Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα BRICS αλλάζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Στα σκαριά νέα πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών και δάνεια σε γιουάν

Τα BRICS αλλάζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Στα σκαριά νέα πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών και δάνεια σε γιουάν
Εάν η τάση συνεχιστεί, το δολάριο θα είναι το νόμισμα που θα πληγεί περισσότερο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές
Αρκετές νέες οικονομικές πρωτοβουλίες αναμένεται να προτείνουν στις χώρες μέλη των BRICS το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η πρόταση στοχεύει στο να αλλάξει το διεθνές νομισματικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε.
Η Ρωσία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας πληρωμών, η οποία θα είναι μια πολύπλευρη επιλογή έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη βρίσκεται επί του παρόντος σε προσχέδιο και θα μπορούσε να προταθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο του 2024.
Η πρόταση όχι μόνο θα δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα BRICS, αλλά θα περιέχει επίσης ένα σύνολο οικονομικών πρωτοβουλιών και συστάσεων.
Η πολυπλευρική πλατφόρμα στοχεύει στο να αναπτυχθεί μια εναλλακτική διαδικασία διακανονισμών άνευ δολαρίου.
Η Ρωσία θα κάνει το πρώτο βήμα της αποδολαριοποίησης πείθοντας το μπλοκ να αποδεχθεί τη νέα πλατφόρμα, που θα έχει το όνομα BRICS Bridge.

Μια νέα πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών στις κάρτες

Πράγματι, πριν από ημέρες, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει η πλατφόρμα πληρωμών BRICS Bridge, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.
«Μέχρι το τέλος του έτους, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα συντάξουν μια έκθεση για τους BRICS.
Το προσχέδιο θα κάνει λόγο για «βελτίωση του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα περιέχει μια σειρά από πρωτοβουλίες και συστάσεις.
Οι αναπτυξιακές εργασίες που βασίζονται στην έκθεση θα καταλήξουν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Με την πλατφόρμα BRICS Bridge να γίνεται δυνητικά μία από αυτές.
Το θέμα αφορά τη δημιουργία μιας πολυπλευρικής πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών.
Θα βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά οι χρηματοπιστωτικές αγορές των κρατών μελών των BRICS και να αυξηθεί ο αμοιβαίος εμπορικός κύκλος εργασιών», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Δάνεια σε κινεζικό γιουάν

Στο μεταξύ, τα μέλη των BRICS, η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να απαλλαγούν από το αμερικανικό δολάριο αντικαθιστώντας το με το κινεζικό γουάν – ειδικά για εκταμιεύσεις.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov δήλωσε ότι η χώρα διεξάγει συζητήσεις με την Κίνα για τη δυνατότητα λήψης δανείων σε κινεζικό γιουάν και όχι σε δολάριο ΗΠΑ.
Ως γνωστόν, η συμμαχία των BRICS εξετάζει διάφορες επιλογές για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ και την προώθηση των τοπικών νομισμάτων.
Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι σημαιοφόροι των πρωτοβουλιών αποδολαριοποίησης και προσπαθούν να πείσουν άλλα έθνη να κόψουν τους δεσμούς με το δολάριο.
Μάλιστα, ο Siluanov επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχτεί δάνεια σε γιουάν και όχι σε δολάριο ΗΠΑ.
Ωστόσο, αποκάλυψε ότι η Μόσχα περιμένει το νεύμα από το Πεκίνο καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο είναι μέλη των BRICS, η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί και τα δάνεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε κινεζικό γιουάν.
Εάν η Κίνα συμφωνήσει να εκταμιεύσει δάνεια σε γιουάν, δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ δεν θα ανταλλάξουν χέρια στην παγκόσμια σκηνή.
Έτσι, τα BRICS στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στο δολάριο ΗΠΑ δίνοντας περισσότερο χώρο στο γιουάν και σε άλλα τοπικά νομίσματα.
Ωστόσο, ο Siluanov εξήγησε ότι η συμφωνία δανείου δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους εταίρους συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση», είπε στο RIA.
Το μπλοκ των BRICS διερευνά διάφορες προτάσεις για τον τερματισμό της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.
Εάν η τάση συνεχιστεί, το δολάριο θα είναι το νόμισμα που θα πληγεί περισσότερο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης