Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ένα άδειος τενεκές με... κανόνι» - Η Ρωσία εξευτελίζει το αμερικανικό τανκ Abrams, που το κάνει σκόνη στην Ουκρανία

«Ένα άδειος τενεκές με... κανόνι» - Η Ρωσία εξευτελίζει το αμερικανικό τανκ Abrams, που το κάνει σκόνη στην Ουκρανία
Με χαρακτηριστική ευκολία καταστρέφουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία
Στις 5 Μαρτίου 2024 οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ακόμη ένα τανκ Abrams, το οποίο προμήθευσαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ.
Πρόκειται για την καταστροφή του τρίτου τανκ Abrams από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Tass, το τανκ καταστράφηκε κοντά στην Avdiivka από έναν στρατιώτη στον οποίο έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας.
Αναφέρεται ότι «ήταν ένα ακριβές χτύπημα. Η απόσταση από τον στόχο ήταν περίπου 6 χιλιόμετρα. Το χτύπημα έγινε νύχτα».

Το video εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Telegram, αποκαλύπτοντας την καταστροφή του τρίτου άρματος μάχης M1 Abrams της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, «Magura», από έναν Αντιαρματικό Κατευθυνόμενο Πύραυλο (ATGM), ανέφερε η Pravda.
1_588.JPG


Καταστρέφονται με χαρακτηριστική ευκολία

Ακολουθεί τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 4 Μαρτίου, το οποίο ανέφερε την καταστροφή του δεύτερου τανκ στις 3 Μαρτίου.
Νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα στις 4 Μαρτίου που δείχνουν ρωσικά drones να καταστρέφουν ένα αμερικανικής κατασκευής τανκ Abrams. Αυτό σηματοδότησε το δεύτερο περιστατικό καταστροφής του Abrams μέσα σε μια εβδομάδα κοντά στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.
Το video της εξάλειψης του δεύτερου τανκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κανάλι Telegram του Ρώσου δημοσιογράφου και παρουσιαστή Vladimir Solovyev.
Το στοχευμένο τανκ, μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου της Ουκρανίας, χτυπήθηκε πρόσφατα στο χωριό Berdychi, κοντά στην πόλη Avdiivka στην περιοχή Donbass και κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την Izvestia, τα μέλη της ομάδας μάχης Κέντρο της Ρωσίας χρησιμοποίησαν drones kamikaze Upyr για να στοχεύσουν τα τανκ Abrams.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την καταστροφή του πρώτου τανκ Abrams κατασκευής ΗΠΑ στην ίδια περιοχή, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει την καταστροφή του στις 27 Φεβρουαρίου.
Τα πρώτο Abrams απανθρακώθηκε από το drone kamikaze Piranha.

2_424.JPG

Ένας άδειος τενεκές με ...κανόνι

Ο Yan Gagin, σύμβουλος του αρχηγού της Ρωσικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), χαρακτήρισε το Abrams ως ουσιαστικά ένα… «άδειο τενεκεδένιο κουτί με ένα κανόνι», ισχυριζόμενος ότι οι ευαίσθητες τεχνολογίες είχαν αφαιρεθεί από τις ΗΠΑ πριν μεταφερθεί το τανκ στο Κίεβο.
Εκτός από τα άρματα μάχης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ιυποστήριξε ότι εξάλειψε περισσότερους από 490 ουκρανούς στρατιώτες και τέσσερα οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένων τριών αμερικανικής κατασκευής Bradley, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να κατέστρεψαν επίσης ένα M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), ένα εξειδικευμένο όχημα αμερικανικής κατασκευής σχεδιασμένο για εκκαθάριση ναρκών και εκρηκτικών.
Ο ακριβής αριθμός τέτοιων οχημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία παραμένει ασαφής. Εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικόνιζαν το M1150 ABV να έχει τυλιχθεί στις φλόγες σε χωματόδρομο.
Ένα M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), το οποίο φαινομενικά συμμετείχε σε προσπάθειες ανάκτησης του άρματος μάχης Abrams, υπέστη ζημιά από τα ρωσικά πυρά και στη συνέχεια καταστράφηκε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα έστελναν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023, με την πλήρη αποστολή των υποσχόμενων αρμάτων να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2023.


Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει


Ωστόσο, αυτά τα άρματα δεν είχαν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Αρχικά σκόπευε να παράσχει στην Ουκρανία την πιο προηγμένη έκδοση του M1 A2, αλλά τελικά η Ουάσιγκτον επέλεξε το κατώτερο μοντέλο A1 για να επισπεύσει τη διαδικασία παράδοσης.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση φαινόταν ότι ήταν να αποτραπεί η πτώση της ευαίσθητης και προηγμένης τεχνολογίας στα χέρια των Ρώσων.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα είπε επανειλημμένα ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα άλλαζαν τη δυναμική του πεδίου μάχης, υποστηρίζοντας ότι όποια όπλα παρείχαν τα δυτικά κράτη στην Ουκρανία αναπόφευκτα θα καταστρεφόταν.
Μετά την καταστροφή του δεύτερου τανκ o Dmitry Peskov, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, στις 4 Μαρτίου, είπε ότι ο Putin ενημερωνόταν για τα επιτεύγματα του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή, η οποία περιελάμβανε την εξάλειψη των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams. Υπερεκτιμημένα τα δυτικά άρματα μάχης

Ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατιωτικής-Πολιτικής Ανάλυσης, Alexander Mikhailov, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η αναφερόμενη καταστροφή ενός αμερικανικού τανκ Abrams από τον ρωσικό στρατό στην περιοχή Avdiivka θα επηρεάσει την εικόνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή η εξέλιξη σημειώνεται ότι είναι αποκαρδιωτική για τον κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και το συνολικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια των αμερικανικών όπλων, δήλωσε ο Mikhailov.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Peter Suciu επεσήμανε ότι το M1 Abrams, μαζί με τα βρετανικά Challenger 2 και τα γερμανικά Leopard 2 MBT, μπορεί να έχουν επαινεθεί υπερβολικά.
Ενώ αυτά τα άρματα μάχης θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο, η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκάλυψε την ευπάθειά τους σε φορητά αντιαρματικά όπλα και τηλεκατευθυνόμενα drones.
Προβλήθηκε το επιχείρημα ότι τα όπλα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή τανκς έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες αυτών των αρμάτων.
Παρόλα αυτά, η σημασία των Κύριων Αρμάτων Μάχης (MBT) στον σύγχρονο χερσαίο πόλεμο υψηλής έντασης παραμένει πρωταρχική.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι οι μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις είναι προβληματικές χωρίς επαρκή προμήθεια MBT. Παρά τις απώλειες και στις δύο πλευρές, αυτές θα πρέπει να θεωρηθούν ως απόδειξη της κεντρικής θέσης των τεθωρακισμένων στον πόλεμο, ακόμη και σε μια εποχή που κυριαρχούν τα πυρομαχικά ακριβείας και τα προηγμένα drones

abrams_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης