Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο μεγατόνων, στο έλεος των κολοσσών τα προσωπικά δεδομένα – Το Facebook παρείχε στο Netflix τις προσωπικές συνομιλίες χρηστών

Σκάνδαλο μεγατόνων, στο έλεος των κολοσσών τα προσωπικά δεδομένα – Το Facebook παρείχε στο Netflix τις προσωπικές συνομιλίες χρηστών
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν να καταχρώνται τα προσωπικά μας δεδομένα.
H Meta -μητρική του Facebook- φέρεται να επέτρεψε στο Netflix να έχει πρόσβαση στις προσωπικές συνομιλίες των χρηστών για σχεδόν μια δεκαετία, παραβιάζοντας σαφέστατα τους κανόνες απορρήτου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία αποσφραγίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν μέρος αγωγής που υποβλήθηκε από τους πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι Netflix και Facebook «απολάμβαναν μια ειδική σχέση» ώστε η εταιρεία online streaming να μπορεί να προσαρμόζει καλύτερα τις διαφημίσεις της στο Facebook.
Το Facebook έλαβε εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις του Netflix ως μέρος αυτών των στενών δεσμών, εξασφαλίζοντας 150 εκατ. δολ. το 2017, αναφέρεται στην αγωγή.
Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, φέρεται να επέτρεψε στη Netflix να «κρυφοκοιτάζει» τις προσωπικές συνομιλίες των χρηστών του Facebook.
Επίσης, αναφέρεται ότι ο συνιδρυτής του Netflix, Reed Hastings, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook και στη συνέχεια συνέβαλε στο κλείσιμο του Facebook Watch -μιας υπηρεσίας ανταγωνιστικής του Netflix.
Η αγωγή κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2023 και απαιτεί από το δικαστήριο να ζητήσει από τον Reed Hastings να απαντήσει στους ισχυρισμούς του ενάγοντα.
«Για σχεδόν μια δεκαετία, το Netflix και το Facebook απολάμβαναν μια ιδιαίτερη σχέση. Το Netflix πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις στο Facebook, συνήψε μια σειρά συμφωνιών για κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook», αναφέρεται στην αγωγή.
Η συμφωνία στα APIs -κομμάτια λογισμικού που επιτρέπουν σε δύο ή περισσότερα προγράμματα ή στοιχεία υπολογιστών να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους- επέτρεπε «προγραμματική πρόσβαση του Netflix στα προσωπικά μηνύματα του Facebook και σε αντάλλαγμα το Netflix «θα παρείχε στο Facebook μια γραπτή αναφορά κάθε δύο εβδομάδες που εμφανίζει ημερήσιους αριθμούς προτάσεων και κλικ παραληπτών».

Η Meta έχει πει στο παρελθόν ότι δεν αποκαλύπτει προσωπικά μηνύματα ατόμων σε συνεργάτες εν αγνοία τους.
«Η Meta δεν μοιράστηκε τα προσωπικά μηνύματα των ανθρώπων με το Netflix. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η συμφωνία επέτρεπε στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους στο Facebook για το τι έβλεπαν στο Netflix, απευθείας από την εφαρμογή Netflix. Τέτοιες συμφωνίες είναι συνηθισμένες στον κλάδο. Είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα θα δείξουν ότι αυτή η καταγγελία είναι αβάσιμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Fox Business την Τρίτη 2/4.

Το 2018, οι New York Times δημοσίευσαν επίσης μια αναφορά στην οποία αναφέρονται εκατοντάδες σελίδες εγγράφων του Facebook, υποστηρίζοντας ότι είχε εξουσιοδοτήσει το Spotify και το Netflix να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές συνομιλίες των χρηστών.
Στη Meta έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο για κοινή χρήση πληροφοριών χρηστών χωρίς άδεια. Το 2022, η Ιρλανδία επέβαλε πρόστιμο 284 εκατ. δολαρίων μετά τη διαρροή δεδομένων για περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες στο διαδίκτυο. Ονόματα, αριθμοί τηλεφώνου, τοποθεσίες και γενέθλια των χρηστών που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα μεταξύ 2018 και 2019 διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Την ίδια χρονιά, η Meta συμφώνησε να πληρώσει 725 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει μια υπόθεση παραβίασης ασφάλειας που σχετίζεται με την Cambridge Analytica, μια βρετανική εταιρεία μηχανικής μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης