Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Απαράδεκτη η κατάσταση στη Γάζα – Από τη Hamas εξαρτάται η επίτευξη εκεχειρίας

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Απαράδεκτη η κατάσταση στη Γάζα – Από τη Hamas εξαρτάται η επίτευξη εκεχειρίας
«Έχουμε την ευκαιρία για άμεση κατάπαυση πυρός, που μπορεί να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους»
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εντελώς απαράδεκτη» και ότι το Ισραήλ πρέπει «να μεγιστοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και κάθε δυνατή μέθοδο για να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ευκαιρία κατάπαυσης πυρός».
«Έχουμε την ευκαιρία για άμεση κατάπαυση πυρός, που μπορεί να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους και να αυξήσει κατακόρυφα την ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα. Εναπόκειται στη Hamas να λάβει αποφάσεις σχετικά με το εάν είναι έτοιμη να συμμετάσχει σ' αυτή την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε, κηρύσσοντας την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Κατάρ και ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, δήλωσε ότι «εναπόκειται στη Hamas να αποδεχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
«Είναι επείγον, ανεξάρτητα από την κατάπαυση του πυρός, να αυξηθεί κατακόρυφα η ποσότητα βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα. Η κατάσταση για παιδιά, γυναίκες, άνδρες εν μέσω πυρών είναι απαράδεκτη και μη βιώσιμη».
«Απαιτούνται περισσότερα περάσματα και περισσότερη βοήθεια, που θα πρέπει να μεταφέρεται σε όσους τη χρειάζονται», συμπλήρωσε.
Καταδίκασε επίσης τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Houthis στην Υεμένη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενος τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  συζήτησε επίσης με τον Benny Gantz, που είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του State Department, οι δύο αξιωματούχοι στη συνάντηση που είχαν σήμερα συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Τα εμπόδια για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν είναι ανυπέρβλητα», ανέφερε ο Matthew Miller, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης