο Vladimir Milov, πρώην υφυπουργός Ενέργειας που ήταν ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων της Gazprom στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ο οποίος αργότερα έγινε συνεργάτης του αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny, ο οποίος πέθανε σε μια αποικία της Αρκτικής την Παρασκευή σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Ο κύριος αποδέκτης των κερδών της Gazprom είναι πλέον το ρωσικό κράτος, το οποίο λίγο μετά την εισβολή επέβαλε επιπλέον μηνιαίο τέλος 50 δισ. ρουβλίων στην εταιρεία μέχρι το 2025.

Ο ρόλος της Κίνας

Ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα έχουν αυξηθεί, οι όγκοι παραμένουν σχετικά μικροί — η Ρωσία έστειλε περίπου 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη χώρα μέσω αγωγού πέρυσι, ένα κλάσμα του μέσου ετήσιου 230 bcm που εξήγαγε στην Ευρώπη τη δεκαετία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η εταιρεία θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές της εάν καταλήξει σε συμφωνία για την κατασκευή του «Power of Siberia 2» μήκους 3.550 χιλιομέτρων, που θα συνέδεε τα κοιτάσματα αερίου που κάποτε τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με την Κίνα και έναν δεύτερο αγωγό με το ασιατικό έθνος.
Ωστόσο, το Πεκίνο και η Μόσχα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το έργο του PS2, το οποίο θα περάσει από τη Μογγολία.
«Αυτές οι δύο πλευρές χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για να κάνουν πιο λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές μελέτες», είπε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrain Oyun-Erdene στους FT τον Ιανουάριο.
Ακόμη και κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο, το PS2 θα χρειαζόταν χρόνια για να κατασκευαστεί και δεν θα αναπλήρωνε τις χαμένες ευρωπαϊκές πωλήσεις, συμφωνούν ανεξάρτητοι αναλυτές και κρατικοί ερευνητές.
Η κατασκευή του αγωγού θα διαφέρει επίσης από άλλα έργα της Gazprom, καθώς πιθανότατα θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό - ο οποίος ιστορικά απολάμβανε γενναιόδωρες συνεισφορές από την εταιρεία φυσικού αερίου - και όχι από τα υπερβολικά κέρδη της Gazprom.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνονται σταδιακά, παραμένουν ένα κλάσμα των παραδόσεων του αγωγού πριν τον πόλεμο.
Η Novatek αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών LNG της Ρωσίας, με την Gazprom να στερείται την εξειδικευμένη υποδομή για τη μετατροπή και τη μεταφορά της υγρής μορφής του καυσίμου, έχοντας στοιχηματίσει σε αγωγούς και όχι σε τεχνολογίες υγροποίησης στην αυγή της εποχής Putin.
Η πετρελαϊκή δραστηριότητα της Gazprom, η Gazprom Neft, έχει γίνει η κύρια σωτηρία της εταιρείας, συνεισφέροντας το 36% των εσόδων και το 92% των καθαρών εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η αγοραία αξία του τμήματος ξεπέρασε ακόμη και αυτή της μητρικής εταιρείας πέρυσι.
«Το πετρέλαιο δεν είναι δευτερεύουσα επιχείρηση για την Gazprom, δεν είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα — είναι ολόκληρο το στρώμα του», είπε ο Sergey Vakulenko, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Gazprom Neft, ο οποίος είναι τώρα μελετητής στο το Carnegie Russia Eurasia Center.
Σημείωσε επίσης ότι τα γενναιόδωρα μερίσματα της Gazprom προς τους μετόχους συμπεριλαμβανομένου του κράτους ήταν συχνά πολύ κοντά στο άθροισμα των μερισμάτων που έλαβε από την Gazprom Neft.
Ωστόσο, περιέγραψε τη θέση του ομίλου ως «όχι σπουδαία, όχι τρομερή», επιμένοντας ότι «η εταιρεία δεν βρίσκεται ακόμη στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Ο Ron Smith, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη BCS Global Markets με έδρα τη Μόσχα, είπε επίσης ότι η οικονομική θέση της Gazprom δεν είναι ακόμη «καταστροφική».
Αλλά η εταιρεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ότι οι τύχες και οι προοπτικές της δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.
«Η Gazprom δεν θα είναι ποτέ ξανά η τεράστια αγελάδα μετρητών για όσους βρίσκονται στην εξουσία», είπε ο Milov, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας.
«Αντί να έχει υπερβολικά κέρδη, υπάρχει ο κίνδυνος η εταιρεία να γίνει αποδέκτης κρατικών επιδοτήσεων», εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης