Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Άκαρπες οι συναντήσεις στο Κατάρ: Αποχώρησαν CIA και Mossad

Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Άκαρπες οι συναντήσεις στο Κατάρ: Αποχώρησαν CIA και Mossad
Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί δύο νοσοκομεία της Γάζας
Τουλάχιστον 32.226 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.518 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Hamas σε ανακοίνωσή του την Κυριακή 24 Μαρτίου, με 84 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί και 106 τραυματιστεί μόνο το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που ένας ακόμη γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών απέβη άκαρπος.

CIA και Mossand αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις της Doha

Οι επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών αποχώρησαν από την Doha, έπειτα από έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Ο διευθυντής της CIA Bill Burns και ο αρχηγός της Mossad David Barnea έφυγαν από την πρωτεύουσα του Κατάρ το βράδυ του Σαββάτου "για να ενημερώσουν τις ομάδες τους στις χώρες τους σχετικά με αυτόν τον κύκλο" διαπραγματεύσεων, εξήγησε αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παραμένουν στη Doha οι τεχνικές ομάδες

Αυτές οι διαπραγματεύσεις "επικεντρώθηκαν στις λεπτομέρειες και σε μία αναλογία για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων", συμπλήρωσε η πηγή, διευκρινίζοντας πως οι "τεχνικές ομάδες παραμένουν στην Doha".
Οι χώρες διαμεσολαβητές- ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος, έχουν εμπλακεί εδώ και εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas και για τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αρχηγός της Mossad θα μετέβαινε την Παρασκευή στην Doha για να συναντηθεί με εκείνον της CIA, όπως και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του σε μία εβδομάδα, έπειτα από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μετά την αποτυχία των προσπαθειών που στόχευαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από το Ραμαζάνι.
Ένας αξιωματούχος της Hamas έκανε χθες λόγο για "βαθιές αποκλίσεις" με το Ισραήλ στις συνομιλίες, ιδίως σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των εκτοπισμένων και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί δύο νοσοκομεία της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν σήμερα δύο ακόμη νοσοκομεία της Γάζας, όπου το ιατρικό προσωπικό έχει ακινητοποιηθεί κάτω από σφοδρά πυρά, έγινε γνωστό από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε πως συνέλαβε 480 μαχητές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Al Shifa.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου μαίνεται ο πόλεμος πάνω από πέντε μήνες, χρησιμοποιούνται ως προπύργια των μαχητών της Hamas, όπου κρύβουν βάσεις και όπλα. Η Hamas και το ιατρικό προσωπικό το διαψεύδουν.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό πως ένα μέλος της σκοτώθηκε, όταν ισραηλινά άρματα μάχης ξαφνικά απωθήθηκαν σε περιοχές περιμετρικά των νοσοκομείων Al Amal και Naser, στην πόλη Han Yunis, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πυρών.

Αποκλεισμένο το νοσοκομείο Al Amal

Τεθωρακισμένες δυνάμεις του Ισραήλ απέκλεισαν το νοσοκομείο Al Amal και διεξήγαγαν επιχειρήσεις με μπουλντόζες περιμετρικά του, όπως ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας: "Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο αυτή τη στιγμή και έχουν πλήρως ακινητοποιηθεί".
Ανέφερε ακόμη πως οι ισραηλινές δυνάμεις ζητούν την πλήρη εκκένωση του προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων από τους χώρους του Al Amal και εκτοξεύουν καπνογόνες βόμβες στην περιοχή για να αναγκάσουν όσους βρίσκονται μέσα να φύγουν.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις του πλήττουν "υποδομές" στη Han Yunis που χρησιμοποιούνται ως σημεία συγκέντρωσης για πολλούς μαχητές.

Η Hamas αρνείται πως χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου σε βάρος πολιτικών υποδομών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Hamas αναφέρει πως δεκάδες ασθενείς και μέλη ιατρικού προσωπικού έχουν συλληφθεί από ισραηλινές δυνάμεις στο Al Shifa στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα που τελεί υπό τον ισραηλινό έλεγχο εδώ και μία εβδομάδα.
Το Al Shifa είναι μία από τις λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ακόμα και μερικώς στη βόρεια Γάζα και, όπως άλλα, φιλοξενεί κάποιους από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια αμάχους, πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας, που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.
Το Reuters δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα εν λόγω νοσοκομεία της Γάζας και να επαληθεύσει τις αναφορές οποιαδήποτε πλευράς.

Μάχες στη Han Yunis

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Han Yunis είπαν πως ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνται επίσης σε μια συνοικία, στο δυτικό τμήμα, κοντά στο νοσοκομείο Naser, εν μέσω σφοδρών πυρών από αέρος και εδάφους.
Στη Rafah, την πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του μισού πληθυσμού της Γάζας που έχει εκτοπιστεί, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας κατοικίας σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας.
Τουλάχιστον 32.226 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου, μεταξύ αυτών 84 το τελευταίο 24ωρο, και 74.518 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης