Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ανυποχώρητοι οι αγρότες για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Πολωνία: Ανυποχώρητοι οι αγρότες για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk δεσμεύτηκε να μειώσει το πλεόνασμα σιτηρών στην εγχώρια αγορά
 Ο πρωθυπουργός Donald Tusk είχε τρίωρες συνομιλίες στη Βαρσοβία με τους αγρότες, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι φθηνές εισαγωγές και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που, όπως λένε, βλάπτουν τα εισοδήματά τους.
«Ο πρωθυπουργός είπε στους αγρότες ότι θα διατεθούν χρήματα για την απόσυρση αρκετών εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την αγορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michal Kolodziejczak, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτάθηκε περικοπή 4-5 εκατομμυρίων τόνων.
Όμως ο Tomasz Obszanski, ηγέτης του συνδικάτου NSZZ RI Solidarnosc για μεμονωμένους αγρότες, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμα πιο έντονες.
«Στην πραγματικότητα φύγαμε από τη συνάντηση χωρίς τίποτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Andrzej Sobocinski, αγρότης από τη βόρεια Πολωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή του στη συνάντηση ότι η αντιμετώπιση του πλεονάσματος δεν ήταν αρκετή.
«Εάν συνεχίσουν να εισάγονται σιτηρά από τη Ρωσία και άλλες χώρες, το πρόβλημα θα επιμείνει», δήλωσε ο Sobocinski.
Οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν αλλαγές στους περιορισμούς που τους επιβάλλει το σχέδιο Green Deal του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν καταργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Οι αγρότες από τη γειτονική Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες είναι όλες μέλη της ΕΕ, λένε ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει τις τιμές τους.
Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του μπλοκ.
Η Πολωνία έχει ζητήσει να απαγορευτούν από την ΕΕ οι εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών γεωργικών προϊόντων.
Στη Βαρσοβία, οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων αγροτών και των υποστηρικτών τους κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία αυτή την εβδομάδα και οι διαδηλωτές προειδοποίησαν ότι θα φέρουν την Πολωνία σε τέλμα.
Οι ηγέτες των αγροτών ήλπιζαν να έχουν συνομιλίες με τον Tusk την Τρίτη (5/3) , αλλά δήλωσαν ότι το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Ο Tusk, ωστόσο, τους κάλεσε σε συνομιλίες το Σάββατο (9/3).
Οι διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των αποκλεισμών των ουκρανικών συνοριακών διαβάσεων και των διαταραχών στα λιμάνια και στους δρόμους, αποτέλεσαν πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Donald Tusk, η οποία ακροβατεί, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη σταθερή υποστήριξη της Βαρσοβίας προς το Κίεβο σε ένα έτος κατά το οποίο θα διεξαχθούν τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης