Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά και οι φιλελεύθεροι στην κούρσα για την 3η θέση

Ευρωεκλογές: Η ακροδεξιά και οι φιλελεύθεροι στην κούρσα για την 3η θέση
Οι ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς δίνουν σκληρή μάχη για την έκτη θέση, συγκεντρώνοντας 51 και 46 έδρες αντίστοιχα
Η μάχη στήθος με στήθος για την τρίτη θέση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζεται με τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe να ανακτά το προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού ID και της εθνικιστικής-συντηρητικής ομάδας ECR, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπησης της Europe Elects για το Euractiv.
Αφού έχασε την τρίτη θέση από πλευράς εδρών από την ECR και το ID τον Νοέμβριο, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το φιλελεύθερο Renew Europe έχει ανακτήσει το προβάδισμα με 87 έδρες. Τέταρτο έρχεται το ID με 82, και πέμπτο το ECR με 81.
Με τόσο κοντινά ποσοστά και μια συνεχή μάχη για την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα, οι τρεις ευρωομάδες οδεύουν προς τις ευρωεκλογές με μεγάλη αβεβαιότητα.
Η προεκλογική εκστρατεία θα είναι κρίσιμη για την ανατροπή της ισορροπίας, ιδίως στα κράτη μέλη όπου η ακροδεξιά σημειώνει έξαρση, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει σε ποιο βαθμό θα αποδυναμωθεί ο σημερινός συνασπισμός σοσιαλιστών, φιλελευθέρων και κεντροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο και σε ποιο βαθμό η δεξιά θα έχει τη δύναμη να μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, οι ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς δίνουν σκληρή μάχη για την έκτη θέση, συγκεντρώνοντας 51 και 46 έδρες αντίστοιχα.

Άλλες βασικές εξελίξεις από τα μέσα Μαρτίου

Γερμανία: Οι Πράσινοι (Die Grünen/EFA) ανακτούν τέσσερις έδρες και φτάνουν τις 14. Το φιλελεύθερο FDP (Renew) χάνει δύο έδρες και φτάνει τις τέσσερις, το Κόμμα Προστασίας των Ζώων (Η Αριστερά) χάνει δύο έδρες και φτάνει τη μία.
Ρουμανία: Το ακροδεξιό AUR (ECR) χάνει τέσσερις έδρες από οκτώ- το ακροδεξιό S.O.S (ID) κερδίζει δύο έδρες από μηδέν.
Oλλανδία: το νεοεισερχόμενο κεντροδεξιό κόμμα NSC (ΕΛΚ) μειώνεται από τέσσερις σε δύο έδρες.
Τσεχία: το ANO (Renew) χάνει δύο έδρες, με το σύνολό του να ανέρχεται στις επτά έδρες, ενώ το Starostové a nezávislí (ΕΛΚ) κερδίζει δύο, ανεβαίνοντας σε τρεις έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης