Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Πως οι Houthis σκόρπισαν το χάος στη Δανία, προκαλώντας την καρατόμηση του Αρχιστράτηγού της

Ερυθρά Θάλασσα: Πως οι Houthis σκόρπισαν το χάος στη Δανία, προκαλώντας την καρατόμηση του Αρχιστράτηγού της
Μπλακάουτ στα συστήματα, ελαττωματικά ραντάρ κι ένας ... παραιτηθείς Αρχιστράτηγος στον απολογισμό της Δανίας για την αποστολή κατά των Houthis
Η Δανία καρατόμησε τον Αρχιστράτηγο Flemming Lentfer μετά την αποκάλυψη πρόκλησης σημαντικών βλαβών σε συστήματα αεράμυνας σε μια φρεγάτα που έστειλε στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα.
Ειδκότερα, ο Lentfer καρατομήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αφού δεν ανέφερε στον Δανό Υπουργό Άμυνας, Troels Lund Poulsen, ότι το σκάφος Iver Huitfeldt είχε υποστεί δυσλειτουργία διάρκειας 30 λεπτών σε ένα από τα συστήματα πυραύλων και ραντάρ του, κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone, που φέρεται να εκτοξεύτηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η βλάβη οδήγησε τις δανέζικες αρχές να ανακαλέσουν τη φρεγάτα από την αποστολή της, σηματοδοτώντας τη σοβαρότητα των σχετικών δυσλειτουργιών.
«Έχω χάσει την εμπιστοσύνη στον αρχηγό της άμυνας», τόνισε αφοπλιστικά ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Παραδόξως, έμαθε για το περιστατικό από μια διαρροή στον ηλετρονικό Τύπο και όχι από κάποιον από τους υφισταμένους του.
«Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική πρόκληση για ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Δανίας. Αυτό θέτει μεγάλες απαιτήσεις στην οργάνωσή μας και στις στρατιωτικές συμβουλές σε πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε.

Το έμαθε από το ... Internet ο ΥΠΑΜ

Η δανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Olfi ήταν αυτή που μετέδωσε τα νέα στον Υπουργό Άμυνας, εξηγώντας ότι τη φρεγάτα καθοδηγούσε ο διοικητής Sune Lund, ο οποίος παραπονέθηκε για πρόβλημα με το ενεργό ραντάρ του πλοίου και το σύστημα διαχείρισης μάχης C-Flex.
Οι ανεξήγητες εξάρσεις στα συστήματα ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να εμποδίσουν τη φρεγάτα να εκτοξεύσει τους πυραύλους RIM-162 Evolved Sea Sparrow.
Τα πυροβόλα των 76 mm της δανικής φρεγάτας αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ήταν ελαττωματικά σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ορισμένα ρεπορτάζ αποκάλυψαν κι άλλες πτυχές του μηνύματος του διοικητή, στο οποίο ανέφερε ότι τα προβλήματα εξοπλισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γνωστά εδώ και «χρόνια», αλλά ότι ελάχιστα είχαν γίνει για την αντιμετώπισή τους.

Αδύνατο να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία οι Δυτικοί

Αναπόφευκτα έχουν τεθεί αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των δυτικών ενόπλων δυνάμεων να εμπλακούν σε σύγκρουση ευρύτερης κλίμακας, όπως μια τυχόν αντιπαράθεση με τη Ρωσία μετά από μια σειρά ατυχιών που αντιμετώπισαν δυτικά πυραυλικά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το τελευταίο από τα οποία ήταν ένα περιστατικό στο οποίο η γερμανική φρεγάτα Hessen εκτόξευσε δύο πυραύλους αεράμυνας σε συμμαχικό αμερικανικό drone MQ-9 στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν αμφότεροι οι πύραυλοι απέτυχαν να φτάσουν στο στόχο τους.
Οι αυξημένες εντάσεις για τις οποίες πίεσε η πολιτική διοίκηση της Δύσης, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ απλά δεν της .. βγαίνουν.
«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος. Υπάρχει κάτι παρόμοιο με έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του υπουργείου και της διοίκησης άμυνας», κατήγγειλε ο Carsten Bach, εκπρόσωπος άμυνας του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φιλελεύθερη Συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης