Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας: Υποβρύχια, περιπολικά αεροσκάφη δεν αρκούν, το αμερικανικό ναυτικό θέλει CSG, αντιτορπιλικά στην Αρκτική

Ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας: Υποβρύχια, περιπολικά αεροσκάφη δεν αρκούν, το αμερικανικό ναυτικό θέλει CSG, αντιτορπιλικά στην Αρκτική
Το σχετικό σενάριο περιλαμβάνει πλοία επιφανείας και ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων «βόρεια του αρκτικού κύκλου» και όχι απλώς υποβρύχια και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ελπίζει ότι η Στρατηγική του Πενταγώνου για την Αρκτική θα επιτρέψει ενισχυμένη ναυτική παρουσία στο αναδυόμενο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή.
Το σχετικό σενάριο περιλαμβάνει πλοία επιφανείας και ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων «βόρεια του αρκτικού κύκλου» και όχι απλώς υποβρύχια και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας - μια εξαιρετικά σπάνια αναδίπλωση εάν το Υπουργείο Άμυνας (DoD) προχωρήσει στην ανάπτυξη του εν λόγω σχεδίου.
Το σημείο αποτελεί ένα ορόσημο ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Άμυνας (DoD), το οποίο αναμένεται να δημοσιεύσει την Αρκτική Στρατηγική του τον Απρίλιο, συντονίζεται με διάφορα τμήματα και στρατιωτικά όπλα, καθένα από τα οποία έχει «ξεχωριστά συμφέροντα και προτεραιότητες πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο», σύμφωνα με το Defense News.
Η έκθεση προσθέτει: «Όλες οι υπηρεσίες έχουν τις δικές τους επιχειρησιακές απαιτήσεις και ανάγκες απόκτησης που σχετίζονται με επιχειρήσεις στην Αρκτική (που περιλαμβάνουν) πέντε μάχιμες εντολές». Πρόκειται για τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Διοίκηση, τη Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού, τη Διοίκηση Μεταφορών και τη Στρατηγική Διοίκηση.

Η στρατηγική για την Αρκτική του Λευκού Οίκου για το 2022 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει πώς μια αιφνιδιαστική ρωσική και κινεζική ναυτική άσκηση στις αρχές Αυγούστου του 2022 πραγματοποιήθηκε λίγο έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα κοντά στα Αλεούτια Νησιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, είχε προηγηθεί η Εθνική Στρατηγική του Biden του Λευκού Οίκου τον Οκτώβριο του 2022 για την περιοχή της Αρκτικής, η οποία υπογράμιζε την ανάγκη για ενισχυμένη «παρατήρηση» και «ευαισθητοποίηση» αναφορικά με την «λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο» μεταξύ των τεσσάρων κομβικών τομέων.
Τα άλλα τρία επίμαχα σημεία περιλαμβάνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάπτυξη και τις διεθνείς συνεργασίες.
Το έγγραφο ανέφερε, «Θα επενδύσουμε σε συγκεκριμένους τομείς για να παρακολουθήσουμε πιθανές αεροπορικές και θαλάσσιες απειλές και να βελτιώσουμε τις ικανότητες ανίχνευσης και παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων πάγων, της κυκλοφορίας πλοίων και του καιρού».
Θα ήταν επίσης προς το συμφέρον της κυβέρνησης Biden να επισημοποιήσει μια πολιτική που θα ήταν δύσκολο για μια πιθανώς νέα Προεδρία Trump να αντιστραφεί – με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
Η τελευταία γνωστή αναφορά ενός αμερικανικού αερομεταφορέα που επιχειρούσε στον Αρκτικό Κύκλο ήταν τον Ιούνιο του 2023, με το USS Gerald R. Ford να συμμετείχε στην άσκηση Arctic Challenge. H άσκηση περιελάμβανε περισσότερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου 150 τζετ από 14 έθνη ασκήθηκαν στον ουρανό πάνω από το Norrbotten στη βόρεια Σουηδία. Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε με το καταδρομικό USS Normand και το αντιτορπιλικό USS Rampage.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης