Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ομόλογο 464 εκατ. δολ. θα καλύψει ο Donald Trump τη δικαστική διαμάχη – Μάχη να αποφύγει τις κατασχέσεις

Με ομόλογο 464 εκατ. δολ. θα καλύψει ο Donald Trump τη δικαστική διαμάχη – Μάχη να αποφύγει τις κατασχέσεις
Εάν ο Trump δεν πληρώσει, η James θα μπορούσε να παραδώσει μια ειδοποίηση «εκτέλεσης» στον σερίφη του Μανχάταν ή σε οποιονδήποτε από αρκετούς αξιωματούχους της Νέας Υόρκης που είναι εξουσιοδοτημένοι να εισπράττουν για λογαριασμό των δικαστηρίων
Ένα ομόλογο για να καλύψει μια δικαστική απόφαση απάτης 464 εκατ. δολαρίων εναντίον του, θα καταφέρει σήμερα, 25 Μαρτίου 2024, ο Donald Trump, διαφορετικά κινδυνεύει με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων από τη Letitia James, τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.
Η κατάθεση θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών που η James παραχώρησε στον Trump μετά την έκδοση της απόφασής του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.
Ο ίδιος ζήτησε να παρέμβει το εφετείο του κράτους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει απόφαση.
Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να είναι ένα απλό νομικό ζήτημα.
Στην πράξη, όπως σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ αυτών των ανταγωνιστών, θα επισκιαστεί από πολιτικούς προβληματισμούς.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Εάν ο Trump δεν πληρώσει, η James θα μπορούσε να παραδώσει μια ειδοποίηση «εκτέλεσης» στον σερίφη του Μανχάταν ή σε οποιονδήποτε από αρκετούς αξιωματούχους της Νέας Υόρκης που είναι εξουσιοδοτημένοι να εισπράττουν για λογαριασμό των δικαστηρίων.
Εάν έχει ζητήσει την κατάσχεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Trump, οι σερίφηδες ή οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να εισπράττουν την ίδια μέρα.
Η κατάσχεση περιουσίας είναι πιο περίπλοκη.
Τα περισσότερα από τα κτίρια του Trump κατέχονται από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
Παρόλο που τα ελέγχει, θα μπορούσε να καθυστερήσει τα θέματα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει μονομερώς τα περιουσιακά στοιχεία και ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να λάβει δικαστική εντολή για να τον αναγκάσει να το κάνει.
Ακόμη και τότε, ο νόμος της Νέας Υόρκης ορίζει ότι η πώληση των ακινήτων πρέπει να διαφημίζεται σε τοπικές εφημερίδες και δημόσιους χώρους τουλάχιστον 56 ημέρες πριν από τη δημοπρασία.
Τα εν λόγω ακίνητα δημοπρατούνται συνήθως στα σκαλιά του δικαστηρίου της κομητείας.
Η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική στη Φλόριντα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την James να επιχειρήσει να κατασχέσει τις περιουσίες του Μαρ-α-Λάγκο ή του Trump σε άλλες πολιτείες.
Ο γενικός εισαγγελέας θα μπορούσε πιο εύκολα να αρχίσει να κατάσχει αντικείμενα εντός των περιουσιών του Trump, όπως έργα τέχνης.
Ενώ ο πρώην πρόεδρος μπορούσε να αντισταθεί, «οι δικαστές θα διατάξουν την εντολή σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου», προέβλεψε ο Adam Pollock, δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εργαζόταν στο παρελθόν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις: Ο Trump, για παράδειγμα, θα έχει το δικαίωμα να κρατήσει «ένα μηχανοκίνητο όχημα αξίας που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες δολάρια» και όποιες… Βίβλους μπορεί να έχει στην κατοχή του.

Έχει άλλες επιλογές ο γενικός εισαγγελέας;

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολύ γρήγορη διαδικασία θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην James, μια Δημοκρατική.
«Είναι λίγο τεντωμένο σχοινί», είπε ο Nikos Passas, καθηγητής Νομικής στο Northeastern University.
Ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο χωρίς μεροληψία, σημείωσε.
Η James θα μπορούσε να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Trump επιδίδοντάς του μια «δεσμευτική ειδοποίηση», η οποία εμποδίζει έναν οφειλέτη να κάνει «οποιαδήποτε πώληση, εκχώρηση, μεταβίβαση ή παρέμβαση σε οποιοδήποτε ακίνητο στο οποίο έχει συμφέρον».
Εάν ο Trump το παραβεί αυτό, θα περιφρονούσε το δικαστήριο.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να ζητήσει η James οικονομικές πληροφορίες από τον Trump που θα τον ανάγκαζαν να αποκαλύψει όλα τα χρέη και τα βάρη έναντι των διαφόρων περιουσιακών του στοιχείων - κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επώδυνο για τον πρώην πρόεδρο.
Πολλά από τα ακίνητά του επιβαρύνονται με υποθήκες.
Ο Trump, του οποίου η φήμη ως δισεκατομμυριούχου διακυβεύεται, μπορεί να αποδειχθεί ότι αξίζει λιγότερο από ό,τι ισχυρίζεται.
Τέλος, η James θα μπορούσε να δώσει παράταση στον Trump.
Αλλά η περαιτέρω επιείκεια φαίνεται πιθανή μόνο εάν οι δικηγόροι του μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξασφάλισης ενός ομολόγου και ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι θα κόστιζε ένα ομόλογο στον Trump;

Ένα εγγυητικό ομόλογο λειτουργεί σαν τραπεζική πιστωτική επιστολή.
Εγγυάται ότι ένας κατηγορούμενος μπορεί να καταβάλει δικαστική απόφαση εάν οι προσφυγές δεν ευδοκιμήσουν.
Για να προστατευθούν, οι ασφαλιστές συχνά απαιτούν εξασφαλίσεις που να καλύπτουν συνολικά το 100% της κρίσης, ή περισσότερο, σε μετρητά ή σε τίτλους υψηλής ρευστότητας — όχι σε ακίνητα.
Στην περίπτωση του Trump, οι δικηγόροι του υπολόγισαν ότι θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα να βρει εγγύηση 570 εκατομμυρίων δολαρίων, ή το 120% της απόφασης.
Υπάρχει επίσης μια προκαταβολή από 1% έως 3% που χρεώνεται από τον ανάδοχο.
Η ομάδα του Trump το προσδιόρισε στα 18,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα κι αν ο Trump κέρδιζε την έκκλησή του, δεν θα έπαιρνε αυτά τα χρήματα πίσω.

Πόσα μετρητά έχει ο Trump;

Ο Trump είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή ότι είχε «σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά».
Αυτό έρχεται αφότου δημοσίευσε εγγύηση 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να καλύψει μια ξεχωριστή απόφαση από την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε η συγγραφέας E Jean Carroll.
Η πραγματική οικονομική θέση του Trump είναι ένα μυστήριο, καθώς η εταιρεία του είναι ιδιωτική.
Όπως έδειξε η υπόθεση απάτης της Νέας Υόρκης, έχει μακρά ιστορία υπερβολής της περιουσίας του.

Τι γίνεται με το Truth Social;

Ο Trump αναμένεται για ένα πιθανό απροσδόκητο κέρδος 3 δισ. δολαρίων ή περισσότερο, αφού οι μέτοχοι ενέκριναν ένα σχέδιο για τη δημοσιοποίηση της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εταιρείας του Spac ή λευκών επιταγών (blank-cheque).
Αλλά υπάρχει μια συμφωνία κλειδώματος που τον εμποδίζει να πουλήσει τις μετοχές του για έξι μήνες.
Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη ποια θα είναι η αποτίμηση της εταιρείας.
Πολλοί επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στην εταιρεία blank-cheque φαίνεται ότι το έκαναν με βάση περισσότερο τη λατρεία τους για τον Trump παρά τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας.
«Η αξία είναι μόνο στα χαρτιά», είπε ο Passas στο Northeastern University.
«Ως εκ τούτου, όποιος το αποδεχθεί ως εγγύηση θα πρέπει να αξιολογήσει τον κίνδυνο».
Μια πιθανότητα, είπε ο Passas, θα μπορούσε να είναι ο Trump να δεσμεύσει έναν συνδυασμό μετρητών, μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε ότι μια ομάδα ασφαλιστών θα μπορούσε να διαλύσει το ομόλογο σε, ας πούμε, πέντε μέσα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να μετριάσει τον κίνδυνο.

Θα μπορούσε ο Trump να λάβει βοήθεια από έναν πλούσιο φίλο ή δωρητή;

Ενώ ένας από τους πλούσιους υποστηρικτές του Trump θα μπορούσε να καλύψει τα μετρητά, θα προκαλούσε τεράστιο δημόσιο έλεγχο.
Μπορεί επίσης να παραβιάζει τους νόμους για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας εάν τα χρήματα θεωρηθούν ως συνεισφορά για την επανεκλογή του Trump.
«Σίγουρα θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα γιατί κάποιος να ξοδεύει τέτοιου είδους χρήματα και να επιβαρύνεται με όλα τα άλλα είδη βαρών που θα συνεπάγονται», δήλωσε η Erin Chlopak, ειδικός σε θέματα χρηματοδότησης εκστρατειών στο Campaign Legal Center.
Εάν επρόκειτο για ξένη πηγή, ο έλεγχος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος και τα θέματα χρηματοδότησης της εκστρατείας θα γίνονταν ακόμη πιο ευαίσθητα.
Όσον αφορά άλλα κονδύλια για την εκστρατεία, ο Trump θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Save America, το λεγόμενο ηγετικό Pac που ελέγχει.
Είχε μόνο 4,1 εκατομμύρια δολάρια στο χέρι στα τέλη Φεβρουαρίου.

Θα μπορούσε ο Trump να κηρύξει πτώχευση;

Το να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή πιθανότατα θα του έδινε χρόνο.
Αλλά η ομάδα Trump φέρεται να απομακρύνεται από μια τέτοια επιλογή λόγω της πολιτικής ζημιάς που θα προκαλούσε σε έναν υποψήφιο που έχει πουλήσει τον εαυτό του ως λαμπρός επιχειρηματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης