Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Houthis έκαναν στάχτη ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper - Νέα χτυπήματα κατά δυτικών πλοίων

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Houthis έκαναν στάχτη ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper - Νέα χτυπήματα κατά δυτικών πλοίων
Το κόστος κάθε Reaper υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 32 εκατομμύρια δολάρια
Η Δευτέρα (19/2) δεν είναι μια καλή μέρα για τον δυτικό συνασπισμό ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πρώτον, αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στους New York Times ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper και ότι το Πεντάγωνο ερευνά το περιστατικό, αφού πρώτα οι Houthis δήλωσαν ότι το κατέρριψαν με επιτυχία:
«Το Πεντάγωνο διερευνά τα αίτια της συντριβής ενός αμερικανικού στρατιωτικού drone παρακολούθησης στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης το πρωί της Δευτέρας», δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν επιχειρησιακά θέματα, επιβεβαίωσαν ότι το drone, ένα MQ-9 Reaper, έπεσε από τον ουρανό.
Οι μαχητές Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κατέρριψαν το drone κοντά στο λιμάνι της πόλης Al Hudaydah, στη δυτική Υεμένη.
Υπενθυμίζουμε ότι το κόστος κάθε Reaper υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 32 εκατομμύρια δολάρια.
Το παρακάτω φέρεται να είναι βίντεο από την κατάρριψη του αμερικανικού drone:


Στη συνέχεια, η CENTCOM εξέδωσε μια νέα δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι οι Houthis κατέστρεψαν ένα εμπορικό πλοίο ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η σιιτική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι το σκάφος βυθίστηκε και αυτό φαίνεται να έχει αναγνωριστεί στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, η οποία ακολουθεί:
«Μεταξύ 9:30 και 10:45 μ.μ., 18 Φεβρουαρίου, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους τρομοκράτες Houthis, που υποστηρίζονται από το Ιράν, προς το MV Rubymar, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό σημαία Μπελίζ, ιδιοκτησίας Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας από τους πύραυλους χτύπησε το σκάφος προκαλώντας ζημιές. Το πλοίο απηύθυνε κλήση κινδύνου και ένα πολεμικό πλοίο της συμμαχίας μαζί με ένα άλλο εμπορικό σκάφος ανταποκρίθηκαν στην κλήση για να βοηθήσουν το πλήρωμα του MV Rubymar. Το πλήρωμα μεταφέρθηκε σε κοντινό λιμάνι με το εμπορικό σκάφος».
Όλα αυτά έρχονται μετά από αρκετές εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών του αμερικανικού συνασπισμού στην Υεμένη.
Αλλά η κυβέρνηση του Biden στην «επίθεση» κατά των Houthis έχει σαφώς μικρό ή καθόλου αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα, η Επιχείρηση Prosperity Guardian φαίνεται να ενισχύει μόνο τις επιθέσεις σε στόχους μέσα και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthis τώρα κυνηγούν ενεργά και εναέρια μέσα, με κάποιες «επιτυχίες», μια πολύ ατυχής κλιμάκωση για τις ΗΠΑ και τη συμμαχική της Μεγάλη Βρετανία.

ρεαπερ.JPG

Οι επιθέσεις στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας από τους Houthis της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό σκάφος και ανάγκασαν το πλήρωμα να εκκενώσει.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ένα αμερικανικό drone εκτινάχθηκε από τον ουρανό από αντιαεροπορικό πύραυλο.
Το Bloomberg αναφέρει ότι πύραυλοι έπληξαν το μηχανοστάσιο του «Rubymar», ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Μπελίζ που έπλεε μέσω του στενού Bab el-Mandeb που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

μαπ_2.JPG

H υπηρεσία ασφαλείας του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου UKMTO αναφέρει επίσης ένα άλλο περιστατικό.

saree.JPG

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις στη χώρα σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των ανταρτών, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με πυραύλους και drone στη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα αντιπροσωπεύουν την αποτυχία της συλλογικής Δύσης να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης