Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της Fed

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της Fed
Ανάκαμψη στο Τόκιο μετά την ιστορική απόφαση της BoJ
Σταθεροποιητικά διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2007.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,31%, στις 17.988 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,2%, στις 7.738 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 8.201 με άνοδο 0,65%.
 Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε αύξηση 0,95%, στις 34.262 μονάδες.
 
Ανάκαμψη στο Τόκιο μετά την ιστορική απόφαση της BoJ

Διέγραψε τις απώλειες ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 με άνοδο 0,7%, μετά  την ιστορική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, να τερματίσει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε άλμα 0,6%, αφού μείωσε το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων απωλειών του.
Η BοJ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,1%, στην πρώτη της τέτοια κίνηση εδώ και 17 χρόνια, ενώ παράλληλα σηματοδότησε τον τερματισμό των πολιτικών ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ιδίως των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τις ανοικτές αγορές.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι ιαπωνικές νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό διευκολυντικές, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για την αδυναμία της ιαπωνικής οικονομίας.
Η κίνηση της Τρίτης, αν και ιστορική, αντανακλά επίσης μόνο οριακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας στη θέση της ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας που απολάμβαναν οι ιαπωνικές αγορές για σχεδόν μια δεκαετία.

Κίνα

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,3%, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα μικτά οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ οι απώλειες στις μετοχές τεχνολογίας παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ προς τα κάτω κατά 1,2%.
Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για το βασικό επιτόκιο δανεισμού αναφοράς αναμένεται επίσης αυτή την εβδομάδα, με την PBOC να εκτιμάται ότι θα αφήσει το επιτόκιο αμετάβλητο την Τετάρτη.
Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας υποχώρησε κατά 0,5%, καθώς προσπάθησε να ανακάμψει από την καταιγιστική πτώση από τα υψηλά ρεκόρ, με τις  τεχνολογικές μετοχές να ακολουθούν την αδυναμία των παγκόσμιων ομολόγων τους.

Τεχνολογική πτώση

Οι κυριότερες ασιατικές μετοχές τεχνολογίας, ιδίως εκείνες που έχουν έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησαν την Τρίτη, ακολουθώντας την πτώση της αγαπημένης εταιρείας της τεχνητής νοημοσύνης NVIDIA Corporation, μετά την παρουσίαση από την εταιρεία της τελευταίας σειράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia έχασε σχεδόν 2%.
Η SK Hynix και η Samsung Electronics υποχώρησαν σχεδόν 4% και 1,4%, αντίστοιχα, παρασύροντας τον KOSPI της Νότιας Κορέας σε πτώση άνω του 1%.
Στην Ιαπωνία, η Advantest, η οποία είναι προμηθευτής της Nvidia, υποχώρησε κατά 2,7%, ενώ η Tokyo Electron, ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ της χώρας, έχασε 0,2%.
Η Nvidia παρουσίασε την τελευταία σειρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Blackwell, σε συνέδριο προγραμματιστών τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η αγαπημένη της AI δεν προσέφερε κανένα στοιχείο σχετικά με την τιμολόγηση των τσιπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης