Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαλάκι… η εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ ΗΠΑ - Hamas - Σαρώνει τα παιδιά η πείνα - Βέβαιη η εισβολή Ισραήλ στη Rafah

Μπαλάκι… η εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ ΗΠΑ - Hamas - Σαρώνει τα παιδιά η πείνα - Βέβαιη η εισβολή Ισραήλ στη Rafah
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» για τα 2,2 εκατομμύρια από τους 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους
(upd5) Σε μπαλάκι μεταξύ των ΗΠΑ και της Hamas έχει εξελιχθεί η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που διαμηνύεται πως οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου δεν έχουν καταρρεύσει και ότι συνεχίζονται, αν και σε αυτές δεν συμμετέχει το Ισραήλ.
Το Ισραήλ απαιτεί από την Hamas να του δώσει τη λίστα με τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται πρώτοι να απελευθερωθούν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν απέφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, η Hamas είχε αναφέρει πως πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των Αμερικάνων, οι οποίοι αυτοί είναι που πρέπει να πιέσουν και να πείσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αφού επισήμανε την ανάγκη να κηρυχθεί προσωρινή εκεχειρία, σημείωσε από την πλευρά του πως η απόφαση για κατάπαυση πυρός βρίσκεται στα χέρια της Hamas, η οποία νωρίς σήμερα Τετάρτη 6/3 έκανε γνωστό πως συνεχίζει να εργάζεται με την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου «να καταλήξουμε σε μια συνολική παύση της επιθετικότητας εναντίον του λαού μας».

Hamas: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις

Και ενώ φαινόταν πως οι συνομιλίες στο Κάιρο είχαν καταρρεύσει με την Hamas να καλεί τις ΗΠΑ να παρέμβουν για να πείσουν το Ισραήλ να συναινέσει στη συμφωνία, τελικά εστάλη το μήνυμα πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με τον Αμερικάνο πρόεδρο να επισημαίνει πως η συμφωνία είναι στα χέρια της Hamas.
Η Hamas ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα με το Ισραήλ παρά την απουσία Ισραηλινών διαπραγματευτών από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο.
«Δείχνουμε την απαιτούμενη ευελιξία για να καταλήξουμε σε μια συνολική παύση της επιθετικότητας εναντίον του λαού μας, αλλά η κατοχή εξακολουθεί να αποφεύγει τα δικαιώματα αυτής της συμφωνίας» ανακοίνωσε η Hamas.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, αποσκοπούν στην κήρυξη εκεχειρίας διάρκειας 40 ημερών ενώ στόχος είναι αυτή να τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων που αναμένεται να αρχίσει το βράδυ της 10ης Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλέπεται η απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων – ηλικιωμένων, ασθενών και γυναικών – καθώς και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων αλλά και η σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος στην κυριολεξία λιμοκτονεί.

Δεν αποκλείεται μια εκεχειρία λίγων ημερών

Ένα σενάριο είναι να κηρυχθεί εκεχειρία λίγων ημερών προκειμένου να οικοδομηθεί μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη μεταξύ Ισραήλ – Hamas.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως το σενάριο αυτό προωθείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και τα αραβικά κράτη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επικριτικές και δύσπιστες απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το σχετικό μήνυμα εστάλη από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris στον Benny Gantz, στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Gantz φέρεται να υποστήριξε ότι «το να τελειώσει ο πόλεμος χωρίς να αποστρατιωτικοποιηθεί η Rafah είναι σαν να στέλνεις πυροσβέστες για να σβήσουν το 80% μιας πυρκαγιάς».

Πυρά… στο Ισραήλ

Εκπρόσωποι της Hamas κατηγόρησαν το Ισραήλ πως κωλυσιεργεί και «ελίσσεται», αναφέροντας πως «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοικτός, χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας».
Σύμφωνα με τον Osama Hamdan, στέλεχος της Hamas, η ασφάλεια στη Γάζα θα εξασφαλιστεί μόνο εάν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ, εάν κηρυχθεί άμεση κατάπαυση πυρός και εάν αποσυρθούν πλήρως τα ισραηλινά στρατεύματα, αιτήματα πάντως που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει χαρακτηρίσει «παραληρηματικά», διαμηνύοντας πως το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη, δηλαδή την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Το Ισραήλ έχει θέσει ως όρο για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, να της δώσει η Hamas τον κατάλογο με τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει.
Εκτιμάται πως η Hamas κρατά 130 ομήρους, αν και εκτιμάται πως οι 31 είναι νεκροί.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν εκεχειρία 6 εβδομάδων

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden πιέζει για εκεχειρία διάρκειας 6 εβδομάδων στη Γάζα πριν από το Ραμαζάνι.
«Αν αυτό συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αναφέροντας πως το Ισραήλ δεν έχει άλλες δικαιολογίες για τον περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Όπως είπε ο Jake Sullivan, σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, η απελευθέρωση των Ισραηλινών ασθενών, τραυματιών, ηλικιωμένων και γυναικών ομήρων θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
Πάντως, ο Biden διεμήνυσε πως η συμφωνία είναι στα χέρια της Hamas.
«Είναι στα χέρια της Hamas αυτή τη στιγμή.
Οι Ισραηλινοί συνεργάζονται.
Υπήρξε μια λογική προσφορά» υπογράμμισε ο Biden.

Καταστροφική… πείνα

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός συνεχίζονται, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί πως η πείνα φτάνει σε καταστροφικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εν λόγω οργάνωση ανακοίνωσε πως οχηματοπομπή της με τρόφιμα, η πρώτη που κινήθηκε προς τη βόρεια Γάζα σε 15 μέρες λεηλατήθηκε από «απεγνωσμένο πλήθος» αφού περίμενε για ώρες, αποκλεισμένη, σε ισραηλινό checkpoint.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» για τους 2,2 εκατ. από τους 2,4 εκατ. κατοίκους, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα βόρεια εδάφη της Γάζας, καθώς η παράδοση βοήθειας με χερσαία μέσα είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.
Ήδη οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη από Ιορδανία, Γαλλία, Αίγυπτο και  ΗΠΑ προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με μερικές δεκάδες χιλιάδες γεύματα με αλεξίπτωτα στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας, αναφερόμενος στη «μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του τύπου» από την έναρξη της κρίσης.

ΠΟΥ: Ο λιμός απειλεί παιδιά και εγκύους

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η πείνα και ο υποσιτισμός αυξάνεται ανάμεσα στα παιδιά, στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες.
Επιπλέον, αναφέρει πως το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα είναι κατακλυσμένο από ασθενείς και ενώ αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων αλλά και εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ανάγκη για πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι τρομερή.

Τραγικός απολογισμός

Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 30.717 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 72.150.
Το Ισραήλ μετρά 1.160 νεκρούς από την εισβολή της Hamas στο έδαφος του την 7η Οκτωβρίου.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους λόγω του πολέμου.
33_11.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης