Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τους πλούσιους Ρώσους… κολοσσούς – Aυτοί είναι οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι

Forbes: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τους πλούσιους Ρώσους… κολοσσούς – Aυτοί είναι οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι
Η αποχώρηση των δυτικών εταιρειών στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα ευνόησε τους Ρώσους επιχειρηματίες
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας στο σύνολο του στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με τον Vagit Alekperov, πρώην πρόεδρο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, να βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το περιοδικό Forbes εκτιμούσε ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων έφθαναν τα 606 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και η εστιασμένη στον πόλεμο οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, η οποία καταπνίγει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, συνέβαλαν στην ανάκαμψη προς την κατεύθυνση αυτού του αριθμού.
Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υπέστησαν δυτικές κυρώσεις, καθώς η Δύση προσπάθησε να τιμωρήσει τον πρόεδρο Vladimir Putin και όσους θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά του, για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο συνολικός τους πλούτος μειώθηκε στα 353 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η περιουσία του Alekperov αυξήθηκε στα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι, γράφει το Forbes.
Πέρασε στην πρώτη θέση από την ένατη στην οποία βρίσκεται τώρα ο Andrei Melnichenko, που δημιούργησε την περιουσία του με τα λιπάσματα και του οποίου ο πλούτος έπεσε στα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25,2 δισεκατομμύρια.
Η περιουσία του Alekperov αυξήθηκε στα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι, γράφει το Forbes.
Πέρασε στην πρώτη θέση από την ένατη στην οποία βρίσκεται τώρα ο Melnichenko, που δημιούργησε την περιουσία του με τα λιπάσματα και του οποίου ο πλούτος έπεσε στα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25,2 δισεκατομμύρια.
Ο Leonid Mickelson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, τον οποίο το Forbes κατέταξε στη δεύτερη θέση, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια φθάνοντας τα 27,4 δισεκατομμύρια.
Το Forbes αναφέρει ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ, 2.781 συνολικά και οι 20 κορυφαίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου.
Ο Alekperov κατέχει την 59η θέση παγκοσμίως.
«Είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με συνολικό πλούτο που φθάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2023» αναφέρει το Forbes.
Ο Putin έχει επανειλημμένα επισημάνει την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία και έχει αναδείξει το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρυσι -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%- από οποιαδήποτε από τις χώρες της Ομάδας των Επτά που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις κυρώσεις.
Διαθέτοντας τεράστιους φυσικούς πόρους, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα από την ύφεση του 2022, αλλά η ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.
Για φέτος οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,6% , αλλά προβλέπουν ότι θα υπάρξουν δύσκολοι καιροί για την οικονομία λόγω της εκροής ανθρώπων και ελλείψεων στην τεχνολογία.
Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν βγει κερδισμένοι στην πραγματικότητα από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών, με πλήθος εταιρειών να πωλούν φθηνά τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να κατάσχονται οι ρωσικές δραστηριότητές τους και να εγκαθιστούν σ' αυτές τοπικούς διαχειριστές.

Πρωτιά για τη Μαρία Αγγελικούση

Την ίδια στιγμή, ισχυρή είναι η εκπροσώπηση των Ελλήνων στη λίστα.
Η Μαρία Αγγελικούση, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λίστα του Forbes το 2023, κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.
Μάλιστα ανέβηκε θέση από την περσινή κατάταξη, καθώς είναι πλέον η 432η πιο πλούσια, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια.
Τη δεύτερη θέση διατηρεί και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 3,2 δισ. δολάρια το 2023.
Στην τρίτη θέση και ο Φίλιππος Νιάρχος,  με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια.
Στην τέταρτη θέση είναι ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, ο οποίος το 223 δεν ήταν στη λίστα.
Με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.
Στην πέμπτη θέση υπάρχει μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, με 2,3 δισ. δολάρια και με κατάταξη μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων την 1438η θέση.
Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του, όπως και πέρσι (σ.σ. αν και πέρσι ήταν μόνο έξι Έλληνες στη λίστα του Forbes).
H περιουσία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που υπολογιζόταν στα 1,5 δισ. δολάρια.
Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος ήταν και στην περσινή λίστα. Η περιουσία του έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι από 1,9 δισ. δολάρια στα 2,2 δισ. δολάρια.
Ακολουθεί στην όγδοη θέση η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της (πέρσι βρισκόταν στην πέμπτη θέση) με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, αυξημένη συγκριτικά με τα 1.6 δισ. δολάρια το 2023.
Στις τελευταίες δύο θέσεις συναντάμε, τον Ανδρέα Μαρτίνο και την οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία, και τον Αθανάσιο Μαρτίνο και την οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.
Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι και η Βίκυ Σάφρα με την οικογένειά της, η οποία όμως εντάσσεται στην κατηγορία των πιο πλούσιων ανθρώπων από τη Βραζιλία.
Ειδικότερα, η Βίκυ Σάφρα εκτιμάται ότι έχει περιουσία ύψους 20,6 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην 94η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης