Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό της Βρετανίας

Ερυθρά Θάλασσα: Η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό της Βρετανίας
O πόλεμος του πρωθυπουργού Rishi Sunak κατά της Υεμένης κόστισε στον βρετανικό λαό 19 εκατομμύρια λίρες - κι αυτά μόνο για το κόστος των πυραύλων
Η βρετανική ιστοσελίδα Declassified UK αποκάλυψε το βαρύτατο οικονομικό κόστος που επωμίζεται η Μεγάλη Βρετανία ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στην προστασία των ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της κατά των Houthis στην Υεμένη από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, η ιστοσελίδα ότι αυτό που ξεκίνησε ως μια ήσσονος σημασίας επιχείρηση για το Βασιλικό Ναυτικό -προκειμένου να προστατευθούν τα ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα- μετατράπηκε σε μήνες δαπανηρών αεροπορικών επιδρομών.
Ειδικότερα, ο πόλεμος του πρωθυπουργού Rishi Sunak κατά της Υεμένης κόστισε στον βρετανικό λαό 19 εκατομμύρια λίρες μόνο για το κόστος των πυραύλων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ίδρυμα Declassified UK.
Σύμφωνα, δε, με την έρευνα, έως και 53 πύραυλοι, ορισμένοι από τους οποίους κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ο καθένας, εκτοξεύτηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό και τη Βρετανική Αεροπορία.
Ο ιστότοπος σημείωσε ότι η στρατιωτική αποστολή, η οποία δεν ψηφίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο, συνεχίζει να κλιμακώνεται παρά τις ενδείξεις ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τους πρωταρχικούς της στόχους.
Ανέφερε επίσης ότι εμπορικά πλοία που συνδέονται με τη Βρετανία έχουν γίνει στόχοι για τους Houthis της Υεμένης, με αποτέλεσμα την καταστροφική βύθιση του βρετανικού πλοίου χύδην φορτίου RUBYMAR.
Ωστόσο, το Declassified εξήγησε ότι το πραγματικό κόστος της επίθεσης στην Υεμένη είναι επί του παρόντος απόρρητο, προσθέτοντας ότι θα αναδειχθεί στο προσκήνιο μόνο όταν το Υπουργείο Άμυνας δημοσιεύσει τους ετήσιους προϋπολογισμούς του τον Ιούλιο.
Τέλος αποκαλύπτει ότι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps, ο οποίος προηγουμένως χλεύαζε τους «παράλογους ισχυρισμούς των Houthis της Υεμένης», αναγκάζεται να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο δανειζόμενος κεφάλαια από τα κονδύλια άλλων υπουργείων.

Μεγάλο το κόστος και για τις ΗΠΑ

Το CNN ανέφερε τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αναστολή των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης (YAF) στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι οι Houthis ενισχύουν επίμονα το απόθεμα όπλων τους, παρά τα πολλαπλά χτυπήματα κατά στόχων και εγκαταστάσεών τους στην Υεμένη.
Το σχετικό ρεπορτάζ επεσήμανε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αγωνίζονται να επινοήσουν μια αποτελεσματική στρατηγική κατά των Houthis, καθώς ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης Biden υποστηρίζουν ότι το να βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση βίας αποδεικνύεται αναποτελεσματικό.
Επιπλέον, θεωρείται ακριβό και μη πρακτικό να συνεχιστεί η εκτόξευση πυραύλων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε σχετικά φθηνά drones, σημειώνει το εν λόγω δημοσίευμα CNN.
Επιπροσθέτως, ο διεθνής ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλέστηκε αρκετές πηγές από τις ΗΠΑ σχετικά με το οικονομικό κόστος λόγω των πληγμάτων των Houthis σε ακριβό, αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Απλώς δεν έχουμε καλή ιδέα για το τι έχουν ακόμα οι Houthis», δήλωσε σχετικά στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας, προσθέτοντας: «Συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης