Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η πραγματική πρόεδρος έφυγε» και... χάθηκε το πορτοφόλι στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ γελοιοποιούν τη σφαγή στην αυλή Zelensky

«Η πραγματική πρόεδρος έφυγε» και... χάθηκε το πορτοφόλι στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ γελοιοποιούν τη σφαγή στην αυλή Zelensky
Εντύπωση προκαλεί στις ΗΠΑ οι μαζικές αποπομπές από το επιτελείο των συνεργατών του Ουκρανού προέδρου  - Οι Αμερικανοί αναδεικνύουν ξανά τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Nuland 
Οι καρατομήσεις στο επιτελείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky δεν πέρασαν απαρατήρητες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενώ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται και από τις ΗΠΑ πλέον ότι το πραγματικό αφεντικό στο Κίεβο ήταν η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Victoria Nuland.
Άλλωστε η Αμερικανίδα αξιωματούχος από το 2014 και τη made in USA «πορτοκαλί επανάσταση κινούσε τα νήματα στην Ουκρανία.
Η New York Post έδωσε έμφαση στις αλλαγές και τις απομακρύνσεις στην αυλή του Ουκρανού προέδρου ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον οι αναγνώστες της παρακολούθησαν τις αλλαγές και τις σχολίασαν με καυστικό χιούμορ.
Υπονόησαν ότι οι αλλαγές οφείλονται στις δικτατορικές τάσεις του Zelensky και την παραίτηση της Nuland.
Υπενθυμίζεται ότι ο Zelensky απομάκρυνε αρκετούς συμβούλους και συνεργάτες τους μεταξύ των οποίων και ο Sergei Shefir, διευθυντής και ιδρυτής του στούντιο Kvartal-95.
Οι σύμβουλοι Oleg Ustenko, Sergei Trofimov, Mikhail Radutsky και πολλοί άλλοι επίσης απομάκρυναν.

«Τώρα μπορεί να τσεπώσει όλα τα χρήματα»


«Δεν με εκπλήσσει αυτή η πράξη του.
Τώρα μπορεί να τσεπώσει όλα τα χρήματα που θα έπρεπε να είχαν πάει στους μισθούς τους.
Στοιχηματίζω ότι έχει λογαριασμό με ένα καθαρό ποσό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάποια ελβετική τράπεζα», λέει ένας αναγνώστης σε ένα από τα πιο δημοφιλή σχόλια.
«Μάλλον είναι δυσαρεστημένος με το πώς διανέμονται τα δισεκατομμύρια των δολαρίων μας που θα του σταλούν ακόμα», διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος.
«Αν καταστεί απαραίτητο να απολυθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν ήταν η απόδοσή τους», είπε ένας τρίτος.

«Η πραγματική πρόεδρος παραιτήθηκε»

«Είναι ένας νεοφυής δικτάτορας.
Τους απολύει όλους (θα τους εκτελούσε, αλλά δεν μπορεί να το κάνει μπροστά σε όλο τον κόσμο).
Μάλλον, όλοι διαφώνησαν μαζί του σε κάποιες από τις στρατηγικές του», ήταν ένα ακόμη αιχμηρό σχόλιο.
«Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού η πραγματική πρόεδρος της Ουκρανίας (Victoria Nuland) παραιτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες», σημείωσε εύστοχα ένας αναγνώστης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Zelensky, Sergei Nikiforov δήλωσε ότι οι αλλαγές προσωπικού στο προεδρικό γραφείο υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη «βελτιστοποίησης» της απόδοσης του προσωπικού.

Το πορτοφόλι του Zelensky

Ιδιαίτερη σημασία έχει η απομάκρυνση του Shefir, που ήταν μακροχρόνιος σύμμαχος και ο πιστός συνεργάτης του Zelensky.
Διαρρέεται ότι απομακρύνθηκε, επειδή έφυγε από το Κίεβο στις αρχές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας το 2022.
Όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
«Ο Shefir ήταν ο πιο στενός φίλος και σύμμαχος του Zelensky.
Από τότε που ο Ουκρανός πρόεδρος ανέβηκε στην εξουσία, ο Shefir έπαιξε μεγάλο ρόλο στη συνολική δομή της δημόσιας διοίκησης» επισημαίνει το ουκρανικό μέσο Strana.
Η στενή τους σχέση αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η οικογένεια του Zelensky μεταβίβασε τα εταιρικά της δικαιώματα σε ουκρανικές και off shore εταιρείες σε συγγενείς του Shefir, γι' αυτό τον αποκαλούσαν «το πορτοφόλι του προέδρου», αναφέρει το ουκρανικό μέσο.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στο γραφείο του Zelensky, από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, η επιρροή του Shefir μειώθηκε απότομα.
«Ο πρόεδρος δεν τον συγχώρεσε για το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες της ειδικής επιχείρησης ο Shefir έφυγε βιαστικά από το Κίεβο.
Μετά από αυτό, η παραίτησή του ήταν θέμα χρόνου», σημείωσε η ίδια πηγή.

Ο άνθρωπος που τον έβαλε στην πολιτική

Την ίδια στιγμή, άλλη πηγή που γνωρίζει τον Shefir ανέφερε στο Strana πως έφυγε με δική του πρωτοβουλία
«Ο Sergei είναι πολύ δύσπιστος με ό, τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, αποφάσισε, μιλώντας, να φύγει.
Το φλέγον ερώτημα είναι αν θα του επιτραπεί να φύγει», πρόσθεσε με νόημα η ίδια πηγή.
Ο Shefir κατείχε τη θέση του πρώτου βοηθού του Zelensky από το 2019.
Είναι παραγωγός τηλεοπτικών σειρών, διευθυντής του στούντιο Kvartal-95, χάρη στον οποίο ο Zelensky κατάφερε να μπει στην πολιτική» αποκάλυψε η ουκρανική πηγή.

Τι φοβάται ο Zelensky

Σημαντική απόφαση ήταν και η  απομάκρυνση του Alexey Danilov από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Άμυνας. 
Είναι μια προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να εδραιώσει την εξουσία εν μέσω ανησυχιών για τη νομιμότητά του, λέει ο Spiridon Kilinkarov, πρώην βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada), ειδικός του κινήματος «Η άλλη Ουκρανία».
Ο Danilov είναι διαβόητος για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του.
Συγκεκριμένα, πριν από αρκετές ημέρες, πρόφερε λανθασμένα το όνομα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui με προσβλητικό τρόπο.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η παραίτηση συνδέεται με το προσβλητικό σχόλιο προς την κινεζική πλευρά.
Πιστεύω ότι συνδέεται μάλλον με την επιθυμία του Zelensky να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία του πριν από τις 21 Μαΐου, όταν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμότητά του.
Και έχει μεγάλα προβλήματα με το κοινοβούλιο.
«Δεν έχει βιώσιμη πλειοψηφία και πιστεύω ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία τέτοια στο Κοινοβούλιο.
Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης μπορεί να τεθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Kilinkarov στο TASS.
Η Ουκρανία συζητά τώρα ενεργά το θέμα της νομιμότητας των σημερινών αρχών, καθώς οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης